Skip to Content

Schoenen schoonmaken; tips van suede tot stoffen en leren schoenen wassen

Schoenen schoonmaken; tips van suede tot stoffen en leren schoenen wassen

Het liefst laat ik mijn kinderen hele dagen op hun regenlaarzen lopen. Zelf doen ze ook niets liever, want dan mogen ze in de plassen stampen. Als de laarzen vies zijn, houd ik ze onder de kraan en ze zijn bijna niet kapot te krijgen. Maar ja, de ontwikkeling van hun voeten wil natuurlijk ook wat.

Alle andere schoenen zijn vaak binnen de kortste keren vies en/of beschadigd. Hoe zorg je er nou voor dat kinderschoenen zo lang mogelijk mee gaan? In ieder geval tot ze eruit gegroeid zijn. Lees hierna onze tips over schoenen schoonmaken en het onderhouden.

Schoenen schoonmaken

Ik weet niet hoe het bij anderen gaat, maar onze kinderen weten werkelijk álles op en in hun schoenen te krijgen.

Uiteraard modder en zand, maar ook eten en drinken. Hoe krijg je dát nu weer schoon? Het is erg afhankelijk van het materiaal van de schoenen.

Lees ook: Tips om de vieze luchtjes uit je schoenen te laten verdwijnen

Veters

Ooit kreeg ik de tip om te beginnen met de veters. Zeker de uiteindes willen nog wel eens in de modder terechtkomen. En inderdaad, schone en nette veters doen iets voor schoenen.

Vaak kun je ze gewoon met een sopje schoonmaken. Je kunt een nagelborsteltje gebruiken op vlekken. Lukt schoonmaken echt niet meer? Dan kun je overwegen nieuwe veters te kopen.

Leer

Leren schoenen kun je vrij eenvoudig schoonmaken. Het enige dat je nodig hebt is witte azijn en koud water. Meng dit met elkaar en wrijf het met een oude doek over krassen en vlekken. De azijn zorgt ervoor dat ze verdwijnen.

Na het schoonmaken moet je de schoenen goed laten drogen. Niet bij de verwarming, maar gewoon aan de lucht. Je kunt vlekken ook proberen te verwijderen met een speciale gum (hier).

Naast vlekken en krassen, kunnen je leren schoenen slijtageplekken vertonen. Je kunt schoenpoets gebruiken om dit te verhelpen. Koop wel schoenpoets in de juiste kleur. Als je dit niet kunt vinden en je hebt witte schoenen, kun je het ook zelf maken.

Maak een oude doek nat, breng hier wat baking soda op aan en wrijf licht over de slijtageplek op de schoen. Daarna kun je de schoen droogvegen met een schone doek. Witte tandpasta schijnt in dit geval hetzelfde effect te hebben als baking soda.

Suède

Ik weet niet goed waarom, maar ik associeer suède met luxe. En luxe associeer ik met moeilijk te onderhouden en delicaat. Maar dat is in dit geval helemaal niet waar. Het enige wat je bij suède moet doen is zorgen dat de stof zo droog mogelijk blijft.

Regelmatig de stof borstelen is ook goed voor de schoenen. Gebruik dan geen haarborstel, maar een speciale suèdeborstel (bijvoorbeeld deze hier).

Als je eenmaal een vlek hebt op je suède schoenen, is dit wel iets lastiger. Probeer de vlek in ieder geval zo snel je kunt te behandelen. Net als bij leer kun je hier weer een speciale gum gebruiken. Mocht je olievlekken hebben, dan kun je proberen deze te verwijderen met talkpoeder.

Strooi het op de vlek, laat het een uur intrekken en verwijder het daarna met een borstel. De talkpoeder neemt de olie als het ware op. Dit trucje schijnt trouwens ook te werken met een broodkorst.

Stoffen schoenen

Ontzettend veel schoenen zijn gemaakt van stof. Sneakers, sandalen, ballerina’s, slippers, enz. Het schoonmaken van stoffen schoenen vind ik zelf wat bewerkelijker. Maar het is zeker niet onmogelijk. Het is in ieder geval belangrijk dat je de schoenen niet in de wasmachine stopt.

Verwijder eerst het ergste vuil van je schoenen met een (keuken)papiertje. Maak daarna een sopje van warm water met een klein beetje afwasmiddel of groene zeep. Met een oude tandenborstel kun je een beetje sop over een vlek wrijven.

Met keukenpapier kun je de schoen daarna droogdeppen. Laat de schoen drogen aan de lucht.

Sneakers hebben vaak een zool van rubber. Vlekken die daarop terechtgekomen zijn kun je nog proberen te verwijderen met staalwol.

Schoenen met lichtjes

Schoenen zoals Skechers met lichtjes kan je voorzicht schoonmaken met een pasta van bijvoorbeeld maizena met waterperoxide. Beter kan je hier niet teveel water voor gebruiken omdat de schoenen daar niet zo goed tegen kunnen.

Sportschoenen schoonmaken

Je leest regelmatig dat je sportschoenen gewoon in de wasmachine kunt stoppen. Maar dat is echt af te raden! Vaak hebben sportschoenen speciale ontwerpen, bijvoorbeeld om schokken te dempen of je voet in de juiste positie te brengen.

Door je schoenen in de wasmachine te stoppen wordt redelijk veel ‘geweld’ op ze uitgeoefend. Dit kan eenvoudig de speciale kenmerken aantasten. Reinig je sportschoenen dan ook op dezelfde manier als schoenen gemaakt van stof. Met de hand dus.

Nare geurtjes verwijderen

De titel van deze alinea heeft een hoog tell sell-gehalte. Maar is wel belangrijk! Je schoenen kunnen nog zo schoon geworden zijn door je ijverige poetsbeurt, maar alsnog niet fris ruiken aan de binnenkant. Hoe los je dat op? Door simpelweg ook de binnenkant te poetsen.

Haal de zooltjes eruit en maak ze schoon met een sopje van warm water en afwasmiddel of groene zeep. Laat ze vervolgens drogen aan de lucht.

Hebben jij of je kinderen vaak last van nare geurtjes in je schoenen, leg dan na het uittrekken van de schoenen theezakjes erin. Deze absorberen vocht en geurtjes.

Schoenen onderhouden

Als tiener heb ik als bijbaantje een aantal jaar als schoenverkoopster gewerkt. Voor die tijd vond ik onderhoudsproducten voor schoenen onzinnig. Maar daar ben ik door mijn bijbaantje van teruggekomen.

Schoenen blijven echt langer mooi als je ze behandelt met de juiste producten. Verder kun je het volgende doen om schoenen zo lang mogelijk mooi te houden:

  • Spuit je schoenen voor het eerste gebruik in met een impregneerspray (hier). Zo zijn ze beschermd tegen regen, sneeuw en waterplassen. Spray je schoenen regelmatig opnieuw in.
  • Zet je schoenen zover mogelijk open nadat je ze hebt uitgetrokken, zo kunnen ze maximaal luchten. Is de zool uitneembaar? Haal deze er dan regelmatig uit, zodat deze extra kan luchten.
  • Droog schoenen nooit bij de verwarming. Leer droogt makkelijk uit en kan gaan barsten.
  • Stop schoenen niet in de wasmachine of de droger.

Een aantal materialen, zoals metallic, licht suède, nylon mesh zijn zeer kwetsbaar. Het enige wat je hierbij kan doen is er voorzichtig mee omgaan. Dit zijn dus misschien niet de beste materialen voor kinderschoenen die soms veel te verduren hebben!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *