Skip to Content

Recepten met frikandel maken; van broodje speciaal tot kebab

Recepten met frikandel maken; van broodje speciaal tot kebab

Een typische Nederlandse uitvinding is de frikandel; een snack die vaak gegeten wordt in combinatie met patat of als frikandelbroodje. Dit is ook een vrij betaalbaar product. Als je gaat besparen op de boodschappen, zoals steeds meer Nederlanders nu doen. Kan dit ook prima gebruikt worden als vervanging van andere vleessoorten in een gerecht.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een pan bami met frikandel, of een frikaloempia? Ik hoorde zelfs iemand die frikandelsoep had gemaakt, dat is voor mij persoonlijk iets teveel van het goede. Hieronder heb ik een aantal van deze creatieve toepassingen verzameld!

Culinaire frikandel speciaal

Presentatie is alles; dat bewijst wel dit bord waarop een frikandel speciaal wordt geserveerd op wel een hele bijzondere manier!

Speciale frikandel

Geen frikandel speciaal; maar een speciale frikandel dat de favoriet is van Guus Meeuwis. Met een huisgemaakt recept geserveerd met limoenmayonaise, gefrituurde sjalot, goeisin-saus, bosui, cornichons en jalapenopeper.

High Frikandel

Een alternatief op de frikandel speciaal; zijn deze speciaal belegde frikandellen die geserveerd worden als high frikandel.

Tosti frikandel speciaal

Een tosti met kaas, plakjes frikandel, schijfjes ui en natuurlijk curry en mayonaise!

Frikandel burger

In plaats van een broodje hamburger wordt de frikandel opengesneden gebruikt als beleg voor deze burger. Natuurlijk maken de toppings met mayonaise, curry en ui het helemaal af.

Broodje frikandel kebab

Voor dit gerecht wordt de frikandel over de lengte in dunnen plakken gesneden (of geschaafd) zodat je allemaal lapjes vlees krijgt zoals met kebab. Deze worden vervolgens gebakken en kan je gebruiken voor op een broodje frikandel kebab.

Natuurlijk kan je er ook een kebab schotel van maken met patat, sla, tomaat, komkommer, rode uit, geraspte kaas en eventueel shoarma kruiden en natuurlijk knoflook of chili saus.

Frikansushi

Een oosters gerecht met een Hollandse kern; dat is deze sushi met rijst, een smaakmaker zoals saus of ui en een frikandel.

Pannenkoek frikandel speciaal

Twee typische Hollandse gerechten met elkaar gecombineerd; de pannenkoek met als ‘beleg’ frikandel speciaal. Of het lekker is… geen idee.

Pizza Frikandel speciaal

Naast de pannenkoek speciaal, kan je natuurlijk ook een pizza gebruiken als bodem voor het gerecht.

Frikandel kaas bom croissantjes

Een alternatief op ham kaas croissantjes zijn deze frikandel kaas bommetjes gemaakt van croissant deeg gevuld met jonge kaas en frikandel. Het deeg wordt bestreken met ei zodat je een goudbruin korstje krijgt.

Frikandelbroodje

Ok, niet heel cratief maar zeker wel heel lekker; een frikandelbroodje! Hiervoor heb je bladerdeeg, ketchup of curry en natuurlijk een frikandel nodig. Je smeert het bladerdeeg in met een beetje saus, wikkelt een frikandel in het deeg en dan afbakken in de oven. Simpel en lekker, en leuk om te maken met kinderen.

Frikandel hapjes

Een variant op de bladerdeeghapjes waarbij het bladerdeeg wordt gevuld met frikandel en gesnipperde ui.

Frikandel mummies

Een alternatief op de frikandelbroodjes zijn de frikandel mummies; ook gemaakt van frikandel met bladerdeeg.

Loempia frikandel

Dit lijkt een beetje op bovenstaande snacks / hapjes, maar dan met filodeeg. De frikandel wordt in filodeeg gewikkeld en gebakken in de airfryer. Heerlijk om mee te dippen in bijvoorbeeld de chilisaus.

Zuurvlees van frikandel

De saus maak je van gebakken uien in een vocht dat 50/50 uit water en azijn bestaat en op smaak wordt gebracht met laurierblad, kruidnagels, peper, zout en gerookte paprikapoeder. Dit laat je vervolgens een uur sudderen. Eventueel kan je wat kruimels ontbijtkoek toevoegen om de saus te binden en wat stroop voor de smaak. Als de saus de juiste dikte heeft voeg je de gebakken frikandellen toe en laat je nog een paar uur staan (niet op het vuur) zodat de smaak ook helemaal in het vlees kan trekken.

Een alternatief hierop is frikandellen hachee, voor als je niet van het zure houdt. Of frikandellen in Duitse currysaus.

Frikandellenvlaai

Naast de bovenstaande snacks en hoofdgerechten kan je zelfs een vlaai maken met een vulling van frikandel. Een soort alternatieve vlaai maar dan met een hartige vulling, een soort quiche dus eigenlijk.

Nog meer inspiratie

  • Frikandel Goreng; Een alternatief op Nasi of Bami goreng; je maakt de rijst of bami zoals je normaal gewend bent. Maar in plaats van ham of een andere vleessoort voeg je in stukjes gesneden frikandel toe.
  • Macaroni of spaghetti op de standaard manier bereidt, maar dan zonder gehakt en met in stukjes gesneden frikandel als vlees.
  • Frikandellen bakken, wokgroenten erbij en dan serveren op turks brood en saus naar keuze.
  • Stamppot met frikandel ipv rookworst
Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *