Skip to Content

Efficiënt schoonmaakschema voor de woonkamer en keuken

Efficiënt schoonmaakschema voor de woonkamer en keuken

Het handhaven van een schoon en georganiseerd huis kan soms een uitdaging zijn, je hebt tenslotte wel wat beters te doen. En zeker met andere huisgenoten kan dit in de praktijk een uitdaging zijn. Met name als het gaat om ‘gedeelde’ ruimtes zoals de woonkamer en keuken. Deze zijn ten slotte vaak het middelpunt van activiteit in huis. Een goed doordacht schoonmaakschema kan helpen om deze ruimtes netjes te houden, en zelfs de algehele sfeer in huis verbeteren omdat iedereen weet waar hij/zij aan toe is.

Realistische verwachtingen

Voordat je een schoonmaakschema opstelt is het verstandig om eerst realistisch te zijn over beschikbare tijd en energie. Als je 40 uur per week buitenshuis werkt kan je minder doen, dan iemand die af en toe werkt. En dat geldt ook voor je huisgenoten natuurlijk! Probeer daarom een schema op te stellen dat haalbaar is voor iedereen en zich richt op de belangrijkste schoonmaakbehoeften.

Verdeel de taken

Verdeel de schoonmaaktaken over verschillende personen en dagen om te voorkomen dat het teveel wordt. Iedere keer vijf minuten/kwartier is makkelijker vol te houden dan 1x per week anderhalf uur. Je kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om op maandag extra de vloeren te reinigen, op dinsdag de keukenapparaten schoon te maken, enzovoort. Hierdoor wordt het ook makkelijker om het huishouden bij te houden.

Betrek het gezin

Moedig alle gezinsleden aan om bij te dragen aan het schoonmaakproces. Maak een schema wie wat wanneer moet doen en verdeel de taken op basis van leeftijd en capaciteiten. Denk bijvoorbeeld aan vaatwasser inruimen, prullenbak legen, was wegbrengen en iedereen eigen spullen opruimen. Stel eventueel een beloning in als dat nodig is om te motiveren om alle verantwoordelijkheden serieus te nemen, denk aan extra schermtijd of zakgeld. Maar eigenlijk zou iedereen iets moeten doen.

Dagelijks onderhoud

Voer een dagelijkse onderhoudsroutine van bijvoorbeeld een kwartiertje in na het avondeten om de woonkamer en keuken netjes te houden tussen de schoonmaakbeurten door. Dit kan eenvoudige taken omvatten zoals het afvegen van aanrechtbladen, of de vingers van de keukenkastjes. Zeker bij zwarte keukens met hoogglans keukenkasten is dit een dagelijks terugkerende activiteit. Tegenwoordig kom je steeds meer milieuvriendelijke en veilige producten tegen die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook fijner voor je handen of rondkruipende baby’s.

Daarnaast is het aan te raden om dagelijks rommel op te ruimen en te stofzuigen waar nodig. Door regelmatig kleine schoonmaaktaken uit te voeren, voorkom je dat alles zich ophoopt en wordt het onderhoud van het huis aanzienlijk vereenvoudigd.

Dag van de WeekTaak
MaandagStof afnemen van meubels
DinsdagStofzuigen van de vloer & tapijten
WoensdagRamen lappen
DonderdagStof afnemen van elektronica en tv
VrijdagPlanten water geven
ZaterdagToilet schoonmaken
ZondagKeukenkastjes schoonmaken en organiseren

Wekelijkse schoonmaak

Reserveer één dagdeel per week / twee weken voor grondigere schoonmaakbeurten. Dit kan onder meer het afstoffen van meubels, het reinigen van spiegels en ramen, en het grondig schrobben van keukenoppervlakken omvatten. Zet een gezellig muziekje op, zorg ervoor dat de schoonmaakmiddelen klaar staan en je kan alle belangrijke gebieden aanpakken.

Maandelijks onderhoud

Naast de wekelijkse schoonmaakbeurten, is het ook belangrijk om maandelijks wat diepere onderhoudstaken uit te voeren. Dit kan het schoonmaken van ventilatieopeningen, het afstoffen van plafondventilatoren, en het reinigen van koelkast- en oveninterieurs omvatten.

TaakFrequentieWoonkamerKeukenToilet
DagelijksDagelijksStof afnemen van meubelsAanrechtblad schoonmakenToiletbril reinigen
Stofzuigen van de vloerAfwas doenToilet doorspoelen en schoonmaken
WekelijksWekelijksStofzuigen van tapijtenFornuis en oven schoonmakenVloer dweilen & muren afnemen
Ramen lappenKeukenkastjes schoonmaken
Kussens opschudden en textielwassen
MaandelijksMaandelijksStof afnemen van elektronica en tvKoelkast & magneton schoonmakenToilet grondig reinigen
Grondig stofzuigen van hoeken en kierenVaatwasser reinigenToiletborstel vervangen

Organiseren

Een van de beste manieren om het opruimen van de woonkamer en keuken gemakkelijker te maken, is door te minimaliseren in items en alles overzichtelijk te organiseren met veel opbergruimte. Verwijder onnodige rommel en geef elk item een vaste plaats.

Investeer in opbergoplossingen zoals manden, bakken en rekken om alle spullen netjes te houden en het opruimproces te vereenvoudigen, omdat je weet waar het hoort te liggen.

Wees flexibel

Wees flexibel met je schoonmaakschema en pas het indien nodig aan op veranderende omstandigheden. Het leven kan soms hectisch zijn, en het is belangrijk om realistisch te zijn over wat haalbaar is. Als je een dag of weekend mist, pak dan gewoon daarna de draad weer op en ga verder met je schoonmaakroutine zonder jezelf te veel onder druk te zetten.

Beloon jezelf

Last but not least, beloon jezelf voor het handhaven van een schoon en georganiseerd huis. Neem de tijd om te genieten van uw schone woonkamer en keuken, en trakteer jezelf op een ontspannende activiteit als beloning voor de inspanningen. Een schoon huis is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar ook mentaal!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *