Skip to Content

Sextortion

Sextortion

Met enige regelmaat komen er verhalen in het nieuws langs dat met name jongeren gechanteerd worden met naaktbeelden. Dit wordt sextortion genoemd. Wat is het precies en hoe kan het dat dit regelmatig gebeurd? Overkomt het jou of je kind? Hoe ga je daar dan mee om? 

Wat is sextortion?

Sextortion is een vorm van chantage waarbij naaktbeelden het middel zijn om iemand zo ver te krijgen dat hij of zij doet wat jij wil. Naaktbeelden kunnen zowel foto’s als video’s zijn die zijn gemaakt met een webcam. Er wordt gedreigd met het verspreiden van de naaktbeelden als je geen geld betaalt. Het kan ook zijn dat de bedreiger juist nog meer naaktbeelden van je wil hebben. 

Hoe komt iemand aan naaktbeelden?

Vaak zal iemand die afgeperst wordt zich schamen. Want het oordeel is al snel geveld door buitenstaanders. Maar het wil helemaal niet zeggen dat jij zelf er iets aan kunt doen. Foto’s en video’s zijn vaak gestolen via e-mails of social media. Of nog enger: via je webcam! Het kan ook zo zijn dat iemand apparatuur van je gestolen heeft en via die weg aan beelden is gekomen. 

Wat doe je bij sextortion?

Wees je ervan bewust dat je niet van de bedreiger af bent als je doet wat hij vraagt. Het is misschien verleidelijk om toe te geven, omdat je hoopt dat het dan zal stoppen. Maar je kunt ervan uit gaan dat hij door zal gaan en je af zult blijven persen of dat hij blijft eisen dat je beelden opstuurt. Blijf hier niet mee lopen in je eentje, maar neem anderen in vertrouwen. Samen sta je sterker dan alleen!

Zorg dat je zoveel mogelijk bewijs verzamelt, dus bewaar alles. Denk aan de gegevens die jij hebt van de dader, maar ook screenshots van jullie gesprekken en doe dit zo dat het echt te herleiden is naar de dader. Bijvoorbeeld met de URL van de pagina op de foto erbij.

Komt de persoon op meerdere plekken bij jouw social media voor? Blokker hem overal. Ook op je telefoon. Verder kan je kijken of je jouw naam op internet tegenkomt door je naam bij Google zoeken in te vullen.

Kom je hier naaktbeelden van jou tegen? Neem contact op met de desbetreffende site (maak er wel een foto van als bewijs!). Je legt dan uit dat hier geen toestemming voor is en je kunt in overleg met de politie aangifte doen.

Weet je over welke afbeelding het gaat? Dan zou je Google ook kunnen laten zoeken via die afbeelding. Want misschien staat het ook nog ergens zonder jouw naam erbij vermeld.

Schakel de politie in!

Chantage is strafbaar. De dader kan dus gestraft worden. Natuurlijk heeft de politie bewijs nodig en sta jij veel sterker als je dit hebt, want anders is het enkel zijn woord tegen de jouwe. Zoals gezegd: verzamel zoveel mogelijk bewijs en neem dit mee. 

Waar valt sextortion onder?

Sextortion wordt gezien als online seksueel grensoverschrijdend gedrag. Grensoverschrijdend gedrag is uiteraard niet toegestaan. Online zijn er nog meer vormen. Digitaal kinderlokken (Grooming) en sexting (dat is het verspreiden van naaktbeelden zonder dat daar toestemming voor gegeven is) zijn hier voorbeelden van.

Gaat het bij sextortion om bekenden?

Sextortion kan op meerdere manieren ontstaan. Iemand kan een bekende zijn die wraak wil nemen, maar het kunnen ook onbekenden zijn die puur uit zijn op geld of macht hebben over een ander. Het kan zijn dat een persoon iemand leert kennen via social media en hier meer contact mee krijgt en dan wel zelf bewust een naaktfoto verstuurt.

Alleen blijkt die ander dan uit te zijn op geld en was alles dus nep. Het kunnen zelfs echt criminele groepen zijn die bewust proberen een webcam over te nemen! Of die toegang proberen te krijgen tot jouw computer en dan op zoek gaan naar naaktbeelden!

Hoe kan je sextortion voorkomen?

Helemaal voorkomen is misschien niet te doen. Wees je wel bewust dat als je naaktbeelden doorstuurt, de ander er van alles mee kan doen. Stuur ze dus nooit naar mensen die je niet echt goed kent en enkel en alleen (als je het dan toch wel wilt) naar iemand die heel vertrouwd is.

Zorg dat naaktbeelden goed beveiligd zijn, zodat ze niet zomaar doorgestuurd kunnen worden. Ga nooit in zee met onbekenden online! Je houdt dan ook het beste je social-media accounts privé. En het beste is dat je ook je vrienden privé houdt. Anders gezegd: je vriendenlijst moet niet zichtbaar zijn.

Geef hackers ook geen kans door nooit op vreemde links te klikken en natuurlijk zorg je dat alles goed beveiligd is met een wachtwoord. Door te kiezen voor een tweestapsverificatie maak je het nog moeilijker om gehackt te worden.

Heb je een jongere in huis? Praat er eens over met haar (of hem). Nu zal ze er waarschijnlijk al heel veel van weten, maar toch: je weet maar nooit of je toch nog tips kan geven om het te voorkomen, die ze nog niet wist!

Moet je niet gewoon geen naaktbeelden maken?

Volgens Nikki (stoppestennu.nl) geven zij niet het advies dat je nooit naaktbeelden mag versturen, omdat je het zo juist interessanter maakt en experimenteren er nu eenmaal bij hoort. Maar uiteraard moet je het je wel bewust zijn dat dit soort dingen dan kunnen gebeuren. En eenmaal online is het nu eenmaal nog lastiger om er weer vanaf te komen! Er wordt ook gezegd dat je het nooit meer helemaal uit de cloud kan krijgen. 

Als het je kind overkomt

Is je kind slachtoffer van sextortion? Ga samen met haar (hem) aan de slag en zorg dat je echt achter haar staat. Met opmerkingen als ‘dan had je maar…’ of ‘ik had je nog zo gewaarschuwd’ help je haar uiteraard niet én zorg je dat zij zich nog ellendiger gaat voelen. Misschien zelfs wel schuldig, terwijl dat helemaal niet hoeft.

De ander doet iets wat niet mag, dat is haar niet toe te rekenen. Je loopt ook kans dat ze zich zal afsluiten en daarmee niet meer met je praat over dit onderwerp, wat je uiteraard al helemaal niet hebben moet. Kijk met haar hoe jullie dit het beste aanpakken en volg de punten die we al eerder bespraken. 

Victim blaming

Het komt voor dat slachtoffers door de omgeving nog verder de grond ingetrapt worden. De omgeving geeft ze het gevoel dat het gewoon hun eigen schuld is. Je noemt dit victim blaming. Natuurlijk is dit onzin. Want jij hebt dit helemaal niet gewild en een ander moet gewoon van jouw afbeeldingen afblijven!

Hulp bij online grensoverschrijdend gedrag

Helpwanted.nl is een site speciaal bedoeld voor slachtoffers van online grensoverschrijdend gedrag. Zij bieden praktische hulp, maar ook advies. En niet alleen aan de slachtoffers, maar ook aan hun omgeving. 

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *