Skip to Content

Regressietherapie 

Regressietherapie 

Regressietherapie is een alternatieve therapievorm waarmee je teruggaat in de tijd. Waarvoor kan deze therapie ingezet worden? Hoe gaat regressietherapie? En waar kan je terecht?

Wat is regressietherapie?

Regressietherapie betekent dat je tijdens de therapie teruggaat in de tijd. Daardoor kan je gebeurtenissen helen die vroeger gebeurd zijn. Vaak zaken die je helemaal bewust niet meer weet, maar waar dus wel je problemen vandaan komen.

Dit ‘terug in de tijd’ kan zijn naar bijvoorbeeld dingen die gebeurd zijn voor je derde levensjaar. Van de tijd daarvoor kunnen de meeste mensen zich niet veel meer herinneren, maar je hebt toen wel dingen meegemaakt die ervoor zorgen dat je bepaalde angsten ontwikkeld kan hebben of belemmerde overtuigingen. Om maar een paar voorbeelden te geven.

Maar regressie kan ook nog verder terug de tijd in zijn. Dit kan zijn naar de tijd voor je geboorte of zelfs naar vorige levens. 

Waarom regressietherapie doen?

Teruggaan naar de bron van de klachten betekent dat je die gebeurtenissen alsnog kunt verwerken. Hierdoor pak je het probleem bij zijn oorsprong aan en kan je ontdekken dat jouw overtuigingen waardoor je op bepaalde manieren reageert op situaties dus overbodig zijn. Hierdoor kunnen de klachten minder worden of zelfs helemaal over zijn. 

Wat is het verschil tussen regressietherapie en reïncarnatietherapie?

Beide zijn vormen van regressie, alleen kan je uitkomen bij ervaringen die verder teruggaan of anders gezegd: die niet van dit leven zijn. Zijn de gebeurtenissen niet te koppelen aan het leven wat je nu leidt, dan ben je dus bezig met reïncarnatietherapie. Overigens is het niet nodig om te geloven in reïncarnatie om deze therapie te volgen. 

Hoe werkt regressietherapie?

De therapeut zal heel gerichte vragen stellen waarbij de cliënt dus de situatie opnieuw beleeft en verwerkt. In Nederland wordt daarbij meestal gebruik gemaakt van trance in plaats van hypnose, wat in andere landen soms wel gebruikt wordt.

Bij trance blijf je bewust aanwezig en zal je dus ook heel bewust zijn van je antwoorden op de vragen van de therapeut. Je begint met je concentreren en vervolgens gaat dit over in trance, waarbij je dus volledig aanwezig zult zijn bij je innerlijke gevoel en de gebeurtenissen van toen. Maar ondertussen blijf je dus wel bewust in het hier en nu.

Tijdens dit herbeleven ben je je helemaal bewust van wat er toen gebeurde en wat dit met je deed. Hierdoor kan je gaan inzien waarom bijvoorbeeld je angst niet terecht is. De therapeut zal helpen om deze angsten, emoties of bijvoorbeeld pijn te begrijpen/vertellen en ze te verwerken en vervolgens ook los te laten.

Je onderbewustzijn weet veel meer

Terwijl we bewust lang niet alles meer weten, ligt dit wel opgeslagen in je onderbewustzijn. Er wordt zelfs gesteld dat niet alleen jouw eigen ervaringen hier opgeslagen liggen, maar ook die van je voorouderlijke lijn.

De negatieve ervaringen die je niet verwerkt hebt zullen jou blokkeren om voluit te leven. Hierbij kan je ook denken aan andere dingen dan puur angst. Bijvoorbeeld beloften die je jezelf om wat voor reden dan ook gedaan hebt en die daardoor jou belemmeren. Dat je nooit meer gekwetst zal worden door een man, omdat je vader bijvoorbeeld met de noorderzon vertrok.

Daardoor lukt het je dan niet om een fijne relatie op te bouwen, terwijl je dat zelf helemaal niet beseft. Dit geldt ook voor overtuigingen die je onbewust hebt en dat soort dingen.

Waarom in trance?

Trance (of hypnose) is nodig om bij je onderbewustzijn te kunnen komen. Door zo geconcentreerd te zijn en in een trance te raken, wordt je onderbewustzijn bereikbaar en kan er ook een oplossing voor het probleem in je onderbewuste opgeslagen worden.

Bij welke problemen kan je regressietherapie gebruiken?

Er zijn veel problemen die opgelost of verminderd kunnen worden door deze vorm van therapie. Het kan zowel om mentale als lichamelijke klachten gaan. Bijvoorbeeld:

  • Terugkerende pijnen, zoals hoofdpijn, nek- en schouderpijn, buikpijn en dergelijke. Ook als je altijd moe bent of bij een burn-out kan deze therapie de uitkomst zijn.
  • Angsten
  • Depressie
  • PTTS
  • Ad(h)d
  • Problemen met relaties hebben.
  • Niet vooruit kunnen komen in bijvoorbeeld je werk.

Wat komt er naar boven bij deze therapie?

Je zult op deze manier meerdere dingen ontdekken. Je gaat begrijpen waar je probleem vandaan komt, wanneer het is ontstaan en hoe je daar nu dus nog last van hebt. Hierdoor begrijp je waarom jouw angsten of andere problemen een rol in je leven spelen en waarom je dit dus niet kon stoppen. 

Werkt regressietherapie?

De medische wetenschap heeft niet veel met deze vorm van therapie. Wat niet meteen wil zeggen dat het dus niet werkt.

De achterliggende gedachte is eigenlijk best logisch, maar of je op deze manier ook werkelijk terugkomt bij een echt gebeurde gebeurtenis is natuurlijk niet te bewijzen. En zeker naar vorige levens teruggaan is natuurlijk nog ‘vager’. Vanuit de wetenschap wordt de aantekening gemaakt dat het ook gewoon een geleide meditatie kan zijn waardoor je dus denkt dat het ooit gebeurd is. 

Uit onderzoeken is echter wel gebleken dat de therapie werkt, volgens de NVRT (Nederlandse Vereniging van Regressie- en reïncarnatietherapeuten).  Maar liefst 65% had minder klachten binnen 3 sessies.

Als het wel bij je werkt, is het meteen de vraag of het er dan toe doet of je werkelijk een vorig leven hebt gehad en zo ja, of dat is wat jij je nu ‘herinnert’? Of dat een gebeurtenis eerder in dit leven wel zo is gegaan?

Als de therapie ervoor zorgt dat jouw angst (bijvoorbeeld) verdwijnt, dan is het toch een prima vorm van therapie. Je moet misschien alleen niet alles meteen aannemen voor ‘helemaal waar’, wat de gebeurtenissen op zich betreft. Maar ook dat kan niemand beoordelen.

Waar vind je een therapeut?

Het mag duidelijk zijn dat dit geen vorm van therapie is die je standaard aangereikt zal worden door een huisarts… Je zult dus zelf op zoek moeten gaan. Nu is dat niet ingewikkeld, want online kan je veel vinden. In veel plaatsen zijn deze therapeuten te vinden of kijk eens bij de NVRT. Hier kan je ook een boekje downloaden om meer te weten te komen over de therapie.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *