Skip to Content

Schoonmoeder of schoonloeder?!

Schoonmoeder of schoonloeder?!

Verliefd en samenwonend met je partner is de kans groot dat je er een familie bijgekregen hebt, namelijk je schoonfamilie. Over schoonmoeders worden al jaren grapjes gemaakt en op verjaardagen hoor je misschien ook wel eens van een ander een sappig verhaal over diens schoonmoeder.

Toch blijkt dat de relatie met een schoonmoeder voor veel vrouwen ingewikkeld en zelfs pijnlijk kan zijn. Van ruzies, irritaties tot zelfs elkaar niet meer willen zien.. het komt helaas in alle families voor.

Mogelijk heb jij ook een schoonmoeder waarbij het geregeld een uitdaging is om een gesprek gaande te houden, een verjaardag uit te zitten of een andere familie aangelegenheid. Ben jij ook iemand die tegen dagen als Kerst opziet? Hierbij tips om de onderlinge band te verstevigen.

Zoek de gemeenschappelijke factor

Bedenk allereerst dat je allebei van je partner houdt en dat dit jullie gemeenschappelijke factor is. Dit bindt jullie! En waarschijnlijk heb je nog heel lang met elkaar te maken, dus het loont om je er positief voor in te zetten.

Zij heeft hem opgevoed en daarin ook zeker iets goed gedaan, anders was je waarschijnlijk niet op hem of haar gevallen. Het kan zeker helpen om positief over je partner te praten richting je schoonmoeder.

Bedenk: je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn.

Heb oog voor haar emoties

Verder kan het helpen om te bedenken dat je schoonmoeder zich mogelijk bedreigd voelt. Ze was altijd de belangrijkste vrouw in het leven van je partner en is dat nu niet meer.

Hierdoor kan ze bang zijn dat haar kind niet meer op bezoek komt, haar minder in haar leven wil of zelfs minder van haar houdt.

Als je schoonmoeder geregeld nare opmerkingen maakt of jou erg op de kast kan jagen, probeer dit dan bespreekbaar te maken met haar. Doe dit in de ik-boodschap.

Bijvoorbeeld: Ik hoor dat je zegt dat ik mijn huis niet schoon genoeg hou. Ik merk dat ik me er verdrietig over voel dat je dit zegt omdat ik het gevoel heb dat ik tekort schiet. Ik zou het fijn vinden als je respect hebt voor de manier hoe ik mijn huishouden organiseer.

Zie haar positieve eigenschappen

Ieder mens heeft zijn mooie kanten, ook je schoonmoeder. Ga eens zitten en bedenk welke eigenschap je aan haar mooi vindt.

Bijvoorbeeld dat ze humor heeft en altijd leuke verhaaltjes weet te vertellen. Of dat ze erg goed kan organiseren en haar kasten daarom tip top georganiseerd heeft, iets wat jij misschien in je huis ook wilt gebruiken en wat je tijd bespaart in het gerace doordeweeks.

Vraag je partner ook om één eigenschap van zijn / haar moeder op een briefje te schrijven en praat hier samen over.

Vraag naar voorbeelden waaruit deze eigenschap blijkt en praat over de eigenschap die jij opgeschreven hebt.

Investeren door samen wat te ondernemen

Plan eens een uitje met haar en bouw zo aan een band samen. Uitjes waar je aan kunt denken zijn: samen een dagje naar de stad, samen ergens een kopje koffie of thee drinken met een gebakje, een stukje wandelen of fietsen samen, naar de Ikea of een andere woonwinkel.

Naar de weekmarkt, zwemmen, allebei met een fototoestel de natuur in, een dagje strand of een welness behandeling. Als je dit lastig vindt, doe dan iets waarbij je niet teveel op elkaars lip zit.

Het is voor jullie beiden een nieuwe fase. Je schoonmoeder is meer fysiek op afstand en neemt ook een andere rol in jullie leven in, betrek haar bij deze fase.

Als je zwanger bent, vraag een keer of ze mee wil naar een controle of een babyzaak om wat spulletjes uit te zoeken. Ga je naar een kinderboerderij, vraag haar of ze mee wil gaan en loop samen een rondje langs de dieren en in de speeltuin.

Neem haar mee naar de bibliotheek en laat haar zien waar de prentenboeken voor de kleuters staan en de boeken voor de oudere kinderen. Dit kan een win-win situatie worden.

Je schoonmoeder is meer betrokken in jullie leven en wil vast wel een keertje de bieb boeken voor je terugbrengen en nieuwe uitzoeken met de kinderen.

Begin klein, een kopje koffie in de nieuwe lunchroom in de stad is al een super begin.

Praat vooral over koetjes en kalfjes en geniet lekker van het even zitten en de lekkere cappuccino. Iedere relatie heeft tijd en aandacht nodig om te groeien en dient onderhouden te worden.

Stel duidelijk je eigen grenzen naar haar toe

De meeste miscommunicatie komt doordat mensen hun eigen grenzen niet duidelijk uitzetten. Bedenk dus wat jij prettig vindt. Is het voor jou fijn als je je schoonmoeder dagelijks / wekelijks ziet? En hoe ziet zij dit?

Bespreek elkaars verwachtingen hierover. Stel dat jij 1 keer in de maand voldoende vindt en zij het liefst elke dag langs komt voor een kop koffie, stel dan de voorwaarde dat je haar wekelijks appt maar niet dagelijks de tijd hebt om samen koffie te drinken.

Maar dit bijvoorbeeld wel in het weekend kunt doen of 1 keer in de maand en dan blijft lunchen.

Het is niet oké als je schoonmoeder je kleineert of nare opmerkingen over jou als persoon maakt. Voel je vrij om dit ook meteen duidelijk aan haar terug te geven. Probeer je partner hier in eerste instantie niet in te betrekken.

Hoe lastig dit ook is, praat niet negatief over je schoonmoeder tegen je partner of tegen je eigen moeder. Wat je aandacht geeft groeit. De eerste stap is om te stoppen met schelden over die ander en niet mee te doen als anderen wel roddelen.

Er zijn helaas situaties die zo grensoverschrijdend zijn door geweld, schelden, stalken of misbruik waardoor het contact als ongezond gezien kan worden.

  • Als het ten koste gaat van jouw veiligheid, die van je partner of die van je gezin trek dan de grens en neem ( fysieke ) afstand.
  • Bedenk wat voor schoonmoeder je later zelf hoopt te zijn
  • Stel jezelf eens voor dat je kinderen thuis komen met hun nieuwe partner, wat voor schoonmoeder zou je dan voor je schoondochter / schoonzoon willen zijn?
  • Niemand is perfect maar met respect en ruimte voor ieders opvattingen komen we wel een heel eind.
Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *