Skip to Content

Self-care & me-time; tijd voor jezelf als mama

Self-care & me-time; tijd voor jezelf als mama

Even tijd voor jezelf nemen of bewust zorgen dat je goed te eten krijgt, het zijn allemaal vormen van self-care, waar niet alleen jij maar ook je kinderen bij gebaat zijn.

Want zit jij goed in je vel? Dan kan je ook je kinderen positief beïnvloeden, heb je meer energie om ze te helpen en ach, geef je ook gewoon het goede voorbeeld…

Als moeder ben je vaak altijd maar aan het hollen: voeden als ze klein zijn, taxichauffeur als ze groter zijn en ‘hotel mama’ als ze puber zijn. Stop soms eens even met die mallemolen en neem even de tijd voor jezelf!

Wat is self-care?

Onder self-care verstaan we alles wat je bewust doet voor je gezondheid, of dit nu op mentaal, fysiek, spiritueel of emotioneel niveau is. Self-care kan je natuurlijk simpel vertalen als zelfzorg en dat zegt eigenlijk alles al.

Gewoon goed voor jezelf zorgen zal je misschien al wel doen. Maar bewust hiervoor kiezen en ermee bezig zijn kan heel positief werken!

Dus voel je niet schuldig, je hebt het gewoon nodig. En ja hoor, ook als moeder kan je hier best tijd voor vrij maken waarbij je kinderen er helemaal geen last van hebben!

Nu is gezond eten en voldoende bewegen ondertussen wel bekend, lijkt me, dus vertel ik hier graag meer over andere zaken, die je heel eenvoudig kan doen!

Geen beloonsysteem

Self-care is geen beloonsysteem, waarbij je eerst iets moet presteren en daarna mag je even lekker je gang gaan. Self-care is simpelweg een recht.

Ben je te druk, denk je? Plan dan standaard in je agenda hier tijd voor in. Als je weet dat het bijvoorbeeld een burn-out kan voorkomen, weet je dat het wel degelijk de moeite waard is, mocht je je schuldig voelen (wat dus volledig overbodig is…).

We gaan dus ook geen dingen doen die je even een goed gevoel geven maar daarna voor een schuldgevoel zorgen, zoals een doos chocolade opeten. We gaan voor gezondheid! Luister naar wat je diep in je hart wilt.

Gewoon even tijd voor jezelf

Liggen de kinderen op bed of zitten ze op school? Laat de boel heel bewust de boel en neem even tijd voor jezelf.

Richt dit niet in met verplichtingen (dus niet nu meteen heel plichtsgetrouw naar de sportschool rennen), dit uurtje is nu juist bedoeld om even helemaal los te komen van alles wat moet. Zo’n ‘lummeluurtje’ kan je even lekker tot jezelf laten komen.

En hoe jij dat het liefste doet is helemaal aan jou! De één kruipt het liefste even met een boekje op de bank, de ander duikt in een heerlijk geurend bad en, jawel, er zijn er ook die het liefste toch gewoon gaan mediteren of sporten.

Zolang jij het ziet als echt jouw ding dan doet het wat ik met dit uurtje voor ogen heb: tot rust komen, bij jezelf komen!

Mediteren: doe het op jouw manier!

Mediteren is natuurlijk de bekende manier om tot jezelf te komen. Maar dat hoeft echt niet standaard op een matje, in kleermakerszit. Je mag ook gewoon wandelen en je hoofd proberen kalm te krijgen.

Misschien is voor jou juist schilderen of haken een bezigheid die je als meditatief zou willen noemen. Hier vind je geleide meditaties.

Massage

Huidhonger: niet alleen baby’s hebben hier behoefte aan, ook al vergeten we dat ondertussen in onze maatschappij waarbij iedere aanraking bijna direct als iets seksueels wordt gezien.

Mensen hebben behoefte aan lichamelijk contact en nee, dat is niet meteen de liefde bedrijven. Elkaar omhelzen kan ook nog altijd gewoon een gebaar van vriendschap zijn.

Je kunt jezelf een massage geven, of neem een heerlijke ontspanningsmassage bij een ervaren masseur. Niet alleen je lichaam komt zo tot rust, trouwens!

Wellness dagje

Sinds ik de wellness heb ontdekt, moet ik bekennen dat ik verkocht ben. Een dagje heerlijk ontspannen, niks hoeven en genieten van al die verschillende baden en sauna’s.

Samen met je partner of laat hem oppassen en duik de sauna in met je vriendinnen… En wat dacht je van een uurtje floaten; even helemaal optimaal ontspannen.

Buiten zijn

Naar buiten gaan, de natuur in, het is al zo vaak bewezen dat we als mensen gewoon behoefte hebben om in het groen rond te dwalen.

Doe eens maf en trek je schoenen uit! Loop over het gras op je blote voeten. Ruik aan de heerlijke bloemen en ga gewoon eens liggen en luister naar al die geluiden om je heen. Met andere woorden: probeer eens de natuur echt te beleven met al je zintuigen.

Dus weg met die telefoon. En duik niet alleen maar achter de camera, want ook dan ben je dus met andere zaken bezig (hoe komt het mooi op de foto?). Beleef de natuur echt helemaal bewust, dan haal je er het meeste profijt uit!

Heb je geen natuur om de hoek en niet de tijd om regelmatig de natuur in te gaan? Wist je dat het ook al verschil maakt als je planten in huis haalt?!

Of doe eens lekker gek!

Je hoeft het allemaal helemaal niet zo zwaar te maken hoor. Liever niet, juist. Want je strak aan allerlei schema’s houden van de sportschool, de yogales of je coach: allemaal heel fijn maar dit kan ook weer doorslaan tot ‘moeten, moeten, moeten’.

Natuurlijk zullen er schema’s zijn waar je je aan wilt houden, maar bij self-care kan je zeker ook denken aan lekkere maffe dingen. Gewoon je weer kind voelen en ‘spelen’. Dans lekker de kamer door (ja hoor, je kleintje danst vanzelf schaterlachend mee…), zing het hoogste lied en lach!

In het kort

Self-care of zelfzorg is, wat mij betreft, niets anders dan liefde voor jezelf. En ja, iedereen mag zichzelf lief vinden. Niets raars aan, maar bittere noodzaak om deze hele hectische wereld met al zijn kritiek aan te kunnen! Compassie voor de wereld om je heen, is een gegeven die ons steeds voorgehouden wordt.

En dat is ook zeker zeer belangrijk.

Maar vergeet niet dat jezelf ook een deeltje bent van die wereld en jij zelf dus ook compassie nodig hebt! Leer je van jezelf te houden, dan ben je een gelukkig mens, die alleen nog maar meer haar lichtje kan laten schijnen voor andere mensen!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *