Skip to Content

Quinoa recepten; gerechten warm, koud of vegetarisch

Quinoa recepten; gerechten warm, koud of vegetarisch

Quinoa groeit als eenjarige plant en kan meters hoog worden, met pluimen en bloemen kunnen deze planten groen, paars of rood kleuren. Toch kennen wij quinoa vooral als zaad, een korrel graan. Ik kende het eerlijk gezegd enkel als een soort “superfood” net als lijnzaad en chiazaad.

Toch kun je met quinoa veel verschillende kanten op. Je kunt het eten als rijstvervanger en je kunt het malen tot een meel waardoor je er ook lekkers mee kunt bakken.

Quinoa bevat geen gluten dus is het een mooie basis voor vele glutevrije producten. En het is ook een gezond zaadje, want er zitten best wat vitamines en mineralen in verscholen. Een goede aanvulling dus ook vooral in een vegetarisch gerecht om goed je voedingsmiddelen binnen te krijgen zoals ijzer, magnesium, vitamine E en B.

Een veelzijdig product dus dat misschien nog niet zo heel erg bekend is bij veel mensen. Tijd om hier een stokje voor te steken en wat recepten op te zoeken. We gaan met elkaar de quinoa op de kaart zetten. Weet je wat? Ik zal je meenemen door de dag heen, vanaf het ontbijt, naar lunch, naar koffie/thee naar hoofgerecht. Ga je mee?

Chocola quinoa ontbijtje

Een goede start, gezond, vol eiwitten en zonder koolhydraten. Gebruik zo puur mogelijke chocolade, minimaal 70% cacao dan zit je echt goed! De quinoa even een klein kwartiertje koken in de kokosmelk en wat pecannootjes in stukjes hakken en roosteren in een droge koekenpan. That’s it! Je bent klaar voor de dag en kan er goed tegenaan.

Het recept vind je hier.

Bakje muesli

Muesli, cruesli, granola, hoe je het ook noemen wilt. Een heerlijke start voor diegenen die liever geen boterham willen eten maar wel een stevig ontbijt nodig hebben om de dag door te komen. Er bestaan mega veel varianten ook dit soort producten, de schappen staan er vol van. Maar weet je ook dat meer dan de helft van die pakken ook vol staan van de suikers….En voor wie een gezond ontbijt graag echt zonder suikers eet, zal zelf aan de slag moeten.

Maar dat is totaal niet erg, want echt geloof me, zelfgemaakt is dit verreweg het lekkerste! Je kunt zelf je eigen granola samenstellen, met gedroogde vruchtjes, stukjes chocola, kokos geraspt of in vlokken, noten, zaden, pitten.

Alles wat je lekker vindt mag erin. Ik voeg er ook wel eens anijszaad bij of een flinke scheut kaneel. Ook heerlijk. Na het bakken in een goede afsluitbare luchtdichte trommel en je kunt een paar weken vooruit!

Schep een paar schepjes in een schaaltje, voeg kwark of (Griekse) yoghurt toe. Eventueel nog een scheutje (suikervrije) siroop en een vers stukje fruit en je start smaakvol je dag.

Het recept vind je hier.

Glutenvrij brood

Toch wel een enorme broodfan? Dan bak je je eigen brood van quinoa met chiazaad en pompoenpitten. Neem er wel goed de tijd voor, want de quinoa moet zeker een nacht even weken in een bak water voordat je het als deeg tot een brood kunt maken.

Maar daarna kun je een aantal plakjes invriezen zodat de overige ontbijtmomentjes veel sneller kunnen plaatsvinden.

Het recept vind je hier.

Power ontbijtje

Met recht een “power” ontbijt. Bomvol goeds en super gezond. Veel vezels, veel eiwitten en alle goede mineralen en vitamines voor een optimale boost. Dit ontbijt kun je naar ieder seizoen aanpassen. In de zomer gebruik je verse rode vruchtjes als bessen en aardbeien, in de herfst en winter gebruik je banaan, appel en peer.

Varieer hier zo veel mogelijk mee, zo blijft het een feestje om je ontbijtje op te eten. Iedere dag hetzelfde is saai en houd je misschien minder goed vol. Verras jezelf dus vaak genoeg, des te langer geniet je van je heerlijke start.

Het recept vind je hier.

Perencake met quinoa

Heb je een hectische ochtend gehad en is het ontbijt er min of meer bij in geschoten? Geen paniek, neem dan een lekker plakje cake bij je koffie. Deze cake mag als ontbijt worden gegeten, maar uiteraard zal niemand boos worden als je dit (ook) serveert bij de koffie.

Het recept vind je hier.

Kokosmakronen

Een koekje bij de koffie is altijd wel een goed idee. Neem bijvoorbeeld een lekkere kokosmakroon met quinoa, gezoet met honing of agavesiroop en je maakt ze zelf, dus je bepaalt zelf hoe groot of klein de koeken worden.

Het recept vind je hier.

Een muffin met blauwe bessen

Deze muffins zijn gemaakt voor een gezond alternatief voor een boterham als ontbijt, maar als je de muffintray goed genoeg vult met muffins dan heb je er nog lekker een aantal over voor bij een kopje koffie. Niet vervelend toch?

Het recept vind je hier.

Pannenkoekjes

Een lekkere fluffy pannenkoek, daar zullen de kids als ze uit school komen ook wel zin in hebben. Deze pannenkoekjes zijn een goed alternatief voor de gangbare pannenkoeken dus maak maar een flinke stapel. Lekker met stukjes vers fruit.

Het recept vind je hier.

Roerei

Een gezonde lunch, zonder melk en gluten. Dit gerecht maak je met quinoa en eieren en een goede mix fijne kruiden.

Het recept vind je hier.

Lunch to go

Of je vandaag nu thuis werkt of gewoon op het werk, dat maakt voor deze salade niet uit. Je kunt het prima meenemen. Ook lekker voor bij een picknick dus. Ga lekker naar een park of speeltuin met de kids en breng je salade mee, geniet van de buitenlucht en je gezonde lunch.

Het recept vind je hier.

Lunch salade met vis

Een mooie rijke salade vol goede verse producten en granen. Een heerlijke lunch waar je echt even de tijd voor wilt nemen. Dat verdient niet alleen dit recept, maar jij zeker ook!

Het recept vind je hier.

Maak er maar een potje van

Ook weer een leuke manier om je salade mee te nemen, vul een goede grote pot in verschillende laagjes en je kunt gezond tafelen wanneer je maar wilt en waar je maar wilt. Een fijne mix van goede verse producten, kaas en quinoa maken dit een zeer gezonde lunch.

Het recept vind je hier.

Quinoa reep

Zin in iets lekkers? Maak voor deze momentjes dan een voorraad van deze repen. Gezond, vullend en zonder suiker. Ideaal om even een break mee te nemen.

Het recept vind je hier.

Kleverige dadelrepen

Glutenvrij, suikervrij en zuivelvrij. Dit maakt heel veel mensen blij. Ook hier moet je maar direct een flinke voorraad van maken, zodat je altijd iets gezonds in de buurt hebt liggen. Handig voor noodgevallen en voor als je er gewoon zin in hebt om even wat te snacken. Zonder schuldgevoel even je trek stillen.

Het recept vind je hier.

Cashewrepen met quinoa

De juiste energiereep, die maak je zelf natuurlijk. Voeg er aan toe wat je lekker vindt, denk aan krenten of rozijnen, amandelschaafsel of andere noten. Er zijn echt zoveel mooie alternatieve ingrediënten om dit soort repen lekker te maken. Je mist de suiker absoluut niet. Sterker nog, hoe vaker je dit eet hoe meer je gruwelt van de reep uit de supermarkt.

Het recept vind je hier.

Bonbons

Een chocolaatje bij de thee. Liefst elke dag. Soms, nou ja soms, zijn er momenten dat je gewoon snakt naar een goed stuk chocola. Hoe fijn is het dan om je bonbonnière in de servieskast te kunnen vullen met je zelfgemaakte ambachtelijke bonbons. Gemaakt van gepofte quinoa (is net heel kleine minipopcorn), pindakaas en oehlala chocola.

Het recept vind je hier.

Miljonairs shortbread met een knipoog

Misschien ken je ze wel, miljonairs shortbread. Een koek van kruimelig deeg, met een flinke laag karamel en bovenop een laag knapperige dikke laag chocola. De koek bak je op een bakplaat en snijd je vervolgens in vierkante blokken. Pff veel te lekker, veel te machtig en veel te veel suiker. Zeker als je de verkeerde recepten hiervoor uitzoekt.

Maar met deze vierkante blokken heb jij je eigen miljonair in handen. En hier krijg je geen jaar lang spijt van om in te happen. Deze koek is op basis van gepofte quinoa, notenpasta, gedroogde fruitstukjes, zaden en noten en uiteraard goede pure chocolade.

Alles goed door elkaar mixen en verdelen over een bakplaat met bakpapier. In de koelkast of vriezer (als je niet genoeg geduld hebt om lang te wachten) even op laten stijven en de koek in blokken snijden.

Het recept vind je hier.

Garam masala kip met quinoa

Een heerlijke eenpansgerecht. Ideaal dus eigenlijk ook voor op een camping, lekker weinig afwas nadien. Maar thuis is dit op zijn tijd natuurlijk ook wel eens fijn om een kleine vaat te hebben na de maaltijd. De quinoa is nu een vervanger voor de rijst.

De kip wordt mals gemarineerd in kokosroom en gekruid met garam masala (ken je de potjes kruiden al van Jonnie Boer? Deze zijn altijd zonder zout!! Dus ideaal als je op je zouthoeveelheid moet letten en de garam masala kruidenmix zit ook in zijn assortiment, te koop bij grote supermarkten).

Het recept vind je hier.

Quinoa salade

Met quinoa zijn tal van verschillende smaakvolle frisse en vooral gezonde maaltijdsalades te maken. De aardappels kunnen dus prima weggelaten worden als je deze salade als hoofdgerecht eet. Een stukje vlees dat kan er wel bij natuurlijk, dat kies je zelf.

Door deze salade worden ook granaatappelpitjes aan toegevoegd, fijne verse kruiden een goede fetakaas en geroosterde pijnboompitjes. Veel kleur bij elkaar en met name door de mooie rode granaatappelpitjes past deze salade ook prima als bijgerecht bij het kerstdiner.

Het recept vind je hier.

Ovenschotel

Een makkelijke ovenschotel, ideaal voor een drukke dag. Bereid de schotel voor op een moment dat je er tijd voor hebt, kan zelfs in de ochtend. En na je werk hoeft het enkel nog maar in de oven en heb je toch een gezonde maaltijd met groente en vlees. Deze ovenschotel is van kip, broccoli en quinoa.

Het recept vind je hier.

Tex mex ovenschotel

Voor wie broccoli met kip te gewoontjes lijkt is hier een ander ovenschotelrecept. Tex Mex-style. Een quinoaschotel met een texmextwist. Bomvol verse groente en je kunt het nog variëren met of zonder vlees en aanvullen met extra bonen of linzen. En aan tafel mag er nog wat tortillachips bij in een schaaltje.

Het recept vind je hier.

Foodbowl of poké bowl

Quinoa past ook prima bij visgerechten. Hier is een mooi recept van zoete mango met zalm en quinoa aangevuld met veel verschillende groentes en verse kruiden. Geserveerd als poké bowl heb je schilderachtig kleurenpalet op tafel staan.

Het recept vind je hier.

Mexicaanse wokschotel

Alles bij elkaar in een grote wok of hapjespan. Makkelijker kun je het niet hebben in de keuken. En bomvol goede vitamines, dus je hoeft je absoluut niet schuldig te voelen dat je je het er zo makkelijk vanaf maakt vandaag, want je zet toch een zeer verantwoorde maaltijd neer.

Het recept vind je hier.

Spinazie met pompoen en quinoa

Een perfecte maaltijd voor een herfstperiode. Deze maaltijd sluit mooi aan bij de seizoen producten van dit jaargetijde. Pompoen en verse spinazie liggen nu volop in de schappen.

Tijd dus om hier een lekkere gezonde maaltijd mee te bereiden. De kleuren oranje, bruin en groen, het kleurenpalet van de herfst. Je ziet het momenteel volop buiten en kijk nu eens op je bord. Mooi toch?

Het recept vind je hier.

Gevulde zoete aardappel

Met quinoa kun je ook mooie kleine gerechtjes maken. Leuk voor een voorgerechtje of klein hapje bij een buffettafel. Het ziet er verrassend chique uit en past hierdoor ook perfect bij een kerstmaaltijd. Een luxe exclusief gerechtje waar met zorg aan is gewerkt. Dat proef je meteen. Een verrassende combinatie van zoete aardappel, broccoli en quinoa.

Het recept vind je hier.

Soep

Tevens kun je met zoete aardappel en quinoa ook een prachtige soep maken. Lekker voor op een zondagavond, met toastjes en smeersels. Ook erg lekker om bij op te warmen na een flinke herfstwandeling.

Het recept vind je hier.

Glaasje met quinoa

Een gerechtje uit een glas, nog een chique manier van serveren van een klein gerechtje. Dit mooie hapje bestaat uit quinoa met avocado en mango. Een frisse starter van een feestmaal.

Het recept vind je hier.

Sushi

Maak jij wel eens je sushi zelf? Mijn nichtje wel, die is er dol op om de hele dag de mooiste rolletjes te maken. Alleen baalt ze dan als een stekker als ze haar broertje het in één hap weg ziet werken haha… Maar goed, mocht je je ook zo willen uitleven met sushi, probeer dan ook eens deze quinoa sushi. Een mooie vervanger voor de witte rijst, lichter verteerbaar en voedzamer.

Het recept vind je hier.

Hopelijk heb ik je goed genoeg op weg geholpen met lekkere ideeën om wat vaker quinoa te gebruiken in je maaltijden. Geniet van al je baksels, liefs Isabell xxx

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *