Schoonmaakmiddelen lijst; welke basis soorten heb je nodig in?

Afgelopen dagen is het wat slechter weer geweest, en nadat ik bij iemand anders de lijst met klusjes zag die ze voor de voorjaarsschoonmaak, najaarsschoonmaak en nieuwjaarsschoonmaak had staan, naast het schoonmaakschema bedacht ik me dat onze zolder ook nodig weer een opruimbeurt kon gebruiken.

Natuurlijk heb ik dat uitgesteld tot de keuken weer opgeruimd was, de badkamer weer gepoetst, de kinderkamers zijn nog in progress. Maar ik moest nog wel schoonmaakmiddelen hebben.

Daar komen als het door gaat een paar leuke reviews voor aan. Tijd dus om aan de zolder te beginnen. Iedere keer als ik daar kom, wordt ik chagrijnig. Alles ligt overal. En doordat het overal ligt weet ik ook niet zo goed waar te beginnen.

Voordat je gaat opruimen begin je vaak met het verplaatsen van zooi. Morgen en vrijdag is manlief vrij, dus leek het me een goed moment om alvast te beginnen met uit te zoeken.

Dit keer de spullen die we ruim een jaar geleden al apart hadden gelegd voor marktplaats maar niet verkocht zijn. Die gaan nu dus gewoon de deur uit.

Lees ook: 6 recepten om zelf schoonmaakmiddelen te maken

Tijdens dit schoonmaken en opruimen vroeg ik me echter af welke schoonmaakmiddelen jullie gebruiken. Natuurlijk heb ik ze voor mezelf ook even op een rijtje gezet. Dit zijn er niet veel, omdat mijn voorkeur toch gewoon naar een doekje en wat water uitgaat.

Allesreiniger

Hiermee maak ik de tafel schoon, en een keer per week neem ik de trap af. Ik gebruik een ecologische allesreiniger van Ecover, zeker voor de tafel zodat dit niet aan het eten / kinderhandjes komt als zij daar aan eten.

Glasreiniger

Op de eettafel hebben we sinds een week Tafelziel liggen. Dit is echt een geweldig product, waar deze week ook review van online komt. Dit is transparant zeil dat ik schoonmaak met glasreiniger.

Het glaswerk; ramen en spiegels in huis maak ik vaak alleen schoon met een vochtig doekje en vervolgens een trekker. Deze koop ik gewoon bij de Action.

Bleek

In de toiletten gebruik ik bleek. Ik heb meerdere merken geprobeerd, zeker in het toilet boven dat over een dikke aanslaglaag beschikt. Toen ik de, wederom ecologische bleek van Ecover ging gebruiken leek er een wonder te voltrekken.

Het is toch nog mogelijk om de buis, dat stuk waar je met de borstel niet meer bij komt, wit te krijgen! Ook ideaal omdat er natuurlijke ingrediënten worden gebruikt en onze dochter nu bezig is met de zindelijkheidstraining.

Parketreiniger

We hebben een parketvloer in de woonkamer. Veel schoonmaakmiddelen zorgen ervoor dat het gaat plakken bij het dweilen. Daarom gebruik ik daarvoor een speciale parketreiniger. Of gewoon alleen met water. Deze koop ik eigen merk bij de kruidvat.

Wasmiddelen en wasverzachter

Wassen hoort ook bij het huishouden. Voor het wassen koop ik vaak wasmiddel zoals Robijn of een ander soortgelijk (geen huismerk) als dat in de aanbieding is. Dit omdat manlief allergische reacties kan krijgen.

Bij het wassen gebruik ik ook een wasverzachter zodat het er lekker zacht en fris geurend uit komt.

Vaatwastabletten

Aangezien we een vaatwasser hebben gebruiken we nauwelijks afwasmiddel. Dat hebben we wel al een tijdje staan en is ook van Ecover. Net als de handzeep trouwens.

Voor de vaatwasser gebruiken we de tabletten van de Lidl die bij ons in huis voor een goede schone vaatwas zorgen. Tenminste, als het potje leeg is.

Schoonmaakdoekjes

Voor het zogenaamde spotcleaning gebruik ik schoonmaakdoekjes. Of als dat sneller gaat een billendoekje, en later een vaatdoekje.

Baking Soda & Huishoudazijn; natuurlijke & milieuvriendelijke middelen

Deze combinatie zou zorgen voor een bruisen dat veel schoonmaakt, zoals gootstenen etc. Helaas heeft het nog niet het gewenste effect gehad, maar ik blijf het proberen. Ook zou baking soda helpen tegen vieze luchtjes.

Zoals je ziet heb ik een voorkeur voor ecologische schoonmaakmiddelen. Niet alleen vanwege het idee dat kinderen dezelfde ruimte gebruiken, en deze ingrediënten (al is het maar tussen mijn oren) minder giftig zijn.

Ook vanwege het idee om de natuur te behouden en daar bewust mee om te gaan. Je hebt niet veel nodig en de schoonmaakmiddelen hebben hetzelfde effect, zo niet zelfs beter. Daar gaat het tenslotte ook om, dat schoon ook echt schoon is.

Welke schoonmaakmiddelen gebruik jij graag?

4 gedachten over “Schoonmaakmiddelen lijst; welke basis soorten heb je nodig in?

 • 05/08/2015 om 12:42
  Permalink

  Wat goed dat je aandacht besteed aan ecologische schoonmaakmiddelen. Daar kunnen we bij ons in huis nog wel wat winst behalen. Ik en mijn man maken zelf bijna nooit schoon eigenlijk, doet de schoonmaker…

  Beantwoorden
  • 05/08/2015 om 12:50
   Permalink

   Dank je, we proberen er bewust mee om te gaan omdat dat toch meegaat met het afvalwater. Tenminste zolang het schoon wordt, anders vinden we hygiëne en veiligheid voor de kinderen belangrijker. Goed geregeld; als ik weer meer ga werken als gastouder komt er hier ook weer een hulp in huis 😉 Ideaal.

   Beantwoorden
 • 05/08/2015 om 19:43
  Permalink

  Wat goed van jouw 🙂
  Wasmiddel en allesreiniger maak ik zelf. Chloor voor de wc en vaatwastabletten koop ik.

  Beantwoorden
 • 07/08/2015 om 11:12
  Permalink

  Wij gebruiken vooral veel baking soda en azijn, werkt als een tierelier. Verder groene zeep, van die ouderwetse!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *