Skip to Content

Relatietherapie voor vrienden: waarom vriendschapstherapie goed kan zijn!

Relatietherapie voor vrienden: waarom vriendschapstherapie goed kan zijn!

Als we denken aan relatietherapie, dan denken we toch eigenlijk automatisch aan liefdesrelaties. Maar ook vriendschappen kunnen dusdanig belangrijk zijn, dat je er alles aan wilt doen om de strubbelingen uit de weg te ruimen, zodat jullie vrienden zullen blijven. Relatietherapie voor vrienden bestaat dus ook! Wat is het, hoe werkt het en waarom zou je het doen?

Wat is vriendschapstherapie?

Relatietherapie voor vrienden kan je ook tegenkomen als vriendschapstherapie. Tussen vrienden, die al lang met elkaar omgaan, kunnen ook problemen optreden die wel degelijk overeenkomsten vertonen met de problemen tussen partners.

Je voelt je tekortgedaan of er is iets gebeurd wat het vertrouwen heeft beschadigd. Beteken je veel voor elkaar dan kan je met een vriendschapstherapie weer dichter bij elkaar komen en zo de vriendschap redden.

Waarom zou je vriendschapstherapie overwegen?

Daarmee is eigenlijk al meteen duidelijk waarom jullie kunnen kiezen voor een relatietherapie als vrienden. Het mag ook duidelijk zijn dat dit niet opgaat voor alle vriendschappen, want lang niet alle vriendschappen zijn dusdanig sterk dat je er zoveel energie in zal willen steken.

En er zijn nu eenmaal vrienden die een tijdje met je meelopen en dan weer een andere weg zullen gaan. Of een vriendschap je dit waard is, kan alleen jij of eigenlijk jullie bepalen!

Wordt dit vaak gedaan?

Het is nog niet echt een heel standaard fenomeen, deze vorm van therapie. Maar het komt wel degelijk voor. En het schijnt ook wel zo te zijn dat het aantal toeneemt. Vriendschappen kunnen heel belangrijk voor mensen zijn.

Je hebt een hoop met elkaar meegemaakt en er zijn vriendschappen die zo close zijn dat het gewoon als familie voelt. Ik heb ook weleens iemand horen zeggen dat ze op moet letten dat ze niet haar ‘bestie’ maar haar partner op de eerste plaats zet… Uiteraard ligt dit bij iedereen anders en is het ook per vriendschap verschillend. 

Vriendschappen zijn belangrijker geworden

We zijn sociale wezens en er is al vaak genoeg bewezen dat sociale contacten belangrijk zijn voor ons welzijn. Vriendschappen worden steeds belangrijker. Het voordeel van vriendschappen is dat je ze zelf kiest… Ze kunnen precies die behoeften tegemoet komen die jij nodig hebt.

Onze relatievormen zijn veranderd en ben je singel? Dan wordt dat veel vaker geaccepteerd, maar de persoon die alleen is zal zijn sociale contacten wel nodig hebben en ook daarmee komen dus vrienden om de hoek kijken.

Hele hechte vriendschappen worden ook weleens vergeleken met familiebanden, zoals elkaar als zussen zien. Not sisters by blood, but sisters by heart…

Hoe weet je of je dit wel of niet moet doen?

Je weet vast zelf wel of een vriendschap je veel waard is. En of dit andersom ook zo is. Niemand anders kan voor jou bepalen of je dit wel of niet moet doen. Is de ander voor jou heel belangrijk en zou je het vreselijk vinden dat je elkaar kwijt zou raken? Dan is het zeker het overwegen waard.

Het kan ook zo zijn dat je graag een betere communicatie met elkaar wil omdat jullie nogal eens op verschillende golflengten zitten of dat je elkaar beter wilt leren begrijpen. Willen jullie beiden daarin investeren? Dan is het toch alleen maar mooi om dan samen aan de slag te gaan met jullie vriendschap!

Redenen om in relatietherapie met je vriend(in) te gaan

Er kunnen dus meerdere redenen zijn waarom je nadenkt over deze therapievorm.

  • Jij of de ander heeft het gevoel verwaarloosd te worden en jullie komen er samen niet uit.
  • Er is iets gebeurd wat tussen jullie in blijft staan.
  • De ander is zo veranderd, dat je het gevoel hebt hem of haar ‘kwijt’ te zijn. Hoe ga je hiermee om? Hoe blijf je toch goed bevriend? Hoe kan je de ander beter begrijpen?

Wat zijn de voordelen?

Misschien vraag je jezelf af waarom je niet gewoon eerlijk met elkaar in gesprek gaat en zo alle ellende uit de wereld helpt. Was het maar zo simpel. Een derde persoon, die neutraal erin staat, kan objectiever kijken en beoordelen waar het ‘fout’ gaat. Een professional zal ook tools in handen hebben om jullie te leren hoe je er mee om moet gaan en wat jullie kunnen doen.

Hij of zij weet net de juiste vragen te stellen waardoor jullie elkaar misschien wel nog veel beter leren kennen. Want vertel jij altijd alles wat je op je hart hebt? Of wat je allemaal hebt meegemaakt, waardoor je reageert zoals je nu hebt gedaan? 

Maar hoe pak je het aan?

Voelt het niet als een afwijzing als je aan je vriend(in) vraagt om therapie te volgen? Dat is natuurlijk maar net hoe je het zien wilt. Uiteraard geef je ermee aan dat je niet tevreden bent, maar je geeft ook duidelijk aan dat je wilt investeren in jullie vriendschap. Leg dan ook de nadruk op het laatste! Laat de ander zien/voelen dat je veel om hem of haar geeft en juist daarom wil dat het goed zit tussen jullie! 

De duur van vriendschappen

Ik gaf net al aan dat niet alle vriendschappen voor het leven zijn. Er wordt zelfs gesteld dat de meeste vriendschappelijke relaties tussen de vijf en tien jaar duren. Vaak is het ook gekoppeld aan een bepaalde levensfase.

Je bent net moeder geworden en je hebt een vrouwtje ontmoet die in diezelfde fase zit. Jullie delen veel. Maar het kan zomaar zo zijn dat ook jullie vriendschap verwatert als de kinderen groot zijn, omdat dat wat jullie verbond veranderd is. Ouders van vriendjes van de kinderen kunnen bijvoorbeeld uit het zicht verdwijnen als de kinderen eenmaal naar de middelbare school gaan.

Je sportvrienden zijn niet meer in beeld als de vereniging wordt opgeheven en zo kunnen we nog meer voorbeelden geven. Maar er zijn van die speciale vriendschappen die wel voor altijd voelen en/of zijn. En waarom zou je daar dus niet in investeren?!

Wil

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *