Skip to Content

Schimmel in huis verwijderen; van keuken tot badkamer

Schimmel in huis verwijderen; van keuken tot badkamer

Zwarte vlekken op het plafond, je kitrand of de voegen. Schimmels in natte ruimtes en keuken zijn niet wenselijk. Ze zijn zelfs slecht voor de gezondheid. Hoogste tijd om een einde te maken aan het leven van schimmels in huizen. Ik help je (digitaal 😊) graag een handje mee.

Waar vind je schimmels

Het liefst vind je schimmels in je soep. Tenminste als het gaat om de champignon. Maar schimmels die je op je plafond tegenkomt in de badkamer, zijn niet welkom.

Je vindt schimmels vaak in vochtige ruimtes. Het zijn vaak ruimtes waar het vocht niet (snel genoeg) weg kan, waardoor het zich gaat ophopen in je huis. Met name de badkamer, toilet en de keuken.

Gezondheid

Zwarte vlekken op het plafond, je kitrand of de voegen. Schimmels in natte ruimtes en keuken zijn niet wenselijk. Ze zijn zelfs slecht voor de gezondheid. Hoogste tijd om een einde te maken aan het leven van schimmels in huizen. Ik help je (digitaal 😊) graag een handje mee.

Schimmels zijn slecht voor je gezondheid. Als je al last hebt van luchtwegproblemen dan kunnen schimmels deze klachten verergeren. Heb je hier geen last van?

Dan loop je wel het risico op luchtwegklachten of een allergische reactie. Het is lastig om te achterhalen dat dit door een schimmel komt. Het is belangrijk om je huis goed in de gaten te houden en te blijven controleren op schimmels.

Badkamer

Raampje open of dicht tijdens het douchen; mijn gevoel zegt dat het slim is om je badkamerraam open te hebben tijdens het douchen, zo kan het vocht direct naar buiten toe. Niets is minder waar. Het is belangrijk om te ventileren. Het liefst door een badkamerventilator. Heb je deze niet? Dan kun je deze inbouwventilator laten plaatsen op een afvoerkanaal of in het raam.

Laat na het douchen liever het raam dicht, zeker in de winter of de herfst. Het wordt dan te snel koud in de badkamer waardoor er juist meer condens en dus schimmels ontstaan. Zet liever de verwarming in de badkamer aan. Daarbij is de ventilatie van het huis minder goed als je een raam een langere tijd open laat staan. Als je een raam open zet dan werk je de ‘natuurlijke ventilatie’ in je huis tegen. Wil je toch graag een keer een raam open zetten? Dan is 30 minuten ruim voldoende.

Laat je je eigen nieuwbouwhuis ontwerpen? Houd dan direct al rekening met het plaatsen van een badkamerventilator.

Neem het vocht van de tegels af; na het douchen is het belangrijk dat je het vocht van de tegels en spiegels afhaalt. Zo help jij de badkamer een handje met het afvoeren van het vocht. Koop dus een trekker en neem het nadien nog even af met een handdoek.

Het is belangrijk om de badkamerdeur niet direct open te zetten na het douchen. Het vocht verplaatst zich dan en gaat zich ergens anders in je huis ophopen. Zodoende kan er op een andere plek schimmelvorming ontstaan.

Hier vind je meer tips voor een badkamer zonder schimmel.

Keuken

Afzuigkap. In de keuken is het ook belangrijk om de condens naar buiten af te voeren. Het liefst kies je dus voor een afzuigkap die direct naar buiten afvoert. Deze afzuigkap die naar buiten afvoert zorgt in je huis automatisch voor natuurlijke ventilatie.

Kitrandjes. Houd de kitrandjes ook goed in de gaten. Het is een plek waar schimmels zich erg comfortabel voelen. Zie je toch ergens schimmel op kitrandjes? Probeer het eerst eens te verwijderen met warm water en soda alvorens je begint met heftige bestrijdingsmiddelen.

Wasmachine. Het is belangrijk dat als je de kans hebt, de wasmachine te weren uit de badkamer. De badkamer is normaliter al een vochtige plek en als je er dan ook nog een wasmachine neerzet, krijgt deze ruimte het extra te verduren.

Slaapkamer of woonkamer. Zie je grote vochtplekken of schimmelplekken op de muren in je slaap- of woonkamer? Kom dan snel in actie. Het is de ruimte waar je vaak bent en waar het niet vanzelfsprekend is als daar zich schimmel vormt. Bel een gespecialiseerd bedrijf die met je mee kan denken over de oplossing en hoe te voorkomen. Misschien nog wel belangrijker!

Roosters. De roosters in je kozijn zijn belangrijk voor de luchtcirculatie in je huis. Bijvoorbeeld boven je raam of deur zorgen voor de natuurlijke doorstroming van lucht. Maak deze ieder jaar even schoon. Ditzelfde geldt voor de badkamerventilator.

Luchtvochtigheid. Meet eens de luchtvochtigheid in je huis? Zo kun je zelf controleren in welke kamers je de luchtvochtigheid nog kunt optimaliseren. Koop eens hygrometer voor een paar euro en je wordt een stuk wijzer. Deze vind je hier.

Schimmel verwijderen van het plafond

Afgelopen winter heb ik het plafond van de badkamer onder handen genomen. Op de plek waar we douchen was schimmel op het plafond ontstaan en bladderde het sauswerk af.

Ik dacht eerst dat het stucwerk loskwam, maar het was gelukkig alleen de verf. Ik heb de verf van het plafond getrokken en her en der losgeweekt met wat water en een plamuurmes.

Vervolgens heb ik het ingesmeerd met voorstrijk speciaal voor schimmel in de keuken en badkamer. En vervolgens een laag eroverheen met muurverf voor in de keuken en badkamer. En nu maar hopen dat ik daar aankomende winter niet meer sta om verfwerk eraf te krabben.

Rode schimmels

Zwarte vlekken op het plafond, je kitrand of de voegen. Schimmels in natte ruimtes en keuken zijn niet wenselijk. Ze zijn zelfs slecht voor de gezondheid. Hoogste tijd om een einde te maken aan het leven van schimmels in huizen. Ik help je (digitaal 😊) graag een handje mee.

Veel mensen kennen schimmels als die vervelende zwarte plekjes in de douchecabine of op kitranden in de keuken. Maar er bestaan nog veel en veel meer soorten, waaronder ook een rode schimmel.

De rode schimmel is de zogeheten Serratia Marescens. Deze schimmel is gevaarlijk en veroorzaakt heftige gezondheidsproblemen.

De rode schimmel komt vooral voor in de badkamer, dus zorg er in ieder geval voor dat deze ruimte altijd goed schoon en zo droog mogelijk is. Zo verkleint u de kans op schimmel.

Een aantal van de klachten die de rode schimmel veroorzaakt:

  • Hooikoortsachtige problemen
  • Verkoudheidsklachten
  • Huiduitslag
  • Problemen met longen en ademhaling
  • Hoofdpijn (en zelfs migraine)
  • (Verergering van) allergieën
  • Vermoeidheid

Als je rode schimmels tegenkomt in je huis, dan moet je direct aan de bel trekken bij gespecialiseerde bedrijven die de schimmel voor jou kunnen verwijderen en meekijken in jouw huis waar de schimmel vandaan komt. Om vervolgens een plan van aanpak op te stellen hoe je deze schimmel kunt voorkomen.

Ik hoop dat er vanaf nu alleen maar schimmels in de vorm van een champignon jullie huis zal betreden.

Anita

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *