Skip to Content

Recept Viennetta ijstaart

Viennetta ijstaart is een klassieker onder de ijstaarten, niet alleen in Nederland, en blijft populair tijdens de feestdagen en andere speciale gelegenheden. Met zijn lagen van romig vanille-ijs en knapperige chocolade, is dit dessert een favoriet van jong en oud. Hieronder vind je een eenvoudig recept om zelf een Viennetta ijstaart te maken.

Oorsprong Viennetta ijstaart

Viennetta ijs is een bevroren dessert dat bestaat uit dunne laagjes vanille-ijs en chocolade die op elkaar gestapeld zijn en aan de buitenkant bedekt zijn met een laagje chocolade. Het werd voor het eerst geïntroduceerd door de Britse divisie van Wall’s in 1982 en was meteen een groot succes.

De oorsprong van Viennetta ijs gaat echter terug tot de jaren 70, toen het werd uitgevonden door het Franse bedrijf Froneri (toen nog bekend als Frisco Findus). Het ijs was oorspronkelijk bedoeld om te worden verkocht in restaurants en was alleen beschikbaar in de smaken vanille en mokka.

In 1982 kocht Unilever, het moederbedrijf van Wall’s, de rechten op Viennetta en bracht het dessert op de markt als een product voor thuisconsumptie. De lancering van Viennetta was een groot succes en het werd een van de meest populaire desserts van de jaren 80 en 90.

Tegenwoordig wordt Viennetta nog steeds verkocht in verschillende landen over de hele wereld en zijn er ook andere varianten van het dessert verkrijgbaar, zoals chocolade-mint en aardbei.

Ingrediënten

 • 1 liter vanille-ijs
 • 200 gram pure chocolade
 • 2 eetlepels plantaardige olie

Benodigdheden:

 • Bakvorm
 • Bakpapier
 • Pan
 • Spatel
 • Schaal

Recept Viennetta IJstaart

Stap 1: Voorbereiden Haal het vanille-ijs uit de vriezer en laat het enkele minuten op kamertemperatuur staan zodat het ijs zachter wordt en makkelijker te bewerken is. Bedek de bodem van de bakvorm met bakpapier en zet deze opzij.

Stap 2: Laagjes maken Verdeel het vanille-ijs in gelijke porties en leg deze in de bakvorm. Strijk het ijs glad met een spatel zodat het gelijkmatig verdeeld is. Plaats de bakvorm in de vriezer zodat het ijs weer kan bevriezen.

Stap 3: Smelten van chocolade Smelt de pure chocolade in een pan op een laag vuur en voeg de plantaardige olie toe. Roer het mengsel regelmatig door totdat de chocolade volledig gesmolten is en er geen klontjes meer te zien zijn.

Stap 4: Chocolade laagjes maken Haal de bakvorm uit de vriezer en giet een dunne laag chocolade over het bevroren vanille-ijs. Strijk het glad met een spatel en zet de bakvorm weer terug in de vriezer. Herhaal dit proces totdat je alle lagen vanille-ijs hebt bedekt met een laag chocolade. Zorg ervoor dat elke laag chocolade goed bevriest voordat je een nieuwe laag aanbrengt.

Stap 5: Serveren Haal de Viennetta ijstaart uit de vriezer en laat hem enkele minuten op kamertemperatuur staan voordat je hem aansnijdt. Snijd de ijstaart in plakken en serveer.

Tips en variaties:

 • Voeg gehakte noten, zoals amandelen of hazelnoten, toe aan de chocolade om extra crunch toe te voegen aan de ijstaart.
 • Gebruik verschillende smaken ijs, zoals chocolade-ijs of aardbeienijs, om verschillende lagen te maken en de ijstaart nog kleurrijker te maken.
 • Garneer de ijstaart met verse bessen, slagroom of andere toppings om hem nog feestelijker te maken.

Een Viennetta ijstaart is een heerlijke en makkelijke ijstaart om te maken en is perfect voor speciale gelegenheden zoals kerst of verjaardagen. Met slechts een paar ingrediënten en wat tijd in de vriezer, kun je een klassiek dessert creëren!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *