Skip to Content

Makkelijke kleding tips die ervoor zorgen dat je er toch representatief/ zakelijk uit ziet en serieus genomen wordt

Makkelijke kleding tips die ervoor zorgen dat je er toch representatief/ zakelijk uit ziet en serieus genomen wordt

Je moet naar een klant of misschien is het wel noodzakelijk op je eigen werkvloer dat je er representatief uitziet. Je wilt serieus genomen worden, maar je hebt wel een voorkeur voor makkelijke kleding. Zijn die twee feiten wel met elkaar te combineren?

Kleding maakt de vrouw

Het is helaas waar: je wordt als eerste beoordeeld op hoe je eruitziet. Sta je op een beurs in een oude, vale spijkerbroek met een lubberende trui, dan zullen de bezoekers jouw verhaal een stuk minder serieus nemen en misschien wel hard doorlopen dan bij je concurrent die er tiptop uitziet in haar mantelpakje. Om maar even een voorbeeld te noemen.

Maar je op je gemak voelen in je kleding is ook iets om voor te kiezen. Voel jij je niet fijn in wat je aanhebt, dan kan dat ook zomaar invloed hebben op wat jij uitstraalt. Wat kan je doen met je kleding, zodat je er wel zakelijk uitziet en het toch niet over de top is of gewoon ongemakkelijk?

Netjes kleden

Eén ding is heel belangrijk: zorg voor kleding dat schoon en heel is. Dat geldt voor ieder soort kleding wat je draagt, of het nu om een jurk, mantelpakje of een losser geheel gaat. Er netjes en verzorgd uitzien is eigenlijk gewoon de eerste vereiste. Een duur pak dragen, maar het is overduidelijk aan een wasbeurt toe: vergeet je perfecte uitstraling dan maar meteen!

Bovenkleding

Gelukkig kan je als vrouw heel veel dingen kiezen om te dragen. Eigenlijk zijn we daar veel vrijer in dan onze mannelijke collega’s. We kunnen gaan voor een vlotte of juist nette blouse, een blazer of wat dacht je van een mooie jurk? Kies waar jij je prettig bij voelt. Kies bij een blouse of top voor mouwen die niet te kort zijn.

Maar ook te lange mouwen zijn niet mooi. En let goed op de breedte bij je borsten. Het is echt ‘not done’ om te kiezen voor een strakker model, waardoor je de knoopjes eigenlijk niet meer mooi kunt sluiten. Kies dus altijd voor een ruimere maat. Moet je echt op en top zakelijk overkomen? Zorg dan dat je schouders altijd bedekt blijven.

Broek of rok?

Je zult tegenwoordig niet meer serieuzer genomen worden als je in een rok verschijnt. Een nette pantalon staat net zo netjes. Een spijkerbroek kan je beter niet doen als je echt zakelijk over wilt komen. Spijkerbroeken komen toch nog altijd minder formeel over. Kies voor een pantalon in een mooie kleur, die mooi matcht met je blouse of topje. Of met je blazer, natuurlijk. Zorg dat je broek niet te lang is. Maar uiteraard ook niet te kort.

In de winter betekent dit dat de broek tot op je schoenen zal vallen. In de zomermaanden mag het ook iets korter zijn, zodat je enkels net bloot komen te liggen. Door een pantalon te kiezen die heerlijk zit kom jij prima de dag door en zie je er toch representatief uit.

Schoenen

Natuurlijk staan hakken mooi en vrouwelijk. Maar het is maar de vraag of dat makkelijk te noemen is, zeker als je er de hele dag op lopen moet. Enkellaarsjes zijn een prima alternatief en dan kan je gaan voor laarsjes met een heel klein hakje. Nette instapschoenen kunnen uiteraard ook. Sneakers kan je beter in je kast laten staan om in je vrije tijd te dragen.

Kies je wel voor een hak? Hou hier dan de maximale hoogte van 7 cm bij aan. Let ook op hoe open je schoenen zijn! Het is per bedrijf verschillend hoe open ze mogen zijn. Strikt genomen vraagt een zakelijke look om dichte schoenen. Met andere woorden: open sandalen doe je dus niet.

Rokken of jurken

We hadden het over makkelijke kleding. Maar het is natuurlijk heel persoonlijk of jij een rok of jurk wel of niet wilt aandoen. De ene vrouw voelt zich er juist heerlijk in, terwijl de ander zich opgelaten voelt. En dat is ook meteen de graadmeter of je dit wel of niet moet doen. Voel jij je niet op je gemak? Kies dan voor een nette pantalon. Net zo zakelijk en met een mooie blazer of blouse minstens net zo vrouwelijk.

Nog een nadeel (en ongemak) bij het dragen van een rok of jurk is de panty. In de zomermaanden hangt het af van jouw werkplek of je wel of niet met blote benen mag lopen. Als dit mag, vergeet dan niet om je benen netjes te ontharen! De lengte van je jurk of rok kan je het beste op knielengte houden.

Kleuren

Wil je zakelijk overkomen? Dan kan je het beste kiezen voor neutrale kleuren. Zwart, wit en grijs zijn de grote bekenden hierin. En de donkerdere kleuren blauw zijn ook mooi. Wil je toch iets kleur toevoegen, dan zou je met een mooie ketting wat kleur kunnen ‘bekennen’.

Wat doe je niet?

Bij te veel kleur loop je de kans om niet meer echt als zakelijk over te komen. Jammer als je van kleuren houdt, maar wel iets om rekening mee te houden. Nu hangt het ook wel af van jouw vakgebied hoe daar over gedacht wordt.

Zit je in de modebranche, dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat spannend kleurgebruik juist gewaardeerd wordt. Maar dat zal je zelf het beste kunnen beoordelen. Wat je in ieder geval beter niet doet is uitdagende kleding aantrekken en voorkom dat je kleding als te bloot wordt bestempeld!

Dresscode

We stipten het hierboven al even aan: er hangt ook veel af van het bedrijf/de branche waar je werkt wat als netjes wordt bestempeld. Werk je bij een jong bedrijf en wil het bedrijf dit ook uitstralen? Dan kan het zomaar zo zijn dat een nette jeans juist dé dresscode is. Misschien zelfs ook wel met sneakers eronder.

Straal het uit!

In het kort: kies dus kleding die lekker zit, waar jij je in thuis voelt, maar wat wel netjes, verzorgd en niet te opvallend is. Hou ook de trends in de gaten, want met je tijd meegaan is helemaal zo dom nog niet om serieus genomen te worden. Maak het trouwens af met een mooi, verzorgd kapsel (lang of kort kan dan allebei). En sieraden? Draag weinig opvallende sieraden en dus niet te veel. Hou ook je make-up sober.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *