Skip to Content

Scrubben: waarom is dit goed voor je huid en hoe vaak?

Scrubben: waarom is dit goed voor je huid en hoe vaak?

Scrubben zou goed zijn voor je huid. Maar wat is het eigenlijk en waarom zou je het doen? Hoe scrub je het beste en wanneer doe je dit?

Wat is scrubben?

Bij scrubben verwijder je dode huidcellen, waardoor je huid er stralender uit zal zien en je poriën niet verstopt raken. Hierdoor zullen puistjes en andere oneffenheden van de huid minder snel voorkomen. De bovenste laag van onze huid bestaat uit duizenden dode huidcellen. Er worden continue nieuwe cellen aangemaakt. Die komen ook naar de oppervlakte toe.

Op zich verliezen we die dode huidcellen gewoon en daarom worden er ook nieuwe aangemaakt. Alleen kunnen er dode huidcellen zijn die aan elkaar vastklitten en op je huid blijven plakken. Hierdoor wordt de huid minder egaal en zal het dof zijn. Bij scrubben verwijder je die dode huidcellen en zal je huid dus weer kunnen stralen.

De voordelen van scrubben

Scrubben biedt veel voordelen en zal je huid er mooier uit doen zien:

  • Dode huidcellen worden verwijderd, waardoor er geen opstapeling op je huid plaatsvindt.
  • De aanmaak van nieuwe cellen wordt gestimuleerd.
  • Door dode huidschilfers kunnen poriën verstopt raken en daardoor kunnen er puistjes en mee-eters ontstaan. Dit komt door de talg die dan ophoopt.
  • Gebruik je producten als bodylotion of andere zalfjes, dan kunnen die beter worden opgenomen door je huid. Ook de zelfbruiner zal beter aan te brengen zijn.
  • Scheerbultjes komen minder snel voor
  • Ingegroeide haartjes zullen minder snel ontstaan, omdat haartjes door het scrubben vrij komen.

De nadelen van scrubben

Scrubben kun je ook te hard doen. In die gevallen beschadig je de huid onder de dode huidcellen ook. Daardoor veroorzaak je dus juist een geïrriteerde huid en schiet je je doel volledig voorbij.

Zit er een verschil tussen scrubben en een peeling?

Scrubben of een peeling: bij beide verwijder je de dode huidcellen. Het verschil zit hem in de manier waarop je dit doet. Je huid scrubben wil zeggen dat je een product met korreltjes gebruikt, waarmee je je huid eigenlijk schoon schuurt.

Met een peeling schuur je je huid niet, maar worden de dode huidcellen eraf geweekt door het gebruik van fruitenzymen of fruitzuren. Peeling is in principe een mildere vorm. Kies je voor een chemische peeling, dan moet je er rekening mee houden dat die heftiger zijn. Scrubs zijn er voor het hele lichaam. Een peeling is vaak gericht op het gezicht.

Hoe scrub je het beste?

Kies voor een milde scrub, met fijne korrels. Natuurlijk let je er ook op of het wel bedoeld is voor je gezicht, als je die wilt scrubben. De huid van je gezicht is veel gevoeliger en een bodyscrub is daar niet voor bedoeld. Je moet voor je gezicht dus echt een face scrub hebben.

Bij een bodyscrub doe je dit het handigst onder de douche. Je masseert je lichaam in met de scrub en juist die plekken die snel ruw zijn mag je even extra aandacht geven. Bijvoorbeeld je knieën, ellenbogen en je voeten. Even afspoelen en afdrogen. Het is fijn om daarna je lichaam in te smeren met een hydraterende crème.

Voor je gezicht kies je dus voor een milde face-scrub. Rondom je ogen scrub je niet, want daar is je huid op die plek te gevoelig voor (en het risico dat het in je ogen komt moet je ook niet nemen). Ook nu is het fijn om af te sluiten met een gezichtscrème. Eventueel kun je ook nog kiezen voor een masker.

Bodyscrubs vind je hier.

Waar let je op bij het scrubben?

Heb je wondjes, acné of andere huidproblemen? Kijk dan uit met scrubben. Scrub ook niet te hard, te lang of te vaak. Als je de dode huidcellen hebt verwijderd komt de nieuwe huid naar voren, maar die is veel kwetsbaarder. Deze kan dus snel irriteren. Daardoor zullen er juist onzuiverheden optreden.

Hoe vaak ga je scrubben?

Scrubben doe je niet elke dag. Een richtlijn die je zou kunnen aanhouden is twee keer per week. Is je huid gevoelig van zichzelf, dan kun je het beter nog minder vaak doen en het bij 1 keer per week laten.

Scrubben en een gevoelige huid

Heb je een gevoelige huid, dan kun je beter oppassen met scrubben. Een peeling is dan vast een beter idee! Ook een droge huid of een huid die snel last van acné heeft kunnen een scrub minder fijn vinden. Ben je verbrand? Scrub dan ook even niet.

Scrubben en scheren

Het beste scrub je je benen voordat je ze gaat scheren. Hierdoor heeft je scheermesje het minder moeilijk en kan daardoor langer mee. Maar dat is niet alles. Ook de haartjes die vastzitten komen los door het scrubben waardoor ze afgeschoren worden en niet zullen ingroeien.

Fruitzuren gebruiken

In plaats van een scrub kun je dus ook kiezen voor fruitzuren of -enzymen (exfoliant). Deze fruitzuren zullen de verbinding tussen de bovenste laag dode huidcellen doen verminderen. Hierdoor laat het makkelijker los en zal je huid er frisser uitzien.

Een exfoliant zou zelfs beter werken voor je gezicht dan een scrub en is veel minder belastend. Een exfoliant werkt van binnenuit en daardoor werkt het dus beter. Je huid wordt hierdoor zacht, glad, gezond en ook nu komt de nieuwe huidlaag naar boven toe.

Een exfoliant stimuleert eveneens de celvernieuwing en daarmee zullen rimpels verminderen, pigmentvlekjes vervagen en ook andere oneffenheden verminderen of verdwijnen. Nu wordt dit ook van een scrub gezegd, maar als we de berichten mogen geloven is een exfoliant hier krachtiger in.

Kies wel voor een exfoliant zonder parfum of hoge percentages alcohol. Een exfoliant kan naast een fruitzuur ook uit andere zuren bestaan.

Scrubhandschoenen

Een andere optie is het gebruik van een scrubhandschoen. Hier zijn meerdere modellen in. Lees even hoe jouw gekozen handschoen werkt want bij het ene model wordt aangeraden om te scrubben met een beetje douchegel, terwijl een ander duidelijk zegt dat er geen zeep gebruikt moet worden.

Scrubben en mannen

Ook voor mannen kan het fijn zijn om te scrubben. De huid van de man heeft net zo goed last van dode huidcellen. Ook nu is het een aanrader om voor het scheren eerst te scrubben.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *