Skip to Content

Oma weet raad; schoonmaak tips en vlekken verwijderen

Oma weet raad; schoonmaak tips en vlekken verwijderen

“Mama, ik mis Uilenoma zo.”
– “Ik weet het meisje, stom dat ze overleden is, hè?”

En ik neem ons kleutertje in mijn armen. De overgrootmoeder van mijn kinderen is een half jaar geleden overleden en we missen haar nog steeds.

Naast dat zij een lief persoon was, gaf zij mij ook tips. Je weet wel van die oma-weetjes. Heel handig en veel leuker dan al die chemische producten in de winkel. Hier komen de 15 ouderwetse schoonmaaktips van onze Uilenoma.

Kalk in de toiletpot

Op dinsdag sta ik met mijn wc-borstel de wc aan het schoonmaken. Mijn oog valt op een zwarte druppel in de pot. Ik boen extra hard, maar het wil niet weg. Even ben ik bang dat de pot daar gebroken is, maar al gauw voel ik dat dit niet zo is.

Ik pak mijn grote vriendelijke fles gevuld met azijn. Ik dep er azijn op en laat het inweken. Hierna kan ik het zo wegvegen. Een pak van mijn hart, scheelt mij weer een nieuwe wc-pot.

Ramen lappen

Als je voornamelijk opgedroogde druppels op je ruit ziet terwijl je naar buiten kijkt. Dan weet je dat het tijd is om je ramen te lappen. Sop om je ramen te lappen is verleden tijd.

Je hebt alleen een ui, schillenmesje en een emmer met lauw water nodig. Snijd de ui in stukken, stop deze in de emmer en je zult er streepvrije en vooral druppelvrije ruiten voor terugkrijgen.

Rode wijnvlek verwijderen

Gelach en geroezemoes klinkt er uit de woonkamer. Ik kom blij met mijn zelfgemaakte gevulde eieren de kamer binnen lopen en opeens valt het stil. Mijn oog valt op de rode vlek op het vloerkleed.

Ik loop weer terug naar de keuken en kom ditmaal blij de kamer inlopen met een bus zout. Ik strooi het zout over de vlek en ik weet dat dit morgen weggetrokken is en ik dus verder niet hoef schoonmaken. “Wie wil er een gevuld ei?”

Bloedvlekken

“Even je hoofdje naar beneden houden, meisje.” Ik sta met een tissue onder de neus van mijn dochter. Het bloed stroomt eruit. Het is niet te voorkomen dat er druppels bloed op haar jurk terecht komen.

Maar daar maak ik me geen zorgen over. Dat leg ik straks in een emmertje met koud water en laat ik een dag staan. Boenen doe ik niet meer. Ik heb aan de lijve ondervonden dat dit niet echt werkt (lees: ik kreeg het bloed niet meer uit mijn nieuwe T-shirt).

Ik zie mijn meisje de trap af komen lopen in haar pyjamaatje. Ze vindt het maar wat stoer dat ze in de avond een spelletje mag spelen in haar pyjama.

Stink lucht uit wasmachine

Kort maar krachtig! Was elke maand jouw lege wasmachine op 90 graden, vroeger ook wel kookwas genoemd. De bacteriën en schimmels zijn weer verdwenen uit je wasmachine. Zo gaat jouw wasmachine langer mee.

Lederen schoenen schoonmaken

Zul je net zien. Ons zoontje van anderhalf jaar heeft net zijn eerste paar schoenen gekocht. Nou ja, papa trok zijn portemonnee. De volgende dag hadden wij het ingenieuze plan om naar het bos te gaan.

En jawel, daar stond een waterpomp met zand. Een prachtige combinatie om modder mee te maken. Gelukkig is onze zoon daar dol op en hij dacht dat zijn schoenen het ook fantastisch zouden vinden om daarin te dansen.

Je begrijpt het vast: doorweekte modderschoenen zaten op de terugweg aan zijn voeten. Eenmaal thuis heb ik ze schoongemaakt met water.

Daarna heb ik oude kranten in de schoenen gedaan en ze buiten gezet. De kranten zorgen ervoor dat zij het water opzuigen aan de binnenkant van de schoen.

De leren schoenen stonden in de zon, het is raadzaam om ze daarna even in te vetten met melk. Schrijft ze nou melk? Ja melk, ik heb het ook niet verzonnen. Dat waren onze voorouders. Maar het werkt! Uiteraard ook goed te gebruiken als jouw kind thuiskomt met modderige voetbalschoenen.

Baking Soda

Ren naar de winkel want dit is het product dat je in huis moet hebben. Baking Soda is de naam. Waar dat allemaal wel niet goed voor is, ook voor schoonmaken. Ik neem je mee naar de “Baking Soda”-wereld.

  • Prullenbak. Vind jij het ook zo stinken als je de prullenbak open doet? Strooi wat Baking Soda onderin de prullenbak. Weg stank!
  • Onkruid tussen stoeptegels? Je hoeft alleen wat Baking Soda eroverheen te strooien. Voilà!
  • Stinkt jouw matras? Gooi er overdag wat zout over. Laat het een paar uur liggen, maar vergeet het niet op te zuigen voordat je gaat slapen. Voor je het weet ben je Prinses op het Zout waarbij je alle zoutkorrels voelt.
  • Kan de ovenplaat wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Strooi er wat Baking Soda op en besprenkel dit met wat water. De volgende ochtend kun je het zo afnemen.

Ei

Nu we toch in de keuken staan. Pardoes laat je een ei vallen. Gooi hier wat zout overheen. Het ei en de zout verenigen zich en even later kun je het zo weghalen.

De groene container

Het eerste waarvoor ik naar mijn oma ben gerend, zijn de maden in de GFT-container. Natuurlijk had zij een tip.
“Anita, neem een panty en doe hier een mottenbal in en hang deze in de container. Hier heb je een oude panty van mij, ik heb je namelijk nog nooit in een panty zien lopen.”
– “Bedankt oma!”

Insecten op je motorkap

Last van insecten op je motorkap. Dat krijg je weleens als je niet elke dag je motorkap afneemt met een doekje na een autorit. Snap ik volkomen. Gelukkig lees je mijn blog en weet je na deze alinea hoe je er alsnog van af kan komen.

Leg een paar natte kranten op de motorkap, let erop dat je dit niet doet als de motorkap in de felle zon staat. Haal deze er na een paar uur van af en je kunt de vliegjes er zo afvegen. Scheelt weer schoonmaken.

Luier/zakdoek in de wasmachine

Je haalt vrolijk de was uit de wasmachine om het heerlijk in het zonnetje aan de waslijn te hangen. “Nee!”, komt er uit mijn mond. Alles onder de witte pluisjes.

Ik trek de rest van de kleren eruit en vervolgens heb ik een wegwerpluier in mijn handen. In jouw geval kan dit natuurlijk heel goed een papieren zakdoek zijn geweest. Dat is iets wat je makkelijker over het hoofd ziet dan een luier.

Maar goed, ook hier is weer een oma-oplossing voor. Gooi het wasgoed in de droger en stop er een microvezeldoekje bij. Als de droger klaar is met zijn werk, dan zul je zien dat alle witte snippers kleven aan dit doekje.

Mocht je in mijn geval geen droger hebben, rijd dan met je wasmand achter op je fiets naar je oma toe die wel een droger heeft.

Rook- en gourmetlucht

Heb je rokers op bezoek en vind je het oké dat zij binnen roken? De volgende ochtend stap je uit bed en je ruikt de rookgeur al terwijl je de trap afloopt.

Word je hier niet vrolijk van? Dan kun je voor de volgende keer aan de gasten vragen of zij buiten willen roken, erg effectief! Of je zet een schaaltje met azijn neer. Dit werkt ook om gourmetstellen schoonmaken.

Kauwgom

Leg je trui met een homp kauwgom eraan in de vriezer. Supergrappig om een keer te doen lijkt me. Hoewel wij geen kauwgometers zijn, ga ik misschien toch zomaar een trui in de vriezer leggen. Gewoon omdat het kan.

Schimmel in de badkamer

Ik zou willen schrijven dat toen ik ons huis kocht er schimmel op de kitrandjes zat bij de badkuip. Dit was niet het geval, dat betekent dat ik het zelf heb laten ontstaan.

Dit keer vroeg ik niet mijn oma om schoonmaakhulp, maar mijn moeder. Oma van mijn kinderen, dus ik hoop dat dit ook telt als oma voor dit artikel. “Anita, maak het schoon met pure chloor, je zult zien dat het snel verdwijnt.” En jawel, moeders heeft gelijk.

Bonustip!

En dan de laatste. Ik had al veertien schoonmaakweetjes, maar moest nog even hard nadenken wat mijn oma mij allemaal voor adviezen heeft gegeven in het bejaardentehuis. Om zo aan de vijftiende tip te komen.

“Anita, je komt toch wel eens weer hè?”, dit was de zin die ik altijd hoorde. En hoewel mijn oma dement was, snap ik haar vraag. Ze wil graag liefdevolle mensen om haar heen. Alleen is ook maar zo alleen.

Met andere woorden: wanneer je je de kauwgom uit je kleding hebt gekregen. Spring op de fiets en bezoek je omaatje. Want als je de liefde voelt, geeft je dat energie om de volgende dag volop met schoonmaaktips bezig te zijn.

Meer tips vind je hier.

Welke tips heb jij van je oma gekregen die je gebruikt in het huishouden?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)
  1. Avatar van Jolanda Jolanda schreef:

    Handige tips.

  2. Avatar van Nienke Nienke schreef:

    Leuk geschreven!

Comments are closed.