Skip to Content

Rijangst: wat kun je ertegen doen?

Rijangst: wat kun je ertegen doen?

Met angstzweet je auto instappen omdat je eigenlijk doodsbang bent om te rijden. Er zijn best veel mensen die hiermee zitten. Heel vervelend, maar wat kun je eraan doen?

Wat is rijangst?

Rijangst is heel simpel de angst om te rijden. Dit kan door meerdere oorzaken gebeuren. Je kunt zelf nog helemaal geen vertrouwen hebben in je eigen kunnen, ook al vindt je instructeur van wel.

Weerhoudt de angst je dan om zelf de auto te pakken en ervaring op te doen, dan zal de angst alleen maar toenemen. Je leert immers pas door te doen.

Naast een gebrek aan zelfvertrouwen (wat het autorijden betreft dus) kan het uiteraard ook zo zijn dat je iets meemaakt tijdens het autorijden waardoor de angst er goed in zit.

Dat met angst de weg op gaan niet echt slim is (als het heel erg is), mag duidelijk zijn. Maar door niet de weg op te gaan kom je juist ook weer niet over die angst heen.

Hoe pak je dit dus slim aan? Want even in de auto kunnen stappen, al is het maar vanuit praktisch oogpunt, is toch wel heel fijn.

Waar komt rijangst vandaan?

Zoals al aangegeven kan rijangst meerdere oorzaken hebben. Te weinig rijden (zeker net na het behalen van je rijbewijs) kan je onzeker maken.

Te snel afrijden, waardoor jij nog helemaal niet het vertrouwen hebt dat je het ook zonder instructeur kunt, kan ook een reden zijn.

Misschien ben je sowieso niet heel zeker van jezelf, ook dat werkt natuurlijk niet mee.

Maar je kunt ook onzeker worden van een partner of misschien wel je vader of moeder, die alleen maar commentaar geeft op je rijstijl en die allerlei gevaren ziet.

Een ongeluk meemaken of zien gebeuren kan eveneens een trigger zijn om de angst te ontwikkelen.

Hoe weet je of je rijangst hebt?

Iedereen zal wel eens met het zweet in zijn handen achter het stuur zitten omdat hij of zij iets over het hoofd heeft gezien, bijvoorbeeld. Heel logisch dat je daarvan schrikt en dat is uiteraard niet meteen weg te zetten als rijangst.

Echte rijangst kan de volgende symptomen geven:

  • Ademnood, hyperventileren
  • Hartkloppingen, zwaar gevoel op de borst
  • Bang zijn om de controle kwijt te zijn tijdens het rijden
  • Misselijk worden
  • Trillen
  • Diarree
  • Het gevoel hebben dat je er zelf niet echt bij bent, dat je een toeschouwer bent

Wat kun je doen tegen rijangst?

Afhankelijk van de gradatie van je angst zijn er dingen die je kunt doen om je rijangst te overwinnen.

Lukt het één niet, probeer dan gewoon de andere tip. Geef niet zomaar op, want meestal is de angst prima te overwinnen door te doen…

Blijven rijden

Eén van de eerste dingen die je niet moet doen is de auto niet meer instappen… Daarmee blijft de angst juist bestaan en hoe langer jij wacht met gaan rijden, hoe groter de drempel wordt om toch die wagen in te stappen.

Heb je een ongeluk gehad? Natuurlijk is het logisch dat je dan liever niet die auto meer instapt.

Toch kun je het beter wel doen. In je hoofd zullen de gebeurtenissen alleen maar grotere vormen aannemen waardoor je nog minder snel de auto in zal durven stappen.

Ervaring opdoen

Heb je net je rijbewijs gehaald en ben je nog zo onzeker? Ga rijden! Vraag eventueel of er iemand met je mee wilt rijden die je echt vertrouwt. Zo voelt het alsof je toch nog steun hebt en ga gewoon meters maken in die auto.

Je kunt de persoon dan eerst vragen om naast je te gaan zitten en daarna bijvoorbeeld op de achterbank, zodat je toch al meer het idee hebt om alleen te zijn.

Door veel te rijden doe je simpelweg ervaring op waardoor je meer vertrouwen in je kunnen krijgt.

Uiteindelijk is de stap om echt alleen op stap te gaan minder groot. Heb je door dat je alle hoop bij die persoon legt…dan kun je beter streng voor jezelf zijn en hem of haar meteen je auto uitzetten!

Anders blijf je het vertrouwen bij een ander leggen in plaats van bij jezelf. Het zal de eerste keren vast eng zijn, maar je kunt het!

Waarom ben je bang?

Vraag jezelf ook eens af waar je nu vooral bang voor bent. Soms kan dit inzicht al genoeg zijn om een hoop op te lossen. Is het wel je eigen kunnen waar je bang voor bent?

Misschien ben je wel bang om een bekeuring te krijgen. Of ben je bang voor reacties van mensen die bij jou in de auto zitten of van de andere weggebruikers.

Heb je de echte reden te pakken, dan kun je jezelf afvragen in hoeverre dit wel reëel is. Veel angsten zijn namelijk allesbehalve reëel.

Daarnaast kun je dan ook gerichter werken aan je angst.

Maak autorijden leuk

Zorg dat autorijden leuker wordt door je favoriete muziek op te zetten en lekker hard mee te jammeren.

Ga op stap met vriendinnen en rijd zelf (een mooie dag met je vriendinnen is de beloning dat je toch in die auto stapt…).

Fouten maakt iedereen

Besef dat niemand foutloos rijdt. Iedereen rijdt weleens verkeerd of blijkt net even te hard te rijden.

Meer doen dan je best kan simpelweg niet. En de meeste foutjes veroorzaken helemaal niks… Goed opletten is alles wat je vooral moet doen.

Hardnekkige rijangst oplossen: neem rijles!

Lukt het niet om je angst te overwinnen? Heb je al langer niet gereden en ben je bang om weer in die auto te stappen?

Merk je dat je bepaalde dingen nog echt niet onder de knie hebt als je net afgereden hebt? Boek nog een aantal rijlessen!

Leg duidelijk uit waarom je rijles neemt, zodat ze weten dat het niet om iemand gaat die nog niet kan rijden. En dat er geen examen afgelegd hoeft te worden.

Zij kunnen dan rekening hiermee houden en je indelen bij een instructeur die met rijangst overweg kan!

Er zijn ook speciale trainingen die gegeven worden om je rijangst te overwinnen. Hierbij zijn psychologen betrokken, die je goed op weg weten te helpen.

Rijangsttraining of rijangsttherapie gaat dan ook verder dan alleen een paar rijlessen nemen!

Overigens bestaan hier ook online mogelijkheden in!

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *