Skip to Content

Scheren vrouwen; hoe scheer je je van gezicht tot benen en wat te doen bij gevoelige huid of irritatie

Scheren vrouwen; hoe scheer je je van gezicht tot benen en wat te doen bij gevoelige huid of irritatie

Het strandweer is er weer volop, maar ook op koudere dagen wil ik persoonlijk alles netjes bijhouden. En dan heb ik het over lichaamshaar. Vaak scheer ik het, snel en makkelijk. Daarbij durf ik op sommige delen echt niet te harsen en is EPL te duur om alles te doen. Staat op mijn wensenlijstje voor later.

Hoe kun je het beste scheren als vrouw zijnde? En hoe zit dat met je gezicht (bovenlip of kin bijvoorbeeld)? Alles over scheren wat vrouwen willen weten. We zochten het voor je uit!

10 Tips scheren vrouwen

Eerst beginnen met wat tips voor scheren bij vrouwen.

Gebruik een scherp en schoon scheermesje

Goed gereedschap is zo belangrijk. Als je een bot scheermesje gebruikt of één die nog vol met scheerschuim en haartjes zit, krijg je een minder glad resultaat. Je kunt zien of je scheermesje nog scheervriendelijk is door het stukje rubber wat op het mesje zit.

Als deze nog intact is, dan is het mesje nog niet bot. Je hebt daarbij de keuze uit wegwerpmesjes of een scheerapparaat met opzetstuk welke je kunt vervangen. Het is persoonlijk welke je het fijnste vindt.

Veel haar? Knip het eerst kort!

Wil je een lichaamszone haarvrij maken, waar zich lange haren op bevinden? Knip dit dan eerst met een nagelschaartje bij. Ook hier kun je het beste een schoon en scherp nagelschaartje gebruiken.

Als je dit speciaal voor het bijknippen houdt, dan is het ook nog eens uit hygiënisch oogpunt vriendelijk voor je lijf. Korte haren zijn niet alleen makkelijker te scheren, ook kun je beter zien wat de haarrichting is.

Scrubben en een warme douche vooraf

Als je geen douche hebt, is een warm bad natuurlijk ook goed. Door een warm bad of douche gaan je poriën meer open staan; scheren wordt dan een stuk gemakkelijker.

En als je scrubt, wordt overtallig huidtalg verwijderd. Dit draagt allemaal bij aan een glad scheerresultaat. Met name benen zijn geschikt om te scrubben. Scrub niet dagelijks, dat is niet goed voor je huid.

Ongeparfumeerde en PH-neutraal scheerschuim

Ik heb al heel wat scheerschuimmerken geprobeerd. Persoonlijk is mijn favoriet de Gilette Venus Satin Care (hier). Door het laagje wat er bij dit scheerschuim komt scheert het niet alleen gemakkelijk, ook heb ik geen geïrriteerde huid meer.

En bij je intieme delen wekt het ook geen irritatie of jeuk op, ook heel fijn! Heb je last van een gevoelige huid? Kies dan voor een ongeparfumeerde en PH-neutrale scheerschuim.

Scheer met de haargroei mee

Deze ken je vast, maar door langzaam te scheren verklein je de kans op wondjes. Daarnaast is scheren met de haarrichting mee ook beter om ingegroeide haartjes te voorkomen. Door de huid een beetje strak te houden, krijg je het gladste scheerresultaat om haargroei te voorkomen.

Spoel na iedere scheerbeweging het scheermesje met water af

Zelf spoel ik na iedere scheerbeweging het scheermesje met lauw water af. Zo worden de haartjes tussen het scheermesje verwijderd. Dit verkleint de kans op rode bultjes, wondjes of jeuken.

Spoel geschoren plekken na met lauw water.

Haartjes die op de huid blijven liggen.. dat gaat kriebelen. Zeker op je intieme delen is het niet fijn als haartjes daar tussen gaan zitten. Door met lauw warm water even na te spelen (gebruik géén zeep) weet je zeker dat er niks kan gaan kriebelen.

Babyolie of bodylotion na het scheren opsmeren

Heb je snel last van huidirritatie? Babyolie helpt goed om de huidirritatie tot een minimum te beperken. Deze is ongeparfumeerd en ontwikkeld voor de babyhuid. Zinkzalf of talkpoeder hebben deze eigenschappen ook. Als je er minder last van hebt, smeer dan een lekkere bodylotion op je benen.

Houd het scheren bij

Het beste kun je het scheren bijhouden. Iedere vrouw heeft een andere scheerfrequentie. Waar de één na een dag al stoppels voelt, hoeft de ander 1 keer in de week maar te scheren. Door het goed bij te houden, voorkom je dat het scheren een lange klus wordt én dat je ingegroeide haren en irritaties krijgt.

Maak er een fijn me-momentje van

Toegegeven, als ik weet dat ik naar het zwembad moet en dan nog in allerhaast snel moet scheren voel ik me vaak gejaagd en gestresst. Moet ik óók nog scheren naast het inpakken van de tassen en mezelf in zwemkleding hijsen denk ik dan.

Maar als ik de tijd ervoor neem en een fijn muziekje opzet of een lekkere bodylotion in het verschiet heb, dan wordt het een heel ander klusje!

Scheren gezicht

Het kan zijn dat je nadenkt over scheren in je gezicht. Omdat dit sneller is of minder pijnlijk lijkt als harsen bijvoorbeeld. Scheer liever niet in je gezicht. Haren komen stugger terug en je kunt stoppels krijgen.

Een alternatief is harsen, waxen of permanent ontharen op je gezicht. Ook epileren is een mogelijkheid. De schoonheidsspecialiste kan daarnaast je gezicht koelen waardoor harsen echt niet pijnlijk hoeft te zijn.

Scheren bikinilijn en benen

Hoe voorkom je nu bultjes en irritatie bij je bikinilijn? Allereerst helpen het warme bad of douche om de poriën open te zetten. Met de scheerrichting mee en een nieuw scheermesje met een goede scheerschuim helpen ook.

Nog meteen een tip: scheer bij voorkeur ’s avonds. ’s Nachts kunnen benen bijvoorbeeld gaan zwellen. Hierdoor trekken de haarfollikels op je benen bijvoorbeeld zich iets terug. Je krijgt ’s ochtends een minder glad scheerresultaat, omdat de haarfollikels minder hoog liggen.

Ga alleen niet te lang onder de douche of het bad. Want het is waar dat je poriën open gaan staan en haren zachter worden, maar na 15-20 minuten kun je zo’n rimpelhuidje krijgen. Scheren wordt dan lastiger en ook minder glad.

Wat te doen bij irritatie door scheren?

Koel je huid na het scheren. Zo voorkom je een geïrriteerde huid het meeste. Je kunt tea-tree olie opsmeren om zo een brandende huid te voorkomen.

Bij bultjes: het kan zijn dat er twee haartjes uit 1 haarzakje groeien. Probeer met een pincet de haartjes eruit te trekken. Gebruik erna babyolie of een andere olie die niet geparfumeerd is.

Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *