Skip to Content

Romantische films; 25 beste, leuke, drama komedies op netflix

Romantische films; 25 beste, leuke, drama komedies op netflix

Houd jij ook zo van romantische films? Dit zorgt gegarandeerd voor een leuke avond, natuurlijk in combinatie met een goede fles wijn, een lekker hapje én leuk gezelschap! Of je nou samen met je lover of met je beste vriendin bent, een romantische film is altijd een succes op een filmavondje.

Zelf kijk ik dan ook graag naar bijvoorbeeld romantische komedies, waar vaak een mooi, enigszins voorspelbaar verhaal in zit én waar genoeg humor in zit om dat verhaal wat minder zwaar te maken. En kerstfilms gaan dan nog een stapje verder.

Maar ook romantische dramafilms zijn erg fijn om naar te kijken. Op bijvoorbeeld Netflix en Videoland is het aanbod gelukkig erg groot, dus ook voor jou zit er vast een film bij! Ik heb een overzicht gemaakt van een aantal mooie romantische komedie- en dramafilms; alvast veel kijkplezier gewenst op jouw romantische filmavond!

Romantische films

Lees ook: 100 films die je ooit gezien moet hebben: een ultieme lijst

Her (2013)

Genre: romantiek, sciencefiction
Speelduur: 126 minuten
Te zien op: Videoland

Samenvatting: Theodore Twombly raakt geïntrigeerd door een nieuw geavanceerd computersysteem dat een geheel eigen identiteit vormt op basis van de voorkeuren van de gebruiker. Wanneer hij het systeem activeert ontmoet hij Samantha, een vrouwelijke stem met een verrassend menselijk gevoel voor humor en empathie. Hun vriendschap verdiept zich steeds meer door alle input en ervaringen die Theodore en Samantha met elkaar delen, en lijkt zelfs tot een gevoel van liefde voor elkaar te evolueren.

La La Land (2016)

Genre: muziek, romantiek
Speelduur: 126 minuten
Te zien op: Netflix, Videoland

Samenvatting: Mia (Emma Stone) droomt ervan actrice te worden in Hollywood. Tussen het serveren van koffie door rent ze van de ene auditie naar de andere. Jazzmuzikant Sebastian (Ryan Gosling) speelt piano in sjofele clubs om de eindjes aan elkaar te knopen en droomt van een eigen jazzclub. Voor beiden lijkt het leven waar ze op hopen ver weg. Het lot brengt deze dromers samen, maar is hun liefde bestand tegen de verleidingen en de teleurstellingen van het hectische leven in Hollywood?

The Perks of Being a Wallflower (2012)

Genre: drama, romantiek
Speelduur: 103 minuten
Te zien op: Videoland

Samenvatting: Charlie (Logan Lerman) is een teruggetrokken, impopulaire tiener en zijn sociaal onaangepaste karakter zorgt ervoor dat hij een muurbloempje blijft. Hij probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama’s, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen.

The Lunchbox (2013)

Genre: drama, romantiek
Speelduur: 104 minuten
Te zien op: Videoland

Samenvatting: Huisvrouw Ila is aan een nieuwe poging begonnen om wat meer pit in haar huwelijk te brengen. Ze volgt een tip van haar buurvrouw en bereidt de lekkerste maaltijden voor de lunchbox van haar echtgenoot. Per ongeluk belandt deze op het bureau van de ongelukkige en eenzame kantoormedewerker Saajan (Irrfan Kahn, Slumdog Millionaire; Life of Pi). Als Ila dit ontdekt, stopt ze een briefje in de trommel. Het is het begin van een lange lunchtrommelcorrespondentie, die de twee gebruiken om hun hart te luchten. Er groeit iets moois.

Love Actually (2003)

Genre: komedie, romantiek, kerst
Speelduur: 135 minuten
Te zien op: Videoland, Prime Video

Samenvatting: De film volgt het liefdesleven van acht Londenaren in de aanloop naar kerst. De nieuwe premier wordt verliefd op het meisje dat hem thee brengt, terwijl zijn zus huwelijksproblemen heeft. Een vader en zijn stiefzoon moeten het verlies van de moeder verwerken terwijl de zoon tot over z’n oren verliefd is op een klasgenote.

In a Better World (2010)

Genre: drama, romantiek
Speelduur: 119 minuten
Te zien op: Videoland

Samenvatting: Anton werkt als arts in een vluchtelingenkamp in Afrika en is weinig thuis. Zijn vrouw Marianne woont met hun kinderen in een idyllisch dorpje aan de kust van Denemarken. Hun oudste zoon, de 10-jarige Elias, wordt op school gepest. Hier komt verandering in wanneer Christian, een nieuwe klasgenoot, het voor hem opneemt.

Christian is na het overlijden van zijn moeder samen met zijn vader bij zijn oma in Denemarken komen wonen en heeft enorme moeite om dit verlies te verwerken. De twee jongens vinden steun bij elkaar en worden hechte vrienden. Maar Elias zit vol opgekropte woede en betrekt Christian bij een gevaarlijke wraakactie.

Blue Valentine (2010)

Genre: drama, romantiek
Speelduur: 112 minuten
Te zien op: Videoland

Samenvatting: Verpleegkundige Cindy en schilder Dean zijn al jaren samen en worstelen met de sleur die in hun relatie is gekomen. Ze communiceren niet meer met elkaar, waardoor er allerlei spanningen in de lucht hangen. Om weer wat vuur in hun huwelijk te blazen, besluiten ze een lang weekend weg te gaan. Beiden hopen ze de draad weer samen op te kunnen pakken en denken ze terug aan hun eerste ontmoeting en de tijd dat hun liefde nog pril en gepassioneerd was.

Carol (2015)

Genre: drama, romantiek
Speelduur: 118 minuten
Te zien op: Videoland

Samenvatting: New York, begin jaren ‘50. Therese Belivet (Rooney Mara) werkt in een warenhuis in Manhattan en droomt van een meer vervullend leven als ze Carol Aird (Cate Blanchett) ontmoet, een verleidelijke vrouw die gevangen zit in een mislukt huwelijk. De vonk slaat onmiddellijk over en als de onschuld van hun eerste ontmoeting vervaagt, wordt hun verbondenheid dieper.

Wanneer Carols verhouding met Therese aan het licht komt, neemt Carols echtgenoot wraak door haar geschiktheid als moeder aan te vechten. Carol en Therese voelen zich gedwongen de situatie te ontvluchten en ondernemen een spontane reis door Amerika. Een onverwachte gebeurtenis gooit hun beider levens overhoop. Gebaseerd op het boek van Patricia Highsmith.

Notting Hill (1999)

Genre: romantiek, komedie
Speelduur: 124 minuten
Te zien op: Videoland

Samenvatting: De beroemde Amerikaanse actrice Anna Scott (Julia Roberts) komt per toeval boekverkoper William Thacker (High Grant) tegen. Ze worden verliefd, maar het samenzijn met één van de populairste vrouwen van de wereld blijkt niet gemakkelijk.

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Genre: drama, romantiek
Speelduur: 96 minuten
Te zien op: Videoland

Samenvatting: Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Scarlett Johansson) zijn twee hartsvriendinnen met tegengestelde karakters. Ze brengen samen de zomer door in Barcelona. Op een avond ontmoeten ze in een kunstgalerij een Spaanse schilder. Juan Antonio is knap, sensueel en verleidelijk en doet hen een nogal ongewoon voorstel. Maar die nieuwe vriendschap valt niet in de smaak van Juan Antonio’s ex-vriendin.

Marriage Story (2019)

Genre: drama, romantiek
Speelduur: 136 minuten
Te zien op: Netflix

Samenvatting: Het ooit gelukkige huwelijk tussen de New Yorkse toneelregisseur Charlie (Adam Driver) en Hollywood actrice Nicole (Scarlett Johansson) is gestrand waardoor zij in een slopende echtscheiding belanden. Door de strijd om de voogdij voor hun zoontje komen hun afgescheiden maar voor altijd verbonden levens zwaar onder druk te staan…

Pride & Prejudice (2005)

Genre: romantiek, drama
Speelduur: 127 minuten
Te zien op: Netflix, Prime Video

Samenvatting: Film die zich afspeelt in het klassebewuste Engeland aan het einde van de 18e eeuw. De vijf zusters Bennet: Elizabeth of Lizzie (Keira Knightley), Jane (Rosamund Pike), Lydia (Jena Malone), Mary (Talulah Riley) en Kitty (Carey Mulligan) worden door hun moeder opgevoed met maar een doel: het vinden van een man om zo hun toekomst veilig te stellen. De levendige en intelligente Elizabeth ziet meer in een leven met perspectief, ze wordt hierin aangemoedigd door haar vader die haar adoreert.

Wanneer de rijke vrijgezel Mr Bingley (Simon Woods) zijn intrek neemt in een nabijgelegen landgoed, zijn de Bennets in alle staten. Onder de mondaine Londense vrienden en de jonge officieren van deze man zijn genoeg huwelijkskandidaten voor de zusters Bennet te vinden. De oudste dochter Jane, kalm en mooi, staat op het punt om Mr Bingley’s hart te winnen. En Lizzie ontmoet de knappe en – naar het lijkt – hooghartige Mr Darcy (Matthew Macfadyen). Dit is het moment waarop de strijd tussen seksen begint.

Little Women (2019)

Genre: drama, romantiek
Speelduur: 135 minuten
Te zien op: Netflix

Samenvatting: ‘Little Women’ volgt de zussen Amy, Meg, Jo en Beth March die opgroeien in Noord-Amerika, in de nasleep van de Burgeroorlog. Jo ontwikkelt een diepe vriendschapsband met hun buurjongen Laurie. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Louisa May Alcott.

De rouille et d’os (2012)

Genre: drama, romantiek
Speelduur: 115 minuten
Te zien op: Netflix

Samenvatting: Als Ali (Matthias Schoenaerts) uit nood met zijn zoontje van vijf onderdak zoekt bij zijn zus in Antibes in het zuiden van Frankrijk, ontmoet hij in een nachtclub orka-trainster Stéphanie (Marion Cotillard). Hun levens hebben niets gemeen, tot het noodlot toeslaat en er een speciale relatie ontstaat, sensueel en met bijzondere spelregels. Dan krijgt hij het aanbod om deel te nemen aan clandestiene gevechten. Stéphanie werpt zich op als zijn manager.

Palmeras en la Nieve (2015)

Genre: drama, romantiek
Speelduur: 163 minuten
Te zien op: Netflix

Samenvatting: Een jonge vrouw wordt nieuwsgierig na het lezen van een oude brief en gaat op weg naar de tropische plantage van haar familie om oude familiegeheimen te ontrafelen.

Us and Them (2018)

Genre: romantiek
Speelduur: 120 minuten
Te zien op: Netflix

Samenvatting: Twee mensen ontmoeten elkaar in een trein en krijgen een band die door de jaren heen steeds sterker wordt. Na een tijd zonder elkaar kijken ze samen terug op hun liefde.

Revolutionary Road (2008)

Genre: drama, romantiek
Speelduur: 119 minuten
Te zien op: Netflix

Samenvatting: Eind jaren vijftig, Amerika floreert. Frank en April Wheeler zijn een jong, aantrekkelijk en veelbelovend stel. Ze hebben twee leuke kinderen en wonen in een welvarende buitenwijk ergens in Connecticut. Maar gelukkig, of zelfs maar tevreden zijn ze niet. Frank heeft een saaie kantoorbaan, April treurt om een gefnuikte carrière als actrice. Ze waren toch voorbestemd om anders te zijn, beter?

In een uiterste poging aan hun gezapige burgerbestaan te ontsnappen besluiten ze naar Frankrijk te gaan. In Europa zullen hun bijzondere gaven zich wel kunnen ontwikkelen, ver van de oppervlakkige consumptie maatschappij die Amerika in hun ogen is. Hun relatie verzandt echter in eindeloos gekibbel en jaloezie, en een drama lijkt onafwendbaar.

The Age of Adaline (2015)

Genre: drama, romantiek
Speelduur: 112 minuten
Te zien op: Netflix

Samenvatting: Een jonge vrouw, geboren aan het begin van de 20e eeuw, is tijdloos gemaakt na een mysterieus auto-ongeluk. Terwijl de wereld om haar heen doorgaat en haar dochter (Ellen Burstyn) bejaard wordt, wordt Adaline zelf geen dag ouder. Na jaren in eenzaamheid te hebben geleefd, ontmoet ze een man waarvoor ze het misschien de moeite waard vindt haar onsterfelijkheid te verliezen.

Love, Rosie (2014)

Genre: komedie, romantiek
Speelduur: 102 minuten
Te zien op: Netflix

Samenvatting: Rosie Dunne (Lily Collins) en Alex Stewart (Sam Clafin) zijn al vanaf hun jeugd beste vrienden. Wanneer Alex samen met zijn familie van Dublin naar Amerika verhuist worden ze plotseling van elkaar gescheiden. Zal hun vriendschap de jaren en duizenden kilometers afstand overleven? En is hun relatie eigenlijk niet meer dan een gewone vriendschap?

The 40 Year-Old Virgin (2005)

Genre: komedie, romantiek
Speelduur: 116 minuten
Te zien op: Netflix, Prime Video

Samenvatting: Andy is een conservatieve, verlegen man en nog steeds maagd. Als zijn vrienden hier achter komen, doen ze er alles aan om hem aan de vrouw te krijgen. Andy speelt mee maar komt in de ene na de andere rampzalige situatie terecht. Totdat… hij een relatie krijgt met Trish, een vrouw met drie kinderen. ‘Eindelijk’, denken zijn vrienden, ‘nu gaat het gebeuren!’ Maar nee, Andy en Trish houden hun relatie voorlopig strikt platonisch…

Forgetting Sarah Marshall (2008)

Genre: komedie, romantiek
Speelduur: 112 minuten
Te zien op: Netflix

Samenvatting: Peter Bretter (Jason Segel) en zijn vriendin Sarah Marshall (Kristen Bell) zijn uit elkaar. Peter is er kapot van en besluit op vakantie te gaan naar Hawaii. Hier komt hij echter oog in oog te staan met zijn grootste nachtmerrie: Sarah en haar nieuwe vriend Aldous (Russell Brand. Maar terwijl hij zichzelf kwelt met de realiteit van Sarahs nieuwe leven, vindt hij troost in een flirt met Rachel (Mila Kunis), een mooie hotelemployee wier ontspannen manier van doen hem weer tot zijn positieven brengt.

To All the Boys I’ve Loved Before (2018)

Genre: drama, komedie
Speelduur: 99 minuten
Te zien op: Netflix

Samenvatting: Wat zou er gebeuren als iedereen waar je ooit verliefd op was er op het zelfde moment achterkwam? Als de liefdesbrieven van Lara Jean Song Covey aan alle vijf jongens waar ze ooit een oogje op had op mysterieuze wijze verstuurd worden, escaleert haar tot dusver denkbeeldige liefdesleven.

If Beale Street Could Talk (2018)

Genre: drama, romantiek
Speelduur: 120 minuten
Te zien op: Netflix

Samenvatting: ‘If Beale Street Could Talk’ speelt zich af in het begin van de jaren 70 in Harlem, New York en vertelt het verhaal over de liefde tussen Clementine ‘Tish’ Rivers (Kiki Layne) en Alonzo ‘Fonny’ Hunt (Stephan James). Na een jarenlange vriendschap durven zij op 19 en 20 jarige leeftijd toe te geven aan hun liefde voor elkaar en dromen zij van een toekomst samen. Alles loopt voorspoedig, totdat Fonny valselijk wordt beschuldigd van een verkrachting en hij in de gevangenis belandt. Tish ontdekt dat ze zwanger is en samen met de volledige steun van haar familie doet zij er alles aan om de onschuld van Fonny te bewijzen.

The Danish Girl (2015)

Genre: drama, romantiek
Speelduur: 120 minuten
Te zien op: Prime Video, Videoland

Samenvatting: The Danish Girl vertelt het bijzondere liefdesverhaal van de kunstenaars Einar en Gerda Wegener (Eddie Redmayne en Alicia Vikander). De film speelt zich af in de jaren 20 en is is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over Einar’s baanbrekende beslissing om als vrouw, Lili Ebe, door het leven te gaan en de invloed daarvan op hun huwelijk en kunst.

45 Years (2015)

Genre: drama, romantiek
Speelduur: 93 minuten
Te zien op: Videoland

Samenvatting: Het is een week voor het 45-jarige huwelijksfeest van Kate en Geoff Mercer (Charlotte Rampling en Tom Courtenay) wanneer er een brief arriveert voor Geoff. Het lichaam van zijn eerste geliefde is gevonden in het ijs van de Zwitserse Alpen waar zij begin jaren 60 vermist raakte. Het bericht brengt de echtgenoten danig uit balans en het is nog maar de vraag of hun huwelijk het feest haalt in de vijf dagen die nog resteren.

Meer romantische films vind je hier.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *