Roodvonk is een bacteriële ziekte die vooral voorkomt bij kinderen. Tegenwoordig zal deze ziekte in de meeste gevallen vanzelf overgaan en geen gevaarlijke complicaties geven. Wat is het precies, hoe herken je het en wat kun je doen als je kind het heeft?
Wat is Roodvonk?
Roodvonk wordt geschaard onder de kinderziekten. Het uit zich vooral door keelpijn, rode uitslag die ruw aanvoelt en koorts. Deze ziekte komt het meeste voor bij 3- tot 8-jarigen.
In principe gaan de verschijnselen vanzelf over, gemiddeld tussen de 7 en 10 dagen. Roodvonk kan een kind vaker oplopen, maar meestal zal hij of zij een tweede keer minder ziek zijn dan bij een eerste besmetting.
Vroeger zorgde de bacterie (streptokok) die roodvonk veroorzaakt regelmatig voor acute reuma of een nierziekte.
Gelukkig is dat nu praktisch niet meer zo. Deze zelfde bacterie kan trouwens ook de veroorzaker zijn van wondroos of alleen maar keelpijn. Door hoesten, niezen en dat soort zaken kan de besmetting overgedragen worden aan anderen. Je bent al besmettelijk voordat je klachten krijgt en blijft het tot het vervellen van de huid over is.
Wat zijn de kenmerken?
Roodvonk zorgt allereerst voor keelpijn, geen eetlust hebben, koorts die tot wel 40 graden kan oplopen en pijnlijke klieren in de hals. Daarnaast kan je kind last hebben van overgeven en buikpijn. De koorts houdt zo’n 3 tot 5 dagen aan.
Ongeveer op de tweede dag ontstaan er rode, ruwe puntjes op een rode ondergrond op de huid. Deze uitslag jeukt gelukkig niet. Eerst verschijnt deze uitslag op de borst, waarna het zich verder verspreidt over het lichaam. Vaak zijn de oksels en de liezen het meeste aangedaan. Opvallend is het witte masker rondom de mond.
Roodvonk staat bekend om de zogenaamde frambozentong. De tong zal eerst wit worden en na een dag of drie er rood, bobbelig en opgezet uitzien. Nadat de koorts is gezakt zal ook de uitslag gaan verdwijnen.
Als laatste zal de huid gaan vervellen, dit gebeurt echter pas een week of twee á drie later. Hierbij zijn vooral de handen en de voeten aan de beurt.
Wat kun je doen als je kind roodvonk heeft?
Heeft je kind roodvonk, dan kan hij er natuurlijk best veel last van hebben. Terwijl andere kindjes er ‘fluitend’ doorheen lopen. Misschien heeft jouw kindje erg last van zijn keel, wat je dan kunt doen is:
- Laat je kindje regelmatig iets drinken om de pijn te verzachten. Koud water is een goed voorbeeld of geef een waterijsje. Tijdelijk minder eten is niet erg.
- Extra aandacht is altijd fijn en leidt af!
- Laat je kindje lekker sabbelen op een dropje of een zuurtje. Een zuigtablet is niet bewezen effectiever, dus dat is niet echt nodig. Wil je deze toch liever wel geven, let dan goed op! Er zijn zuigtabletten die niet geschikt zijn voor (jonge) kinderen.
- Zorg voor voldoende rust.
- Bij koorts je kind luchtig aankleden zodat het goed zijn warmte kwijt kan. Let hier ook op als het naar bed gaat.
- Indien nodig mag paracetamol gegeven worden.
Wat je beter niet kan doen:
- Er zijn zuigtabletten met een NSAID als pijnstiller erin. Dit is zeker niet geschikt voor een kind.
Is er een vaccin of antibiotica voor?
Het is niet mogelijk om ingeënt te worden tegen roodvonk. Je kunt dus eigenlijk niet voorkomen dat je kindje het op zou kunnen lopen. Antibiotica biedt bij keelpijn niet veel voordelen.
Bij een virus werkt een antibiotica al helemaal niet, maar ook bij een bacterie zoals in dit geval schijnt het zo te zijn dat het maar een halve dag scheelt voordat men beter is.
Zet je dit af tegenover de nadelen van antibiotica, dan kun je je afvragen of je dat dus wel moet willen. Deze nadelen zijn o.a. de bijwerkingen die mogelijk ervaren worden, allergische reacties die kunnen optreden én het feit dat bacteriën bij veelvuldig gebruik ongevoelig gaan worden voor antibiotica.
Je kunt dit dus beter bewaren voor ziekten die urgenter zijn. Maar er kunnen natuurlijk redenen zijn waarom een huisarts toch beslist om medicijnen voor te schrijven.
Mag je kind naar school bij roodvonk?
Als je kind zich goed voelt, zou het gewoon naar school mogen. Hij mag dan eventueel ook gewoon buiten spelen.
Wanneer bel je de dokter bij roodvonk?
Uiteraard kan het voorkomen dat je kindje wel serieuze klachten ontwikkelt. Bel altijd met de huisarts als je het niet vertrouwt! Ernstige symptomen waarbij je dus direct moet bellen zijn:
- Benauwdheid
- Veel kwijlen
- Erg zieke indruk
- Drinken of slikken gaat niet meer
- Als hij/zij zijn of haar mond bijna niet meer open kan maken
Andere symptomen waarvoor je toch ook belt:
- Kind knapt niet op, maar wordt juist zieker
- Kind heeft langer dan 10 dagen klachten
- Na roodvonk gehad te hebben kan je kind weer ziek worden (dit kan maanden later zijn). Heeft hij weer koorts en rode, dikke gewrichten, is hij lusteloos, bleek, heeft roze plas en dikke oogleden of onrustige bewegingen? Bel dan ook de dokter!
Zwanger en roodvonk
Natuurlijk kan het voorkomen dat je op latere leeftijd toch nog roodvonk krijgt. Ben je zwanger, dan hoef je hier niet van te schrikken. Het kan geen kwaad voor je kind. Omdat koorts weeën op kan wekken, is het wel belangrijk dat je dit probeert te verminderen.
Uiteraard wel op een veilige manier voor je baby.
Neem contact op met je verloskundige of huisarts om advies te vragen hoe je dit het beste kunt aanpakken. Overigens behoor je als kraamvrouw tot een risicogroep wat betreft de besmetting met deze ziekte.
Ook een baby, zeker die met een verminderde weerstand, kan gevaar lopen bij besmetting met roodvonk. Visite met roodvonk laat je dus niet toe!
Let op!
Rode vlekken komen bij meerdere ziekten voor, waaronder ook gevaarlijke ziekten. Ga er dus nooit klakkeloos vanuit dat het niets ernstigs is. Bij de Thuisarts kun je duidelijk lezen waar je op moet letten! Raadpleeg altijd een arts als je iets niet vertrouwt!
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment