Onlangs kwam ik op een foodevent een aantal nieuwe producten en recepten tegen. Van een aantal kon ik niet wachten om het thuis opnieuw te proberen waaronder deze rijstloempia’s.
Deze zijn gemaakt van rijstpapier (50% rijst, tapioca zetmeel, water en zout) en hebben dus maar 5 gram koolhydraten per loempia. Ideaal dus als je een dieet volgt of aan het tellen bent. Je hoeft ze niet te bakken of frituren dus zijn ook nog eens heel gezond.
Manlief had er stiekem best wel een hard hoofd over. Afgelopen weekend kwam het nichtje weer logeren.
De kinderen vinden het dan altijd leuk om zelf te ‘koken’ zoals het beleggen van zelfgemaakte pizza’s. Dit keer ging ik echter voor deze gevulde groenten loempia’s. Ter voorbereiding gaarde ik het vlees en sneed ik de groenten in kleine stukjes.
Voor de zekerheid heb ik ook wat mie gekookt. Tijd om aan tafel te gaan! Dit recept is trouwens ook prima te gebruiken om als snack te serveren op een verjaardag of mee te nemen als lunch.
Lees ook: Loempia taart airfryer recept
Ingrediënten
Voor deze loempia’s heb ik de volgende ingrediënten gebruikt:
- Rijstpapier (een pak van 400 gram bevat maar liefst 40 vellen, manlief had er vier, zelf had ik er drie en de kinderen hadden er aan één voldoende)
- Grote bak water
- Kipreepjes
- Gebakken spekjes
- (Kort) gebakken prei
- taugé
- Paprikareepjes
- Bosuitje
- Komkommer
- Rode peper
- Sla
Natuurlijk kun je deze lijst naar eigen smaak aanpassen en bijvoorbeeld garnalen, spinazie, ei, glasnoedels, advocado, chinese kool, spinazie, rode kool, mango, zalm, makreel, tofu, kiemen, surimi sticks en basilicum en munt toevoegen.
Bereiding
Het voordeel van deze loempia’s is dat je aan tafel de loempia’s kunt bereiden zonder dat je met hete spetterende pannen of andere installaties aan de slag moet. Dochterlief had al snel door hoe het moest.
De rijstbladeren lagen naast haar dus ze was zeer behulpzaam met het uitdelen, en natuurlijk het ‘badderen’ van de rijstvellen. Het is even onderdompelen onder water, uit laten lekken en vervolgens op je bord neerleggen om te vullen.
Zelf begin ik met een blaadje sla, deze leg je aan de bovenkant in het midden neer. En vervolgens de overige ingrediënten.
Als je klaar bent, begin je aan de bovenkant met rollen, eerst een keer rond, dan vouw je de zijkanten naar binnen en rol je hem door. De rijstvellen blijven aan elkaar plakken zodat je een mooi rondje krijgt.
Je kunt deze loempia’s serveren met hoi sin saus en gehakte pinda’s.
Hiervoor had ik echter niet de ingrediënten in huis dus heb ik een eenvoudig sausje gemaakt door ketjap te verdikken met tomatenketchup en er vervolgens wat witte peper en sesamzaadjes aan toe te voegen. Voor jezelf kun je het wat pittiger maken met chilisaus / chilipeper.
De structuur van de rijstvellen is wel even wennen voor kinderen. Maar is echt super lekker, zelfs manlief was overtuigd en wil dit graag nog een keer proberen.
Wij hadden voldoende aan de rijstloempia’s, de kinderen vonden de mie wel lekker in de loempia.
Rijstpapier bestel je oa bij de AH.
Kende jij dit recept voor niet gefrituurde loempia’s al?
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Wat leuk!!
Leuk, ik ken het ook niet. Maar ze zullen het hier ook wel leuk vinden. Alles wat je zelf aan rafel kunt maken scoort meestal goed.
Ben wel benieuwd naar, waar kun je de velletjes halen?
Die haal je bij een thaise / indische toko.
Dat klinkt erg lekker, ook voor in de lunchtrommel mee naar het werk. Ik wist niet dat het zo makkelijk was die rijstvelletjes 🙂