Skip to Content

Ramen lappen tips; hoe wassen zonder strepen

Ramen lappen tips; hoe wassen zonder strepen

Misschien is dit wel mijn grootste ergernis, in het huishouden. Vooral ook omdat ik nu vanuit huis werk en dus altijd thuis zit. Als ik het verslof, ben ik dus degene die er het meest last van heeft, ik kijk er per slot van rekening de hele dag tegen aan. Ik ben geen huisvrouw, poetsen is geen hobby.

Ik moet mezelf dus vaak genoeg dwingen om even die stofzuiger erbij te pakken of even met een doek over de kasten te gaan en overal stof af nemen. Het meest vervelende klusje in huis vind ik vooral ramen wassen. Dit is toch echt wel een vak apart.

Ramen lappen; vervelendste klusje in huis

Als ik dan vol goede moed aan de ramen begin en trots ben op het eindproduct is dit fijne gevoel weg zodra de zon op de ramen schijnt. Strepen en een blauwe waas! Hoe kan dat nou? Ik heb ze juist zo goed ingesopt! En de trekker elke keer opnieuw droog geveegd aan een schone doek.

Zelfs de zeem had ik vooraf gewassen in de wasmachine. Maar wat gebruikt onze glazenwasser dan? Die gebruikt alleen een doek en een trekker. En toch glimmen de ramen boven zeer strak. Stiekem gewoon jaloersmakend goed.

Na een rigoureuze verbouwing van kunststof kozijnen en dubbele beglazing vroeg ik aan de mannen hoe ik dit nu het beste schoon kon houden. “Met een heel klein beetje groene zeep, mevrouwtje” was het antwoord.

Een zachte zeep, geen agressieve schoonmaakmiddel want dat zou de bovenste laag van het kozijn aantasten en dan waren we verder van huis met nieuwe problemen. Met andere woorden, liefst gewoon een natte doek met heet water meer niet.

Ramen lappen volgens Eigen Huis en Tuin

Op tv zag ik bij Eigen Huis en Tuin – Lekker leven een item over jawel “ramen lappen”. Huishoudcoach Zamarra Kok ging mij vertellen en laten zien hoe het moet. Haha, belachelijk, ja zo kan ik mijn geld ook verdienen, dacht ik eerst even sceptisch.

Toch bleef ik wel kijken en ik was best verbaasd eerlijk gezegd. Oh, dat ga ik ook proberen! Kijk maar hoe eenvoudig het eigenlijk nog kan zijn op dit youtubefilmpje.

Het emmertje sop versus de droogdoek met water

De ouderwetse manier

Spons en zeem, emmer met warm water en een scheut schoonmaakmiddel. Ik gebruik hier vaak een allesreiniger voor. Ik maak de spons goed nat en sop de ramen er flink mee in. Met de trekker trek ik rechte banen, nou ja dat probeer ik!

Van boven naar beneden en van links naar rechts. Tussen elke baan veeg ik de trekker droog met een zeem. Als de hele ruit sopvrij is ga ik met de zeem langs het kozijn om deze goed droog te maken.

Ik merk dat ik voornamelijk langs de zijkant van de ramen het beste baantje met de trekker kan trekken. Het kozijn zorgt er voor dat ik niet alle kanten op kan. Meer naar het midden toe voel ik de trekker in mijn hand slingeren van links naar rechts.

Ik probeer zo geconcentreerd mogelijk te werken, maar helaas. De zon laat al snel zien dat het geen keurige strakke banen waren.

Resultaat volgende dag: geen strepen maar wel een beetje blauwige waas op het raam.

Een ander raam probeer ik op een zelfde manier schoon te maken. Ook weer eerst met de spons goed insoppen en daarna met de trekker droog trekken van boven naar beneden en van links naar rechts. Alleen bij dit raam maak ik tussendoor de trekker niet droog met een zeem. Op deze manier ben ik toch iets sneller klaar merk ik.

Resultaat volgende dag: Toch wel een paar strepen en de bovenkant waar ik niet goed bij kon vertoont opgedroogde druppels.

De nieuwe soprevolutie

Revolutionair klinkt het wel, enkel een spray gevuld met koud kraanwater en 2 doeken heb je bij deze aanpak nodig. Wat? Geen schoonmaakmiddel? Nee helemaal niet! Woehoe! Dat spaart veel geld uit en het is veel beter voor het milieu want je spoelt geen middeltjes chemische troep in het afvoerputje nadien.

Dat klinkt toch super! Gebruik hierbij wel echt de juiste doeken, want ik dacht er goed aan te doen om gewoon twee microvezeldoekjes te kunnen gebruiken, maar nee dus. Dat gaf een flinke streeppartij.

Oké, dus je begint met het raam nat te spuiten met water, spray overal ook op de kozijnen. Dan ga je hier met een microvezeldoek overheen. Dit mag alle kanten op, van boven naar beneden en andersom, in rondjes of in banen maakt ook niet uit zolang je maar over komt met de doek. Na het raam neem je het kozijn af.

Als laatste pak je de droogdoek. Deze moet echt goed droog zijn, anders is het resultaat niet prettig. Ook hier hoef je niet in keurige banen te werken als je maar goed overal bij komt. Zodra de droogdoek wat vochtig wordt kun je het zo vouwen dat je met een droge kant weer verder kunt.

Voordeel: je bent echt snel klaar, heb weinig kosten en geen vies sop om weg te spoelen.

Nadeel vind ik wel dat de droogdoeken best prijzig zijn in aanschaf, zeker als je een echte officiële doek wilt hebben. Ja uiteindelijk bespaar je natuurlijk wel omdat je geen schoonmaakmiddel meer nodig hebt maar toch. En ze liggen ook niet zomaar in de schappen van de winkel bij jou in de buurt. Je zult ze dus toch online moeten bestellen.

Resultaat de volgende dag: schoon zonder strepen!

Een Radartest

Het consumentenprogramma Radar van TROS heeft een aantal jaren geleden, in 2015, ook een test gedaan om op drie verschillende manieren ramen schoon te maken. Er werd getest met een krantenprop, met spons en zeem en een high tech apparaat. Het resultaat van de test kun je hier vinden.

De krant geeft dus toch wel het beste resultaat. Deze truc is al zo oud als de weg naar Rome, want inderdaad dit hoor ik ook al jaren van mijn moeder. Zodra ze langs een spiegel of raam loopt bij mij thuis en een doffe waas erop ziet zegt ze altijd vaste prik, hier moet je met een krantenprop even overheen, dan is het zo weer weg.

En ja zoals het artikel van de test ook beschrijft, vergis je niet in het papier want het werkt enkel met een krant! Een prop wc-papier, wat ik ook wel eens probeer in de badkamer bij de spiegel, geeft teveel witte pluisjes af waardoor je weer opnieuw kan beginnen.

Vogelpoep

Vogels vliegen en poepen wat af, hier is niks aan te doen. Toch is het wel een enorme tegenvaller als er precies op jou schone raam een kledder terecht komt. Hè jakkes, moet dat nou? Maar de dader is ‘m al gevlogen en jij zit er mooi mee. Weghalen dus. Maar hoe?

Onze auto staat op een plein voor ons huis onder bomen geparkeerd en ook hier zit dus regelmatig liters duivenpoep op. Nu hebben we standaard een box luierdoekjes in de auto liggen. Zodra we een kledder bespeuren vegen we het direct weg.

Laten we het langer zitten dan moet er haast een ijskrabber aan te pas komen om het te kunnen verwijderen. En dat is niet bepaald de beste methode. IJskrabbers kunnen je auto behoorlijk beschadigen met lelijke krassen. Dat was de poetsbeurt natuurlijk ook niet waard. Zo’n doekje is voor korte duur fijn.

Maar je zit wel met een smerig doekje en je wil toch nog even snel je handen goed schoonmaken, je weet het maar nooit met gevleugelde dieren! En ja dan loop je met schone handen weer naar buiten en zie je op de gepoetste plek een doffe waas.

Wat beter kan helpen is om een stuk keukenpapier goed nat te maken, dit op de vogelpoep vlek te “plakken” even in laten trekken en dan met doekje en al de vlek verwijderen. Duurt wel even, maar het werkt…..als het een verse vlek is dan tenminste.

Een hardnekkige vlek van een aantal dagen oud is toch weer een ander verhaal. Hier kun je met tandpasta beter te werk gaan. Op een zachte doek een kloddertje tandpasta en uitsmeren over de vlek. Paar minuutjes wachten en met een natte doek verwijderen.

Lijmresten

Stickers, plakband of tape kunnen flink gaan hechten op gladde oppervlaktes. Om dit op een zorgvuldige manier weg te halen zonder krassen kun je lezen op de site van wikihow.com. Hier worden verschillende middelen besproken zoals stickerverwijderaar, nagellakremover, azijn en zelfs de föhn. Wat ze alleen vergeten zijn te noemen is pindakaas.

Jammer eigenlijk, want hoe graag ik dat ook op mijn boterham smeer, nu smeer ik het ook geregeld op echt hardnekkige vlekken. Na een verfklus vergeten we wel eens hier en daar wat afplaktape weg te halen en dat geeft nare lijmresten op de ondergrond. Een goede lik pindakaas uit de pot smeer ik dan over de tape en na een minuut of tien kan ik het probleemloos verwijderen. Pindakaas werkt trouwens ook goed bij vogelpoep op de ramen. Ook op caravans trouwens!

Handige hulpmiddelen

Heb je veel hoge ramen of kun je niet overal goed bij dan zijn er handige gadgets zoals een telescoopsteel. Of gebruik een windowstofzuiger om dit vervelende klusje te klaren!

  • Ecopatent 5 Delige Raamwisser met telescoopsteel Set. Deze complete raamwisserset is ideaal voor het lappen en wassen van de ramen. Met deze raamwisser maak je de ramen weer glashelder en zonder strepen. De meegeleverde microvezeldoek zorgt dus voor een perfect schoon en streeploos resultaat. De telescoopsteel kan tot 130 cm. worden uitgeschoven. De uitschuifbare steel helpt je tevens ook om die hogere plekken te bereiken, zonder te hoeven klimmen. Meer informatie vind je hier.
  • Kärcher Window Vac. De Kärcher Window Vac zorgt voor streeploze en stralend schone ramen. Naast een spuitfles, een microvezeldoek en reinigingsmiddel bevat de Black Edition ook een smalle zuigmond. Ideaal voor het reinigen van kleine ramen en vitrines. Meer informatie vind je hier.
  • Arclit 2-in-1 magnetische ramenwasser; met deze raamreiniger reinig en droog je de ramen aan de binnen en buitenkant tegelijkertijd! De ramenwasser is magnetisch instelbaar van stand 1 tot 5 en is geschikt voor elk enkel- en dubbelglas. De ramenwasser zorgt ervoor dat je sneller je ramen wast en droogt en dat zonder het risico van vallen, tevens fungeert het bijgeleverde veiligheidskoord als extra veiligheidselement. Meer informatie vind je hier.

Succes met de ramen, ik hoop dat deze tips je kunnen helpen. Mocht je zelf nog een andere super oplossing hebben dan hoor ik het graag, liefs Isabell

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *