Skip to Content

Schaduw creëren in de tuin; ideeën van parasol tot overkapping maken

Schaduw creëren in de tuin; ideeën van parasol tot overkapping maken

We zijn dol op de zon! Maar wanneer de zon fel schijnt, in hartje zomer, en je een manier zoekt om aan de hitte te ontsnappen, wat doet je dan? Als je bent zoals de meeste mensen, zoek je de verkoelende schaduw op. En als jouw tuin niet schaduwrijk genoeg is, is het tijd om daar iets aan te doen!

In dit artikel verschillende manieren om meer schaduw te creëren in je tuin. Dus of je nu een grote tuin hebt of een klein balkon, er is zeker een idee dat voor jou werkt.

Een parasol plaatsen op je terras

Dit is waarschijnlijk de makkelijkste manier om aan de zon te ontsnappen, het plaatsen van een parasol in je tuin. Parasols zijn er in alle maten en kleuren en kunnen het uiterlijk van je tuin echt verbeteren.

Zorg dat je parasol niet wegwaait in de wind. Veranker de parasol in de grond.

Een schaduwrijke overkapping

Als je een manier zoekt om van je tuin te genieten zonder aan de volle kracht van de zon te worden blootgesteld in je tuin, dan is een overkapping een prima optie. Een prieel of een boom staat er niet ineens, maar een overkapping wel. Overkappingen zijn er in alle soorten bijvoorbeeld als houten overkapping en/of kunststof, dus je vindt er zeker een die precies past bij jouw behoeften. Kijk bijvoorbeeld eens bij lorangerie.nl.

Zelfs een kleine luifel kan voldoende schaduw bieden om je de hele dag te laten ontspannen. Warmte blijft wel onder zo’n overkapping hangen. Als je snakt naar meer zon of licht en dat de warmte weg kan, kun je met een lamellen-dakoverkapping overwegen boven het terras, deze zijn gemakkelijk te verstellen als je meer schaduw wilt. Zodat je bij regen kunt schuilen. Zo blijf je beschut zitten.

Gebruik een klamboe voor een beetje schaduw

Deze muskietennet kan zorgen voor op een natuurlijke manier wat extra schaduw creëren in je tuin, wat handig kan zijn op bijzonder warme dagen. Ze creëren ook een romantische sfeer. Door ze op te hangen aan bomen of veranda’s kun je een afgezonderd plekje creëren waar jij en je partner kunnen ontspannen en genieten van elkaars gezelschap. En natuurlijk zijn klamboes ook een uitstekende manier om vervelende muggen op afstand te houden.

Schaduwdoek voor schaduw in je tuin

Verkrijgbaar in verschillende manieren, maten, kleuren, met een printje met verschillende dessins, kunnen meerdere schaduwdoeken worden opgehangen in hoeken, over dekken of patio’s, of zelfs in tuinen om bescherming te bieden tegen de zon. Vaak zet je dit doek op drie punten vast.

Deze polyester en HDPE doeken zijn een gemakkelijke en creatieve manier om meer schaduw aan je buitenruimte toe te voegen. Door verschillende maten en kleuren te combineren, kun je een unieke look creëren die je huis interessant en mooi maakt. Bovendien is het een betaalbare manier om de hele zomer van je buitenruimte te genieten.

Een vouwdoek voor schaduw en privacy

Het kan gebruikt worden als windscherm of om de zon tegen te houden. Een doek kan ook gebruikt worden om een tijdelijke kamer of ruimte te creëren. Bij het kiezen van een vouwdoek is het belangrijk om er een te kiezen die gemaakt is van een duurzame stof die niet gemakkelijk zal scheuren. Het is ook belangrijk om een kleur te kiezen die niet vervaagt in de zon.

Hoge planten en bomen

Als je op zoek bent naar schaduwoplossingen voor de lange termijn, is een kleine tot middelgrote boom al een juiste keuze voor natuurlijke schaduw. Ze hebben wat tijd nodig om te groeien, maar uiteindelijk zullen ze voldoende schaduw bieden voor je huis, tuin of terras.

Zorg er alleen voor dat je de juiste boom kiest voor jouw ruimte. Welke boom je kiest om meer schaduw te creëren is afhankelijk van je tuin. Is je terras wat kleiner en is een boom te groot? Enkele voorbeelden van hoge planten zijn bamboe, een palmboom of een bananenplant. Dit geeft je terras een mediterraans tintje.

Dakboom als schaduwplekje

Een schaduwplaats maken door dakbomen in je tuin te plaatsen kan dienen als bijvoorbeeld een parasol. Dakbomen zijn bomen waarvan de takken horizontaal gesnoeide worden. Je kunt hier bijna de hele dag onder zitten. Je maakt met een dakboom je eigen schaduwplekje.

Voorbeelden hiervan zijn de dakmoerbei, de dakplataan of de amberboom. Maar er zijn ook bomen die van nature al groeien in de breedte en als het waren zorgen voor een natuurlijke vorm van schaduw creëren. Neem als voorbeeld een magnolia soort of een Perzische slaapboom. Met een beetje geduld heb je dan binnenkort een natuurlijke parasol.

Pergola met klimplanten voor een schaduwplek in je tuin

Het creëren van schaduw met dit prachtig tuinelement dat schaduw en een plek om te ontspannen kan bieden. Ze bestaan meestal uit verticale palen of pilaren die dwarsbalken en een stevig open rooster ondersteunen waar je beplanting over kan laten begroeien. Pergola’s kunnen aan gebouwen worden bevestigd of vrijstaande constructies zijn. Klimplanten worden vaak gebruikt op pergola’s om schaduw te bieden.

De beste manier om ze te gebruiken is om ze van tevoren te planten zodat ze de tijd hebben om te groeien en de structuur te bedekken. Of gebruik een klimop die snel groeit. Pergola’s zijn een geweldige manier om schoonheid en functie aan je tuin toe te voegen en waar je heerlijk onder wilt zitten. Het zal in iedere tuin staan.

Wat is een Modulaire schutting tegen zon en wind

Een modulair hek is een type hek dat bestaat uit panelen die in elkaar passen. Het zorgt voor een zonnescherm of tegen de wind. Dit soort hekken zijn meestal gemaakt van materialen zoals hout, metaal of kunststof. Ze worden vaak gebruikt in gebieden waar veel zon en wind is. De meest voorkomende reden om deze te plaatsen is omdat het meer stabiliteit biedt in deze omstandigheden. Het hek is ook gemakkelijker te installeren.

Bovendien kan het hek worden aangepast aan verschillende niveaus van terrein, waardoor het ideaal is voor gebieden met heuvelachtige of ongelijke grond. Je kunt het gemakkelijk demonteren en zo nodig verplaatst worden naar een andere nieuwe locatie.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Rainbow Collection Rainbow Collection schreef:

    Wat een geweldige verzameling ideeën om schaduw in de tuin te creëren! Vooral de overkapping en de pergola met klimplanten spreken me aan, omdat ze niet alleen voor schaduw zorgen, maar ook een prachtig decoratief element aan de tuin toevoegen. Zelf ben ik ook fan van markiezen of uitvalschermen. Bedankt voor het delen van deze inspirerende suggesties, ik kijk ernaar uit om mijn tuin om te toveren tot een comfortabele en schaduwrijke oase!

    Met vriendelijke groet,

    Joost