Skip to Content

Schaamhaar scheren; verwijderen van epileren tot waxen of laseren

Schaamhaar scheren; verwijderen van epileren tot waxen of laseren

Ook al heeft elke jongvolwassene vrouw het, praten over schaamhaar is iets wat je niet snel op een verjaardag of visite doet. Hoe ziet het schaamhaar anno nu er bij de meeste vrouwen uit? En welke trends zijn er op dit gebied? En wat is de beste keuze voor jou: scheren, harsen, waxen of laseren? In dit artikel deel ik graag mijn bevindingen met je.

Ik zal niet snel vergeten dat ik, voor de bevalling van onze oudste zoon, met het schaamrood op mijn kaken aan de verloskundige vroeg wat down under nu het handigste was.

Alles weg of juist bijgeknipt en wat zij zelf het meeste zag? Ze lachte en zei dat ze alles voorbij zagen komen en ze alles gewend waren. En voor de bevalling en eventuele hechtingen maakt het ook niet uit zei ze. Zelfs niet als het 6 weken doorgroeit. Weten we dat ook weer ☺

Mode

Door de jaren heen is gebleken dat ook schaamhaar aan mode onderhevig is. Al in het oude Egypte is bekend dat vrouwen als onderdeel van hun schoonheidsritueel zich onthaarden en in de 18e eeuw schijnen er zelfs pruiken van schaamhaar gemaakt te zijn.

Waar in andere landen en culturen in Afrika schaamhaar als teken van vruchtbaarheid gezien wordt of als vrouwelijkheid zoals in Japan, zag je hier in Nederland tot de jaren ’60 dat ook vrouwen hier hun schaamhaar lieten staan.

Na 1960 kwam hier een verandering in, mede door de komst van steeds betere scheermesjes en scheerschuim en gingen vrouwen hier speciaal aandacht aan besteden door naast ander lichaamshaar het schaamhaar te scheren te waxen, te harsen of weg te laten laseren.

Trends

Als we een top 5 van trends maken van schaamhaar anno nu dan ziet deze er zo uit:

  • Brazilian wax. Ook wel bekend als de landingsbaan. Het komt erop neer dat al het schaamhaar weg is, op een dikke of dunne streep in het midden na.
  • Hollywood. Kort gezegd: kaal, alle haren weg.
  • Postzegel. Dit ziet eruit als een klein vierkantje.
  • Driehoekje. Schaamhaar in de vorm van een driehoekje.
  • The highway. Het haar aan de zijkanten blijft staan met een klein streepje in het midden.

Met hulp van sjablonen

Je kunt thuis zelf aan de slag met behulp van sjablonen, scheerschuim en scheermes om zo onder andere een hartje, driehoekje of pijltje naar beneden te zetten. Je koopt ze hier.

Scheren

Het grote voordeel van scheren is dat iedereen het thuis kan doen, het goedkoper is, het snel klaar is en het niet zoals harsen of waxen thuis rommel geeft of je jezelf kunt verbranden.

Wel kan het met scheren zijn dat je ingegroeide haartjes krijgt, belangrijk dus om altijd met de haarrichting mee te scheren en scheerschuim te gebruiken. Als je schaamhaar erg lang is, trim het dan eerst door met een nagelschaartje vooraf te knippen en het daarna te scheren. Zorg ook voor een scherp en goed scheermesje om wondjes zoveel mogelijk te voorkomen.

Door met één hand de huid strak te houden voorkom je wondjes. Veel vrouwen vinden scheren hygiënischer, het klopt dat er minder luchtjes in de haartjes kunnen gaan zitten omdat bacteriën minder kans krijgen om te gaan broeien en eventuele schaamluis krijgt zo geen kans.

Tip: spoel altijd na met koud water, gebruik geen zeep en zo min mogelijk geparfumeerde scheerschuim. Een nadeel van scheren is dat je alweer snel stoppels krijgt, haren stugger terugkomen en je ook wondjes of uitslag kunt krijgen door het scheren.

Waxen of harsen

Wax hecht zich aan het haartje en niet aan de huid én het schaamhaar zoals bij harsen het geval is. Er zijn kant-en-klare harsstrips maar je kunt ook thuis ontharen met suikerhars (deze hecht zich aan het haartje en niet aan de huid) of een apparaat waarin de hars / wax zich opwarmt.

Met een houten spateltje breng je dit aan op de huid en met een speciaal papiertje druk je dit, als het gestold is, aan en trek je het eraf.

Nadeel is als je met suikerhars aan de slag gaat dat dit van die lange, gele draden geeft en ook een troep. Het wordt vanzelf hard en is dan makkelijk van de vloer of wastafel te krijgen maar heel relaxt is het niet om het zo te doen, dan zijn kant-en-klare strips prettiger.

Liever naar de salon? Dit kan natuurlijk ook. Gemiddeld betaal je voor een brazilian wax €37,50. 1 dag voor de afspraak is het aan te raden om de haartjes te scrubben, zo voorkom je ingegroeide haartjes. Vanaf een halve centimeter kan het haar al gewaxt worden.

Het voordeel van waxen en harsen is dat haar langer wegblijft, de stoppels minder hard zijn en je geen last van jeuk hebt zoals bij scheren wel het geval is. Nadeel is dat sommige vrouwen het als pijnlijk ervaren.

Laseren

Je schaamhaar kun je ook laten laseren in een kliniek. Vrouwen met een donkere haargroei hebben gemiddeld genomen meer lasersessies nodig dan vrouwen met een lichte huid. Met behulp van een flitsapparaat die een elektrische golf uitzendt, wordt de haarfollikel gedood.

Na een paar behandelingen zouden de haren weg moeten blijven. Voordeel is dat het permanente haargroei tegengaat, nadeel is dat een gedeelte van de vrouwen aangeeft dat het best pijnlijk is op deze plek en het prijstechnisch ook hoger ligt dan bij harsen of waxen.

Sauna: scheren of niet?

De sauna is een relaxmoment voor jezelf. Het is geen eis dat je van tevoren lichaamshaar geharst of geschoren moet hebben. Wel dat je eerst doucht voor je gebruik maakt van de baden of sauna’s. Dit om zo bacteriën af te spoelen en het zo hygiënisch voor elkaar te houden.

De trend die in de sauna waarneembaar is dat je in principe alles voorbij ziet komen qua lichaamsbeharing maar het grootste deel van de mensen schaamhaar verwijderd heeft voor ze gebruik maken van de sauna.

Als je ervoor kiest om het (gedeeltelijk) weg te halen, houdt dan rekening met het feit dat je huid gevoelig is na het scheren, harsen of waxen en doe het niet twee uur van tevoren maar beter een dag ervoor.

Het belangrijkste is dat jij je lekker voelt in je lijf en kunt genieten van de sauna, doe dus vooral waar jij je het fijnste bij voelt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *