Skip to Content

Rookmelders in huis verplicht; waar en hoeveel?

Rookmelders in huis verplicht; waar en hoeveel?

Brand in huis: je moet er toch niet aan denken? Rookmelders kunnen weliswaar geen brand voorkomen, maar wel zorgen dat je op tijd gewaarschuwd wordt en zo erger voorkomen. Vanaf juli 2022 zijn rookmelders in huis verplicht.

De overheid hoopt hiermee minder slachtoffers te krijgen door brand. In Nederland komt het namelijk maar liefst ruim 100.000 keer per jaar voor dat een huis in brand staat. Waar moet je op dat moment aan voldoen? Waar let je op bij het installeren en kopen van een rookmelder?

Verplichting rookmelders: wat moet je doen?

Zoals gezegd zul je per 1 juli 2022 rookmelders in huis moeten hebben. Op iedere verdieping moet zo’n rookmelder geïnstalleerd zijn. Het maakt hierbij niet uit of je huis een koop- of een huurhuis is.

Zijn er besloten ruimtes in huis die dienstdoen als vluchtroute? Dan moet ook hier een rookmelder hangen. Veel mensen hebben al rookmelders in huis, maar loop toch even na waar je ze allemaal hebt hangen. Iedere verdieping moet dus een melder hebben. De enige uitzondering hierop is een zolder waar niemand verblijft.

Verschillen aan eisen

Sinds 2003 is de verplichting bij nieuwbouwwoningen er al dat er rookmelders moeten zijn, die doorgekoppeld moeten zijn. Bij de nieuwe wet voor alle huizen is die verplichting er niet. De rookmelders die op batterijen werken worden voor deze huizen ook goed gekeurd.

Huurhuizen

Ook huurhuizen hebben de plicht voorzien te zijn van rookmelders. Deze plicht ligt bij de verhuurder. Hij is dus degene die hiervoor strafbaar gesteld wordt. Maar natuurlijk ben je slim en kies je voor je eigen veiligheid door ze zelf dan maar aan te schaffen…lijkt mij. De huurder riskeert een boete en bij brand kan de verzekering besluiten om niet uit te betalen.

Maar daar heb jij als bewoner niks aan als er brand uitbreekt en er dingen fout gaan, toch?! Je zou ze dus wel degelijk aansprakelijk kunnen stellen, maar zelf zou ik toch rookmelders regelen voor mijn eigen veiligheid… Woon je in een studentenhuis, bijvoorbeeld, dan zal de verhuurder dus in iedere studentenkamer én de gangen een melder moeten hebben hangen.

Besloten ruimten

Misschien vraag je je af wat er wordt bedoeld met een besloten ruimte in dit geval. Er kunnen plekken zijn waar op zich niemand woont, maar die wel nodig zijn om veilig weg te kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een gang die zorgt dat jij vanuit die verblijfsruimte buiten de woning kunt komen.

Ook die gang zal dus een melder moeten krijgen. Het verlaten van de woning houdt hierbij in dat je echt weg kunt, dus niet dat je buiten op je balkon staat. Dan kun je immers nog geen kant op met alle gevaar van dien. Dit geldt ook voor tuinen waar je niet uit kunt.

Rookmelders kopen: waar let ik op?

Natuurlijk heb je meer aan een rookmelder die ook goed werkt. Een open deur, uiteraard. Toch stelt de wet weinig eisen! Het enige wat er wordt gevraagd is een rookmelder die een CE-keurmerk draagt en voldoet aan de NEN-14604. Zie je een koopje bij de supermarkt?

Let dan goed op of ze hier wel aan voldoen. Dat is niet alleen omdat je anders niet aan de eisen van de wet voldoet, maar simpelweg ook omdat je er dan meer van op aan kan dat het doet wat het moet doen. En dat is toch echt voor je eigen veiligheid én die van je gezin.

Wel of niet op batterij?

Zoals al eerder vermeld hoeft de rookmelder niet persé op het lichtnet aan gesloten te zijn. Je kunt dus prima uit de voeten met een rookmelder met een batterij. Wat meteen een stuk eenvoudiger is omdat je dan overal waar je maar wilt het ding op kan hangen zonder rekening te hoeven houden met het lichtnet.

Als de stroom uitvalt is er geen enkel probleem Het enige nadeel is dat je wel ervoor moet zorgen dat de batterijen niet leeg zijn! Kiezen voor een rookmelder met een 10-jaarbatterij kan een goed idee zijn. Gaat de rookmelder piepen omdat de batterij bijna leeg is? Wacht dan niet af en vervang het direct!

Wel of niet koppelbare rookmelders?

Een rookmelder ophangen doe je toch voor de veiligheid! De rookmelders onderling kunnen koppelen is uiteraard nog een stap dichterbij optimale veiligheid. Pikt ergens in huis de melder rook op, dan gaat het niet alleen daar af, maar zullen alle melders waarschuwen. Wel zo verstandig om zo op tijd wakker te zijn, bijvoorbeeld, als er beneden brand uitbreekt.

Of wat dacht je ervan dat jij niks vermoedend beneden televisie zit te kijken en daarom de melder van boven niet hoort, waar je kinderen wel liggen te slapen! Er zijn draadloze koppelbare melders te koop, dus je hoeft hier verder ook niet moeilijk over te doen.

Waar hang je de rookmelder op?

Je kunt de melder het beste tegen het plafond ophangen. Het beste hang je in iedere slaapkamer een melder. Ook de overloop, de gang en dat soort plekken. Bepaalde plekken kun je beter overslaan. Zo is een badkamer geen goed idee en ook bij de keuken moet je oppassen. Het ding zal immers direct reageren als er rook ontstaat bij het koken.

Hang de melder minimaal 50 cm van een muur of hoek. En voorkom dat het ergens hangt waar tocht is of een luchtstroming door een ventilatie. Ruimtes waar apparatuur staat als wasmachine, droger en zaken die opgeladen worden moeten voor het mooi zeker een melder hebben! Daar loop je immers het risico op kortsluiting, waardoor brand kan ontstaan!

Waar hang je de melder niet op?

Een rookmelder hang je niet:

  • Boven een verwarming
  • In een luchtstroom (tocht, ventilatie)
  • Waar die stoom kan opvangen van een vaatwasser of het koken
  • Badkamer

Tip als jouw wasmachine en/of droger in de badkamer staat: de melder hang je dan het beste in de ruimte voor de badkamer. Dus de hal of de gang waar het op uit komt. Hierbij houd je 50 cm afstand tot de badkamerdeur (en de andere muren).

Een andere optie is eventueel (ook) een thermische melder in de badkamer zelf plaatsen. Deze reageert niet bij rook (of stoom) maar reageert op de temperatuur.

Deze gebruik je dan ook niet op andere plekken, want hij zal niet op tijd reageren! Rook ontstaat eerder dan dat de temperatuur omhoog gaat. Een smeulende brand zal dus niet op tijd ontdekt worden met een thermische melder!

Meer informatie vind je hier.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *