Skip to Content

Quiche ham & prei recept

Quiche ham & prei recept

We eten graag gerechten uit de oven, denk dan aan een ovenpasta, een vlees / groenten / aardappelschijfjes schotel maar ook een quiche gaat er altijd goed in. Over het algemeen toch niet echt een goedkoop gerecht om zelf te bereiden. Voordeel is wel dat je daar bijna alles in kwijt kan.

Voor de zekerheid ligt er dus vrijwel altijd een pakje bladerdeeg in de diepvries, en natuurlijk eieren en melk in de koelkast voor een quiche. Dan is het gewoon kijken naar waar je zin in hebt / nog meer in huis hebt liggen en klaar.

Het voordeel van een quiche is ook dat het makkelijk mee te nemen is, aangezien manlief op woensdagavond gelijk vanuit zijn werk gaat sporten kan dit makkelijk een dag van tevoren bereidt worden en meegenomen  worden. Scheelt weer in de kosten voor een macdonalds, of kant-en-klaarmaaltijd.

Ik varieer graag met de quiche, ideaal voor een verjaardag of voor de studentenvereniging waar er zelf gekookt moest worden voor circa 30 man (studerende mannen) dan moet je dus echt rekenen op een halve per persoon.

Dan wordt het echt ‘lopende band’ werk. Met plakjes bladerdeeg die ontdooien, een grote kom met eimengsel en dan afwisselen met de vulling. Hieronder zal ik een aantal variaties die het goed doen delen. Algemene tip; zorg er voor dat het vocht goed uitgelekt is.

Ingrediënten Quiche

 • 1 pakje bladerdeeg (0.93)
 • 2 preien (0.90)
 • 1 blik (454 gram) ham (1.49)
 • 4 eieren (0.52)
 • 125 mL creme-fraiche (0.45)
 • paneermeel (voorraadkast)
 • 100 gram geraspte kaas (1.69)
 • 10 gram roomboter / margarine (0.05)
 • basilicum (vers uit de tuin)
 • zout / peper (voorraadkast)

Bereiding

Als eerste moet de oven voorverwarmd worden, het snelste werkt het door deze voluit open te draaien en later op de juiste temperatuur (200 graden) in te stellen.

Ter voorbereiding moeten de plakjes bladerdeeg ontdooid worden, zelf gebruik ik het hele pakje voor een grote springvorm. De meeste recepten geven aan dat 5 / 6 plakken ook voldoende moet zijn.

Als het bladerdeeg ontdooid is hiermee de springvorm bekleden. De randen en bodem eerst even insmeren met de roomboter (of met bakpapier werken). Tot slot doe ik er nog een beetje paneermeel over strooien zodat dat het overgebleven vocht opvangt.

De ham wordt in reepjes gesneden en even kort aangebakken. De prei wordt in ringen gesneden. Tip; als je ze eerst in de lengte tot het midden doorsnijdt krijg je ze makkelijker los met roerbakken.

Vanzelfsprekend even wassen zodat de aarde verdwijnt en laten uitlekken. Daarna ook even kort meebakken zodat de meeste pit er uit komt en ook voor jonge kinderen aantrekkelijk wordt. Dit kan dan over de bladerdeeg verspreid worden.

In een aparte schaal de 4 eieren met de creme-fraîche goed doorkloppen zodat het een luchtig geheel wordt. En over de taart verdelen.

Tot slot de geraspte kaas er over heen en dan ben je in principe klaar. Zelf haal ik altijd de randen aan de bovenkant los van de springvorm door ze naar binnen te buigen (voorkomt ook dat het te hard bakt).

Tot slot kan je je uitleven met de overgebleven bladerdeeg door figuurtjes te maken, een rooster of gewoon kaasstengels. Met een siliconen kwast haal ik vervolgens het laatste restje van het eimengsel uit de bak om daarmee het bladerdeeg te bestrijken.

Dan gaat de quiche 30 minuten in de oven op 200 graden. Een trucje om te kijken of het gaar is weet ik niet echt, vaak hel ik de bakvorm een beetje of druk ik hem in om te kijken of er vocht uitkomt. Zo niet, dan nog vijf minuutjes laten staan (zonder buitenrand) zodat het geheel wat steviger wordt.

Prei wordt afgeraden voor baby’s onder de jaar. Dat vervang ik door een andere groente (in dit geval wortelen) wat ik combineer met de ham en een gebakken ei.

Variatie

 • Als je de bovenkant van de taart afwerkt met bladerdeeg kan je hier ook nog wat sesamzaadjes overheen strooien.
 • De creme-fraîche kan je vervangen door slagroom
 • Variaties op deze prei / ham taart zijn;
 • Kip, met ananas en wortelen
 • Gehakt met sperziebonen
 • Salami / cervelaat met paprika en rode ui of broccoli
 • Spinazie met zalm

Jury-oordeel ham-prei quiche

Vandaag had onze peuter er weinig zin in, vanmiddag had ze zelfs het gebak laten staan. Daar laten we haar vrij in. Ze hield het dus voornamelijk op een paar hapjes bladerdeeg en het uitzoeken van de hamreepjes. Deze taart eten we vaker, en dan is het geen probleem.

Normaal gaat de taart er in een keer wel in, maar het was nu toch een beetje aan de ruime kant. Met drie volwassenen, of vier in combinatie met een salade en een peuter was het ook voldoende geweest.

Miranda, Elize en Ilse delen vandaag ook een budget recept. Al gezien? Mocht je op de hoogte willen blijven van alle recepten, wordt dan vooral lid van de facebookgroep. Dat zouden wij heel leuk vinden!5

Linda van Aken
 1. Avatar van Jenn Jenn schreef:

  Klinkt heerlijk, ik hou van hartige taart!

Comments are closed.