Skip to Content

Reïncarnatie: wat is het en bestaat het is er bewijs voor?

Reïncarnatie: wat is het en bestaat het is er bewijs voor?

Reïncarnatie is zo’n onderwerp waar heel veel verschillende meningen over bestaan. En waarbij de gemoederen soms zelfs behoorlijk hoog op kunnen lopen. Wat is reïncarnatie nu precies? Is het bewezen? Waarom is het een onderwerp waar mensen zo verschillend over denken en zelfs zo fel op kunnen reageren? En wil je graag meer weten, dan hierbij ook voorbeelden van boeken.

Wat is reïncarnatie?

Onder reïncarnatie verstaat men dat je ‘niet-lichamelijke’ deel opnieuw geboren zal worden na je dood. Dit wordt ook wel wedergeboorteleer genoemd. Met andere woorden: je leeft wel 1 keer in dit lichaam, maar je ziel (of je geest, afhankelijk van de levensovertuiging) zal niet sterven. Deze komt iedere keer terug in een ander lichaam.

Vooral Aziatische religies zijn hiervan overtuigd. Of je gewoon terugkomt als mens, of dat je ook als dier kunt terugkomen, is opnieuw afhankelijk van de religie die het verspreidt.

Reïncarnatie en religie

Zoals gezegd zijn er veel religies die reïncarnatie als de waarheid beschouwen. Vooral die uit Azië staan erom bekend. Het Boeddhisme is hierbij in het Westen erg bekend. Maar ook het Hindoeïsme, Jainisme en bij de Sikhs wordt dit geloofd.

In principe wordt er geloofd dat je door middel van al je reïncarnaties in verschillende mensen (en eventueel dieren) je ziel groeit, totdat je uiteindelijke bevrijding bereikt is.

Maar ook het Joodse geloof kent reïncarnatie, waar het Gilgul genoemd wordt. Wat veel mensen niet weten is dat het vroege Christendom reïncarnatie niet afwees. Tegenwoordig wordt het wel afgewezen.

Ook veel natuurreligies omarmen het idee dat zielen/geesten terugkeren. Bij Westerse Esoterische groeperingen wordt vaak ook geloofd in de terugkeer naar de aarde, alleen verwerpen ze wel de gedachte dat je terug zou kunnen vallen in een ‘lager levend wezen’ (een dier, bijvoorbeeld, of zoals in India het kastensysteem).

Waarom zoveel meningen over reïncarnatie?

Zoals bij veel onderwerpen die niet door de wetenschap bewezen kunnen worden, zijn de meningen heel divers. Omdat het geloof in reïncarnatie vaak verbonden is met de religie of levensovertuiging die men aanhangt, kan men er heel fel op reageren.

Omdat wel of niet erin geloven dan eigenlijk inhoudt dat je je geloof afvalt, kan dat voor mensen een reden zijn om er een halszaak van te maken en ze dus hun eigen gelijk willen halen.

Is reïncarnatie bewezen?

Of reïncarnatie nu wel of niet bestaat is niet zomaar te zeggen. Zowel de ‘believers’ als de sceptici zien overal bewijzen in waaruit zij hun gelijk halen. Niet vreemd, want we kijken immers allemaal door onze eigen gekleurde bril. Er gaan regelmatig verhalen rond over bewijzen.

Kinderen die in oorlogsgebied geboren worden en weten welke ze strijder ze waren, bijvoorbeeld. Of kinderen die echt tot in detail weten te vertellen waar ze geleefd hebben. Wat dan ook nog blijkt te kloppen. Er wordt ook wel gezegd dat juist kleine kinderen nog dicht bij de mogelijkheid staan om hun vorige leven te herinneren en om meer paranormaal bezig te zijn.

Daarnaast zijn er therapeuten die mensen helpen trauma’s op te lossen die te maken hebben met vorige levens. Maar: tegenover elk verhaal staan vaak allerlei argumenten van de sceptici waarom dit verhaal helemaal geen bewijs is.

Het is simpelweg niet te zien of te bewijzen. Hoewel je je wel kunt afvragen hoe die kinderen dat dan allemaal kunnen weten! Of reïncarnatie bestaat is vooral een kwestie van geloven (of weten) zonder wetenschappelijke bewijzen.

Waarom reïncarnatie in het Christendom is verdwenen

Dan rijst misschien de vraag ook waarom reïncarnatie in het Christendom is verdwenen. De esoterische stroming gaat overigens nog altijd wel uit van wedergeboorte.

Een reden dat het door het klassieke Christelijke geloof wordt afgewezen is de overtuiging dat Jezus’ kruisiging ons bevrijd heeft en wij daardoor niet meer steeds hoeven terug te keren om ‘volmaakt’ te worden. Het esoterisch Christendom ziet dit heel anders. Vind je dit onderwerp interessant, dan kan je op de site van het esoterisch Christendom veel info vinden.

Reïncarnatie en Boeddhisme

In het Boeddhisme wordt wedergeboorte gezien als een deel van Samsara. Samsara staat voor de cyclus van dood en wedergeboorte, welke onder invloed is van begoocheling, karma en lijden. Klinkt niet echt gezellig dus.

Door steeds beter te leven, door alle ervaringen die je in je levens opdoet, kan je verlichting bereiken. Heb je dit bereikt (dit wordt Nirwana genoemd) dan zal je na je dood niet meer wedergeboren worden.

In plaats daarvan vindt er Parinibbana plaats. Dit houdt in dat je onthecht bent van de wereld en je niet meer gebukt gaat onder oud karma. Je hoeft dus niet meer terug te keren naar de aarde. Wat dit dan precies inhoudt, in de zin van ‘waar je dan heen gaat’, gaf Boeddha geen antwoord. Dus is dat eigenlijk gewoon niet bekend.

Meer weten over reïncarnatie

Uiteraard is er op internet al veel te lezen over dit onderwerp. Maar even rustig met een boek in een hoekje gaan zitten kan wel net zo fijn zijn. Daarom bij deze een aantal sites vanuit verschillende stromingen over het onderwerp. En een paar voorbeelden van boeken!
Duidelijke informatie vind je op internet bij:

  • Leven in God, dit is een Christelijke visie
  • Maitraya, gezien vanuit het Boeddhisme
  • In Trouw een interview met een Hindoestaanse visie
  • Skepsis geeft zijn kritische blik
  • Eben Alexander (neurochirurg) over zijn eigen ervaring op de site van Bedrock

Boeken die voor jou interessant kunnen zijn:

  • ‘Na dit leven’ is het boek van de neurochirurg Eben Alexander (dezelfde dus van het artikel op Bedrock). Een heldere boodschap over waarom reïncarnatie zou bestaan. Door zijn eigen bijna-doodervaring is hij hiervan overtuigd. Dit boek vind je hier.
  • Een ander boek van een arts over bijna-doodervaringen is van Pim van Lommel. In ‘Eindeloos Bewustzijn’ vertelt hij waarom ons bewustzijn niet gelijk staat aan onze hersenen. Dit boek vind je hier.
  • ‘De zielenreis’ neemt je mee aan de hand van 29 mensen die vertellen over de reis die hun ziel gemaakt heeft. Door middel van regressietherapie heeft Newton hen laten vertellen over hun ervaringen. Dit boek vind je hier.
  • Hans Stolp is een esoterisch Christen en heeft hier al veel over geschreven. Zo ook dit boek: ‘Karma, reïncarnatie en Christelijk geloof’. Dit boek vind je hier.
  • Wil je meer de Oosterse kant bekijken dan kan je denken aan ‘Voor de dood niet bang’, die geschreven is vanuit Tibetaanse denkbeelden. Deze vind je hier.
Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *