Skip to Content

Samen op vakantie gaan: is dat goed voor je relatie?

Samen op vakantie gaan: is dat goed voor je relatie?

Samen heerlijk op vakantie gaan. Natuurlijk klinkt dat lekker. Maar is het ook goed voor je relatie? Kan je hier voordelen uithalen voor jullie verbinding? Gelukkig wel! Zo wordt op vakantie gaan met je partner helemaal een goed idee!

Op vakantie meer geluk

Veel mensen, en het schijnt vooral vrouwen, zullen op vakantie zich beter kunnen ontspannen en zich zelfs minder somber voelen. De meeste mensen zullen sowieso zich sneller het etiketje ‘gelukkig’ opplakken als ze lekker op stap zijn. Dat dit de sfeer ten goede komt mag duidelijk zijn en daarbij heeft het dus ook positieve effecten op jullie relatie. 

Minder ruzie, meer intimiteit

Tijdens vakanties zijn er vaak minder ruzies en is er alle tijd om echt van en met elkaar te genieten. Hierdoor kan er nu opeens wel zin in seks zijn, om maar iets te noemen, wat thuis er misschien wel veel minder inzit omdat jullie er te druk of te moe voor zijn.

Samen op je terrasje genieten van de ondergaande zon, onder het genot van een goed glas wijn: hoe romantisch wil je het hebben? Er is simpelweg meer tijd, meer ontspanning én minder afleiding door anderen tijdens een vakantie. Je bent vooral op elkaar aangewezen en dat maakt het nu eigenlijk juist zo fijn.

Extra manieren voor gelukkig samenzijn

Natuurlijk kan je dit ook nog eens aanvullen door bewust dingen te doen of te laten. Bijvoorbeeld:

  • Laat je smartphone in je zak (of gewoon in je hotelkamer/caravan enzovoort). Even geen stoorzenders, maar alle aandacht voor je partner.
  • Verwen je partner door in de ochtend lekkere warme broodjes bij de bakker te halen.
  • Onderneem dingen die jullie graag doen.
  • Doe eens iets wat de ander heel graag wil, ook al vind jij het minder leuk. 
  • Plan bewust ook momenten in dat er even helemaal niets bekeken of gedaan wordt, maar jullie juist lekker niks hoeven. In de zon genieten van een kopje koffie voor je tent is ook weleens lekker. En dan vooral gewoon echt genieten van elkaars aanwezigheid. Even echt een fijn gesprek of een lieve, langdurige knuffel…

De eerste vakantie samen

Heb je een nieuwe partner, dan kan je je misschien afvragen of het wel slim is om samen op stap te gaan. Het is waar dat je dan wel meteen 24 uur op elkaars lip zit. En ja, als het dan toch minder leuk is dan verwacht, dan heb je even een probleem.

Maar laten we eerlijk zijn: dan weet je wel meteen hoe je nieuwe vlam is als hij (of zij) altijd om je heen is. En kan je dus ook al meteen een inschatting maken of dit is wat je wilt. Het grote voordeel van samen op vakantie gaan is er echter ook bij nieuwe relaties.

Ook met je nieuwe vriend of vriendin ben je op vakantie meer ontspannen en vaak gelukkiger. En natuurlijk komt dat jullie relatie ten goede. Samen dingen doen schept ook een band en is dat niet wat je de hele tijd aan het doen bent tijdens een vakantie? 

En met het gezin?

Ja, natuurlijk gelden deze dingen ook voor jullie als gezin als jullie met elkaar op vakantie gaan. Samen leuke dingen doen en er echt voor elkaar zijn. De kinderen zullen genieten, maar jullie net zo goed. Even geen gevlieg tussen kinderopvang, school, werk, clubjes en zwemles. Maar lekker met elkaar bezig zijn, zonder de klok in de gaten te moeten houden.

De vakantie plannen

Samen op vakantie gaan betekent ook al samen een vakantie bedenken. En zelfs dat kan al voor leuke, gezellige momenten zorgen. Mits je natuurlijk het erover eens kan worden wat jullie gaan doen.

Maar goed, stel dat jullie een week of twee willen gaan trekken door een bepaald land. Dan is het al leuk om samen te bedenken waar jullie heen zullen gaan, wat jullie willen zien, waar jullie dan verblijven en hoe lang op die plekken en meer van dat soort dingen.

Zo ben je al echt samen met iets leuks bezig! En ook zo leer je elkaar al een beetje kennen (als het om een nieuwe partner gaat). En jullie leren ook meteen om met elkaar rekening te houden. Want jullie zullen vast wel hier en daar andere behoeften in hebben. Spreek ze dan wel uit, want er over zitten morren en niks zeggen zal niks opleveren en alleen maar de sfeer verpesten.

Elkaar anders leren kennen

Zeker bij relaties die nog niet heel lang duren, is een vakantie een manier om elkaar beter te leren kennen. Maar ook bij al langere relaties kan een vakantie opeens nieuwe kanten van de partner laten zien. Opeens blijkt ze toch zomaar even een bungee jump te willen nemen, dat had je echt nooit verwacht.

Maar ja, zo’n sprong kan je nu eenmaal niet in je eigen achtertuin maken, dus hoe had jij dat moeten weten? Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld, maar het is dus wel zo dat je in heel andere situaties terecht komt dan thuis. Zo leer je kanten van je vriend(in) of echtgenoot kennen die je nog helemaal niet wist. 

Meer in het moment leven

We zijn heel vaak bezig met de toekomst (of we blijven hangen in het verleden). Op vakantie leef je veel sneller in het moment zelf. Je wilt immers genieten van je vakantie en de dingen die je bezoekt echt in je opnemen.

Echt in het hier en nu leven is goed voor je eigen welbevinden, maar uiteraard ook voor jullie relatie samen. Want ook daar heb je dus NU aandacht voor, gewoon op dit moment. En niet in de vorm van hard werken om samen een huis te kunnen kopen en daardoor juist geen tijd voor elkaar te hebben…om maar een voorbeeld te geven.

Daarmee kan je bewust (weer) genieten van de ander. Wat je zo leuk aan hem vindt, wat je fijn vindt om samen te doen en voelen dat de ander ook om jou geeft. 

Weekendje weg

En nee hoor, je hoeft hiervoor helemaal niet meteen twee maanden te gaan backpacken met een man waar je net mee samen bent, bij wijze van spreken. Lekker samen even een weekendje weg geeft ook die rust, ontspanning, echt samen zijn en al die andere positieve punten!

En zo’n weekendje weg kan al snel een keer ingepland worden én hoeft helemaal niet meteen duur te zijn. Dus is het vast prima toe te passen! Geniet ervan!

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *