Skip to Content

Schoonmaakazijn gebruiken; verhouding verdunnen en mengen met water voor schoonmaken of onkruid verdelgen in tuin

Schoonmaakazijn gebruiken; verhouding verdunnen en mengen met water voor schoonmaken of onkruid verdelgen in tuin

Azijn is een belangrijk middel voor in je huis. Je kunt er je hele huis van top tot teen mee schoon en gezond maken. Waarschijnlijk is azijn ontdekt dankzij het proces van vergisting (dat betekent dat bacteriën ermee aan de slag gaan) als gevolg van het rotten van bepaalde zoete fruitsoorten. Azijn wordt al eeuwen gebruikt voor verschillende dingen.

Er zijn heel veel verschillende soorten azijn, enkele voorbeelden zijn: gewone zijn, alcoholazijn, wijnazijn, rijstazijn, maar ook schoonmaakazijn. Je kunt het gebruiken in de keuken, (behalve de schoonmaakazijn natuurlijk) je kunt het gebruiken als verzorgings- of gezondheidsproduct, maar je kunt het ook gebruiken om mee schoon te maken en nog veel emer tips.

Biologisch afbreekbaar schoonmaakazijn

Azijn is biologisch afbreekbaar, dus goed voor het milieu, en het is niet duur. Het is een veelzijdig product. Ik heb thuis meestal een grote jerrycan met schoonmaakazijn op de plank staan en meestal is dit het eerste waar ik naar grijp als er iets in huis moet gebeuren.

Schoonmaakazijn is echter iets anders dan natuurazijn, veel geconcentreerder en ook gevaarlijk voor bijvoorbeeld in de salade. Omgekeerd kan je natuurazijn wel gebruiken om schoon te maken, maar dan heb je vaak iets meer nodig of meer geduld. Je kunt er van alles mee in huis doen, zoals:

 • Ontstoppen
 • Ontkalken
 • Schoonmaken
 • Vlekken verwijderen
 • Dingen weer laten glanzen
 • Vieze luchtjes verwijderen
 • Ontsmetten
 • Verzachten
 • Bestrijden

Ontstoppen

Wil je graag dat je afvoer niet verstopt raakt, dan is het aan te raden om af en toe even zeer warme gewone azijn in de afvoer te gieten. Het is dan belangrijk dat er daarna minimaal 20 minuten geen water de afvoer in gaat omdat het moet intrekken. Is de afvoer toch verstopt geraakt dan kun je dit ook doen, en als het nodig is een paar keer achter elkaar.

Ontkalken

Schoonmaakazijn kan kalk afbreken, en dat is heel handig als je veel last hebt van kalkaanslag in je huis. Afhankelijk van in welk gebied je woont zit er meer of minder kalk in het water.

Deze kalk kan zich hechten aan bijvoorbeeld het sanitair en de douche waar het ontsierende grijze strepen achterlaat. Maar het kan ook schade brengen aan elektrische apparaten zoals de waterkoker.

Om zoveel mogelijk de kalkaanslag te beperken kun je je huis geregeld met een schoonmaakazijnsopje schoonmaken. De kalk aan de douchekop kun je weg krijgen door de douchekop eraf te draaien en hem in een emmer met een azijnmengsel te doen.

Houd daarbij ongeveer de hoeveelheid aan van 1 deel azijn en 4 delen water. Laat dit een poos staan, desnoods de hele nacht. Daarna kun je de douchekop afspoelen en droogmaken.

De waterkoker kun je ontkalken door er 0,5 liter gewone azijn en 0,5 liter water in te doen en hem dan aan te zetten. Dat laat je enkele uren staan en daarna spoel je met water om de azijngeur er uit te krijgen.

Schoonmaken met schoonmaakazijn

Met een azijnsopje kun je in principe het hele huis schoonmaken. Heb je last van hardnekkige vlekken in de badkamer, maak dan een papje van gewone azijn en bakingsoda. Wrijf het vuile oppervlak er mee in en laat het minimaal een uur intrekken. Daarna kun je het afspoelen met water.

Theevlekken in de theepot of in je favoriete theemok kun je verwijderen door het onder te dompelen in water met schoonmaakazijn, of het schoon te boenen met een spons dat doordrenkt is met gewone azijn.

Vlekken verwijderen

Vlekken in stof kun je verwijderen door azijnwater met 1 deel azijn en 1 deel water op de vlek te gieten. Dit laat je een half uur tot een uur intrekken. Wrijf het in en was het vervolgens zoals gebruikelijk in de wasmachine. Is de vlek dan niet weg dan kun je dit herhalen met pure schoonmaakazijn.

Bij een vlek op je leren bankstel of je leren schoenen kun je het beste eerst wrijven met een doekje met zeep. Vervolgens kun je met een doekje dat doordrenkt is met water en azijn boenen.

Laten glanzen

Om de kranen weer te laten glimmen kun je de kranen schoonmaken met een doekje met pure azijn erop. Zitter er echt hardnekkige vlekken op, dan kun je de azijn nog wat verwarmen. Wrijf het daarna droog met een droge doek en de kranen zijn weer als nieuw.

Voor het schoonmaken van spiegels of ramen kun je azijn met een beetje water in een verstuiver doen. Het mengstel spuit je dan op het raam of de spiegel en daarna kan het drooggemaakt worden met een microvezeldoek of een oude krant.

Gewone azijn kan ook dienen als glansmiddel in de vaatwasser. Giet dan een scheutje azijn in het glasmiddelreservoir en je vaat zal lekker glimmen.

Luchtjes verwijderen

Om vieze geurtjes uit het toilet te verwijderen kun je azijn gemengd met bakingsoda gebruiken. Strooi de bakingsoda aan de gehele binnenkant van de toiletpot. Giet er vervolgens azijn overheen en schrob goed met de toiletbostel. Herhaal deze stappen als het nodig is.

Voor nare geurtjes in de koelkast kun je een glas gewone azijn in de koelkast zetten. Ook als je voor langere tijd weggaat en je de koelkast uitdoet, kun je een glas gewone azijn in de koelkast laten staan om vieze geurtjes te voorkomen.

En als de vuilnisbakken toe zijn aan een schoonmaakbeurt dan kun je dat het beste doen met een azijnsopje om ook de vieze geuren weg te krijgen.

Lees ook: Muffe geur in huis neutraliseren; van vochtige nare geur uit huis en kleding verwijderen

Ontsmetten

Wil je je huis echt goed schoonmaken als je bijvoorbeeld een ziek kind in huis hebt dan kun alcoholazijn mengen met warm water en daarmee schoonmaken.

Als datzelfde kind zijn kleren en dekbed onder heeft gespuugd dan kun je de kleren enkele uren laten weken in een sopje van warm water en 1 à 2 glazen azijn. Daarna kan het gewoon in de wasmachine. Dit werkt ook bij schimmel in stof dat te lang vochtig is geweest.

De kattenbak, hondenhok, volière en de kooi van de cavia of hamster kunnen schoongemaakt worden met een sopje van warm water met 1 glas gewone azijn en een beetje bakingsoda. Dit mengsel is niet gevaarlijk voor de dieren. Als je dier de geur van de azijn niet fijn vindt, is het handig om daarna nog wel even goed te spoelen.

Verzachten

Azijn kun je gebruiken als wasverzachter. Het kalk in het water maakt de kleding stug en azijn werkt als ontkalker. Je kunt bij elke wasbeurt een scheutje azijn in het vakje van de wasverzachter doen en je was zal zachter worden.

Als je de geur van azijn niet fijn vindt dan kun je een paar druppels etherische olie toevoegen. Zelf merk ik de geur van azijn amper op als ik het als wasverzachter heb gebruikt.

Nog een voordeel van het gebruiken van azijn in je wasmachine is dat het stoffen kleurvast maakt. Zo voorkomt het dat kleuren verbleken. Als je weet dat een stof niet kleurvast is en je wilt de kleur wel zo houden, kun je het kledingstuk ook een half uur tot een uur laten weken in water met 1 tot 2 koppen azijn.

Bestrijden onkruid

Als je last hebt van onkruid op het oprit of het tuinpad dan kun je dat besproeien met een mengsel van twee delen gewone azijn en een deel water.

Je kunt azijn ook gebruiken om de huisdieren van een bepaalde plek te houden. Dieren houden niet van de geur van azijn. Dus wil je bijvoorbeeld niet dat je dier op het tapijt komt dan kun je daar een beetje azijn op spuiten.

Meer tips vind je hier.

Gebruik jij wel eens azijn voor het schoonmaken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Timmermans Timmermans schreef:

  Mag ik met schoonmaakazijn spuiten voor onkruid op het bedrijf

 2. Avatar van Schoon Schoon schreef:

  Dankje voor het delen van je leuke blog!