Skip to Content

Signalen burn-out herkennen

Een burn-out wil je natuurlijk het liefste voorkomen. Helaas komt het nog altijd heel vaak voor. Hoe herken je de signalen van een burn-out? Zodat je op tijd maatregelen kunt treffen en je zo misschien nog erger kunt voorkomen!

Wat is een burn-out?

Een burn-out is niet iets wat opeens ontstaat en daardoor heel herkenbaar is. Het sluipt er zachtjes aan in zodat je eerst helemaal niet doorhebt dat er dingen dreigen spaak te lopen. Maar het is wel handig om dan ook te weten wat nu precies onder een burn-out verstaat wordt. Je kunt het heel letterlijk vertalen als opgebrand zijn.

En dat is ook eigenlijk gewoon meteen dat wat het is. Je hebt zoveel last van stress dat je lichaam er niet meer mee overweg kan en niet meer kan opladen. En dat geldt ook voor je geest.

Vaak denkt men bij een burn-out aan het werk, maar je kunt ook om andere oorzaken over je eigen grenzen zijn heen gegaan. Een opstapeling van meerdere verplichtingen, bijvoorbeeld of wat dacht je van dusdanig zware mantelzorg dat je er zelf niks meer bij kunt hebben. Ook scholieren kunnen een burn-out krijgen.

Wat is het verschil tussen overspannen zijn, een burn-out hebben en een depressie?

Eigenlijk is een burn-out het gevolg van te lang overspannen zijn. We spreken over overspannen als je inderdaad je energie verspild hebt en je daardoor niet meer alles kunt doen, maar waarna je wel weer herstelt. Gebeurt dit vaker en kom je niet meer tot hertel, dan heb je te maken met een burn-out. Men zou de klachten dan langer dan een half jaar moeten hebben. We spreken over een depressie als niet het energieverlies voorop staat maar men vooral alles zwart en somber inziet.

Wat zijn de symptomen van een burn-out?

De belangrijkste zijn:

  • Moe zijn
  • Moeite hebben met concentratie
  • Alles is je te veel
  • Je ervaart continue druk om door te gaan
  • Je voelt je gespannen
  • Het gevoel hebben dat je de controle kwijt bent

Andere kenmerken zijn:

  • Veel piekeren
  • Vergeetachtig zijn
  • Emotioneel zijn, zoals boosheid, verdriet
  • Onzekerheid
  • Prikkelbaar zijn
  • Moeilijk tegen drukte kunnen
  • Lawaai kan je niet goed meer verdragen
  • Niet goed slapen
  • Lichamelijke klachten als hoofdpijn, maagpijn, duizelig zijn, spierpijn hebben, hartkloppingen krijgen

Hoe herken je de klachten?

Weten wat de klachten zijn is één ding, maar ze ook bij jezelf herkennen kan knap lastig zijn. Vaak sluipt het er een soort in en heb je helemaal niet door dat je niet alleen een beetje erg druk en moe bent, maar dat het allemaal serieuzer misgaat. Toch kan het veel verschil maken als je op tijd signaleert dat je niet slim bezig bent en stappen ondernemen om dingen in je dagelijks leven te veranderen. Zo kan je een burn-out misschien nog voorkomen!

Je bent er niet meer helemaal bij

Vergeet je regelmatig dingen of betrap je je er zelf op dat je met je hoofd bij hele andere zaken zit dan waar je mee bezig bent? Of vergeet je afspraken? Je hoofd maakt duidelijk overuren en daardoor zal het minder efficiënt werken.

Het vervelende is dat het meteen een negatieve spiraal oplevert, want dat je daardoor dingen vergeet zorgt ervoor dat je nog meer stress ervaart en je steeds het gevoel hebt dat de problemen zich opstapelen. Je wilt geen fouten maken, je wilt alles juist goed doen en het effect is andersom. Hoezo stress verhogend?

Jantje lacht, jantje huilt

Je stemming wisselt á la minute? Let op: waar komt dit door? Ben je snel boos en kan je veel minder hebben dan normaal? Ook dat kunnen tekenen zijn dat je overspannen raakt of bent en daarmee in de gevarenzone kan komen voor een burn-out. Omdat je vaak jezelf hierin ook niet snapt, kan je ook hierdoor nog meer geïrriteerd raken over je eigen onmacht…en heb je weer een stressfactor te pakken.

Piekeren

Waarschijnlijk een open deur, maar je zult begrijpen dat veel piekeren ook een aanwijzing kan zijn. Nu zal de ene mens van nature een grotere piekeraar zijn dan een ander, maar als het zover gaat dat je alleen maar piekert, er niet van slapen kan en je zelfs niet meer weet welke knopen je door moet hakken, dan is het goed er even extra op te letten.

Moe zijn

Opgebrand zijn: logisch dat het dus inhoudt dat je overmatig moe bent. Je slaapt ’s nachts niet of veel te weinig en overdag sta je dus continue ‘aan’. Met andere woorden: je kunt zowel lichamelijk als mentaal niet meer herstellen.

Luister naar je lichaam

Gewone lichamelijke kwalen kunnen je ook vertellen dat er ergens iets niet goed gaat. Want waar komt die hoofdpijn of maagpijn vandaan? Probeer goed te luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft!

Hoe nu verder?

Natuurlijk reageert ieder mens anders én zijn bovenstaande klachten niet alleen gerelateerd aan een burn-out. Heb je het idee dat je andere klachten hebt, zoek dan ook hulp. Want je kunt beter niet te lang met psychische problemen rond blijven lopen. Hoe sneller je reageert, hoe makkelijker het is om er weer vanaf te komen! Heb je het idee dat je inderdaad tegen een burn-out aanloopt? Natuurlijk is het dan ook zaak om hier mee aan de slag te gaan. Zoek hulp, maar ga ook zelf aan de slag met je dagelijks leven.

Bij wie kan je terecht?

Je kunt met je klachten terecht bij de huisarts, die zal kijken wat er nodig is voor je en je eventueel doorverwijzen naar specialistische hulp. Zo kan er hulp nodig zijn van een psycholoog, van de praktijkondersteuner -ggz of een maatschappelijk werker. Maar je kunt ook zelf op zoek gaan naar een fijne coach en een methode kiezen die bij je past. Ga er in ieder geval serieus mee aan de slag! Met de bedrijfsarts kan er bekeken worden wat nog allemaal haalbaar is of hoe je uiteindelijk weer terug kunt komen bij je werk.

Hoe herstel je van een burn-out?

In principe zal het herstel in 3 fasen verlopen.

  • Begrijpen dát je een burn-out hebt én dit accepteren.
  • Problemen onderkennen en hier oplossingen voor zien te vinden.
  • De oplossingen uitvoeren. En zo zachtjes aan weer steeds meer activiteiten gaan oppakken.
Tag medisch disclaimer - HTKL.nl
Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *