Hoe fijn je huis ook mag zijn, de tuin is echt een zeer belangrijk onderdeel van je woning. Als je je ei niet kwijt kan in je postzegel, dan ga je toch ergernissen zien. In de tuin moet je gewoon kunnen doen wat je wilt doen, je wilt je vrij voelen, hoekjes maken om te zitten, spelen met je kinderen, een moestuintje bijhouden en misschien liggen op een bankje in de zon.
En hier wil je dus niet bij gestoord worden. Dit is jouw momentje, in alle rust genieten van de ontspanning die jouw tuin je te bieden heeft. Een inkijkje van buurtbewoners is dus niet bepaald wenselijk. Een tuinafscheiding kan dit voorkomen.
Tuinafscheiding
Hoe kun je deze ongevraagde pottenkijkers het zicht belemmeren? Is het mogelijk om in deze drukke buurt waar alle huizen zowat in elkaar staan gebouwd nog een sprankeltje privacy te hebben?
Natuurlijk is dit mogelijk. Op vele verschillende manieren kun jij je tuin omheinen met een tuinafscheiding zodat jij ongestoord kan relaxen. Hierbij komt wel meteen een oud gezegde om de hoek kijken “beter een goede buur, dan een verre vriend. ”
Maar wat voor soort tuinafscheiding zou jij mooi vinden? Wat past er bij jouw tuin? Ben je een liefhebber van strak en modern? Of heb je liever een fleurige omheining met veel groen en bloemen? Mag de schutting laag blijven of wil je deze ook tot maximale hoogte?
Wil je er een speels uiterlijk aan geven aan je tuinafscheiding met verschillende elementen of ga je liever voor een strakke moderne schutting? Om je een beetje een idee te geven van alle mogelijkheden zal ik je hier het een en ander laten zien waar jij jouw tuin mee kan afscheiden van de rest.
Gaas
Een simpele manier van een tuinafscheiding is gebruik te maken van betongaas. De robuuste combinatie van hardhouten palen en het dikke rasterwerk van het gaas geven je tuin direct een stoere uitstraling.
Maar met deze tuinafscheiding ben je nog wel zichtbaar voor iedereen buiten je tuin. Je kunt het gaas prima laten begroeien met allerlei soorten klimop en beplanting, maar dit gaat jaren duren voordat je dan echt helemaal vrij van inkijk bent. Heb je hier niets op tegen? Dan is dit een prima keuze natuurlijk.
Wil je toch iets meer privé kunnen zitten? Dan zou je kunnen overwegen om gedeeltelijk schuttingdelen ertussen te plaatsen.
Hier zijn schuttingdelen van Douglashout afgewisseld met smalle gaaspanelen. De schutting zorgt voor minder inkijk en met het gaas heb je toch nog contact met omwonenden.
Rabatdelen
Wel het gaas maar geen inkijk? Ook dit is mogelijk. Kies dan voor steenkorven. Dit zijn dubbele gaaspanelen die worden opgevuld met natuurstenen. Het gaas vul je helemaal tot boven aan op en er doorheen kijken is onmogelijk geworden.
Afgewisseld met houten schuttingdelen van rabatplanken maken het helemaal af. Voordeel van deze schutting is dat je het zelf plank voor plank vastschroeft. Door de planken zo dicht mogelijk boven elkaar te plaatsen is er weinig doorkijk.
Donkere schutting
Vroeger kreeg ik vaak te horen dat je een kleine ruimte nooit te donker zou moeten maken. Donkere kleuren zouden een ruimte kleiner maken en door gebruik van lichte tinten houd je de ruimte groot en ruim. Niks is hiervan waar. En een echte waaghals weet hierover mee te praten.
Zo ook mijn zus. Die hoorde van een vriend die hovenier was dat een donkere schutting nog meer diepte aan haar tuin zou kunnen geven. Het advies werd ter harte aangenomen en ze begon eerst veilig met een donkergroene pot verf. Warempel het werkt echt.
Een jaar later ging er een laag antraciet overheen en weer een periode later gitzwarte verf. En het is echt zo! Zeker nu er ook overal tussen de beplanting wit grind in de tuin ligt en er veel grassoorten en pluimen in de tuin staan maakt de zwarte donkere schutting een mooi contrast en voelt het als een warme jas die de tuin van mijn zus omarmt.
Terrasafscheiding
Ken je het sfeertje nog van een terras bij een café of eettent? Meestal wordt een terras afgebakend met bloembakken zodat jij weet bij welk café je zit en de uitbater weet aan wie hij zijn biertje of koffie moet serveren. Dit fijne sfeertje kun je ook gebruiken voor in je tuin als tuinafscheiding.
Mooie hoge plantenbakken die je opvult met hoge planten of grassen. Je krijgt hier al bij het kleinste zuchtje wind een aangenaam strandgevoel, alleen al kijkend naar deze foto zou je het gras kunnen horen ruizen door de wind.
De strandtuin
Wie aan het water woont houdt de tuin natuurlijk zo open mogelijk. Met ronde paaltjes is dan een romantisch landelijke afscheiding te maken en als je dit goed weet te combineren met verschillende grassen en bamboe en pluimen dan heb je een sfeervolle strandtuin waar je optimaal kunt ontspannen en genieten.
Urban boho chique
Bamboe is niet alleen mooi als groenblijvende plant in je tuin, maar het hout van de bamboe kan ook als een prachtige schutting gebruikt worden. Met deze schutting creëer je ook een perfecte beachlook in je tuin.
Heb je binnen in huis een urban interieur, met een bohemién stijl en houd je van Ibiza, dan trek je de lijn door naar je tuin. Ook een stadswoning in een rijtjeshuis kan omgetoverd worden tot een tropisch resort. Nu nog hopen op lange zwoele zomeravonden.
Om een nog betere impressie te krijgen hoe deze hippe tuin eruit kan komen te zien, kun je hier naar een filmpje kijken:
Schapenhek
Wat ook steeds vaker gebruikt wordt zijn hekwerken van ronde palen. Vroeger alleen gebruikt voor schapen om de kudde bij elkaar te houden, maar nu dus ook in de tuin als afscheiding te gebruiken. De palen zitten niet helemaal tegen elkaar dus de openingen geven nog wel een doorkijk.
Maar soms is dit juist wel fijn, zeker als je huis grenst aan een bosrand of uitkijkt op een mooi park. Dan wil je juist de omgeving graag blijven zien en je tuin blijft vrij van loslopend wild.
Duurzame schutting
Een romantische landelijke tuin maak je compleet met een schutting van wilgentenen of kastanjetakken. Ook takken van de Hazelaar kunnen hier voor gebruikt worden. Het geeft een mooie natuurlijke afscheiding en het is nog duurzaam ook.
Wie niet vies is van een beetje arbeid maakt zelf een soortgelijke schutting. De takken zijn buigzaam genoeg om ook in een ronde vorm een afscheiding te maken, dus je kunt hier heel flexibel mee aan de gang.
Blinde muur
Wie geen schutting in de tuin hoeft te plaatsen omdat de woning van de buren uitsteekt kijkt dus steevast uit op een blinde muur. Niet bepaald fraai uitzicht. Werk de muur weg door er goede beplanting tegenaan te laten groeien.
Naast de gebruikelijke klimop zijn er ook veel verschillende klimbloeiers te koop waar mooie gekleurde bloemen de muur zullen opleuken. Of denk aan een druivenstruik.
Die doen het ook perfect tegen de muur aan, want voor goede druiven heeft de plant kalk nodig en die haalt het dan uit de muur. Zo blijft het een sterke plant die jaarlijks vele sappige druiventrossen zal geven.
Spelen met de ruimte
Een schutting biedt niet alleen jou beschutting van de buren, maar ook insecten en kleine dieren kunnen een fijn holletje maken bij jou schutting. Vaak genoeg hoor ik bij ons in de tuin geritsel tussen de planten en zie ik een egel lopen. En ieder jaar zitten er op verschillende plekken merels en duiven die een vaste stek hebben voor hun nest.
Tussen de klimop en de hedera klimt, kruipt, krioelt, leeft nog zoveel meer. Ook dit maakt de schutting duurzaam.
Speel dus vooral ook met je ruimte. Maak er een diervriendelijke wand van. Hang bijvoorbeeld meerdere insectenhuisjes op of grappige vogelhuisjes. Wedden dat de vogels hier op af komen vliegen? Heb je ook meegeholpen met de vogelbescherming door mee te tellen met de vogeltelling op 28,29 en 30 januari?
De verticale tuin
Op kantoren moest meer groen komen en werd het concept de verticale tuin geboren. Ook met je schutting kun je zo’n verticale tuin maken. Heb je weinig ruimte over voor een moestuin? Dan kun je met een paar hangpotjes of plantenbakken onder elkaar ook tegen je schutting aan een kruidentuin creëren.
Staal
Staal is bijna niet meer weg te denken in huis. Het industriële interieur heeft nu echt de overhand gekregen. Zelfs mijn zoon van 14 wilde niets liever dan een stoere industriële slaapkamer met veel zwart, hout, touw en staal. Deze trend is nu ook op een prachtige manier naar de tuin toe te trekken.
Liefhebbers van een beetje afwisseling kunnen creatief aan de slag met deze panelen. De panelen zijn van cortenstaal, is roestbruin van kleur en blijft levenslang mooi zonder enig onderhoud.
Elk paneel is uniek, naar wens te maken. Kies bijvoorbeeld voor een patroon met uitgesneden motieven of maak een combinatie van hout of steen. Met dit materiaal maak je de tuin helemaal uniek en eigen.
Shutters
Shutters ken je waarschijnlijk wel als jaloezieën, houten luxaflex of lamellen die de ramen stoer en strak bekleden en waarbij je kunt spelen met de lichtinval. Zo kun je nu ook tegenwoordig spelen met het licht of de inkijk in je tuin. Shutters zijn er namelijk ook in schuttingdelen.
Wil je waar je zit op dat moment wel of geen inkijk of juist meer of minder zon, draai de lamellen de andere kant op en je kunt weer ongestoord achterover leunen.
De ouderwetse heg
Je houdt er van of je houdt er niet van. Ik blijf hoe dan ook weg van de heg. Je komt ze bijna niet meer tegen, enkel nog op een camping. Toch blijft dit één van mijn favoriete afscheidingen.
Lekker groen, met een fijne geur en elk seizoen weer een andere kleur. Vooral de beukenhaag is hiervoor erg mooi, in de herfst die mooie bruine bladeren en dan daarna weer langzaam terug naar groen.
Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Ik hoop in ieder geval dat ik je hier volop tuininspiratie heb kunnen geven en dat je er een favoriete manier tussen vindt om een prachtige tuinafscheiding te maken om jouw tuin, liefs Isabell.
Leave a comment