Skip to Content

Quality time voor jezelf

Quality time voor jezelf

Tijd maken voor jezelf: niet alleen maar fijn, maar ook heel gezond. Egoïstisch: nee hoor. Doordat je jezelf zo weer energie geeft, kan je juist weer meer teruggeven aan anderen. Maar hoe regel je quality time voor jezelf en wat zou je zoal kunnen doen?

Waarom quality time voor jezelf goed is

Me-time, zoals dit ook wel genoemd wordt, zegt misschien wel het beste wat quality time voor jezelf is. Even echt tijd maken voor jezelf. Dat doen waar je op dat moment behoefte aan hebt of waarvan je weet dat het je energie zal geven.

Even lief zijn voor jezelf om er daarna weer lekker tegenaan te kunnen gaan. Er wordt zelfs gezegd door professionals dat tijd voor jezelf concentratie verhogend zou werken en dat je productiviteit ermee omhooggaat.

Het zou je ook helpen om problemen op te kunnen lossen. Het maakt je tot een fijner mens naar anderen toe! Dus alle bezwaren mag je overboord gooien: qualitytime of me-time heb je gewoon nodig!

Wat is qualitytime voor jezelf?

Tijd voor jezelf hebben en doen waar je zin in hebt of nodig hebt. Gewoon jij en niet iets doen omdat het fijn voor een ander is. En wat dat dan precies is, is natuurlijk heel verschillend. Voor de één zal gewoon een half uurtje op de bank hangen heerlijk zijn, terwijl de ander juist een stevige wandeling door het bos als hét ultieme tijdverdrijf ziet.

Hoe zorg je voor me-time

De meeste mensen, en zeker moeders met drukke gezinnen, zijn niet echt goed in het vinden van tijd voor zichzelf. Er is zoveel wat je aandacht vraagt. Je gezin, het huishouden, je werk en ergens ook nog je partner (wat ook al vaak veel te veel erbij inschiet) en dan heb je eigenlijk ook nog zoiets als een sociaal leven. Tijd puur voor jezelf schiet er dan al snel bij in.

Maar dat komt eigenlijk enkel en alleen omdat je jezelf dus op de laatste plaats zet. Of misschien zet je niet meteen jezelf op de laatste plaats (die promotie is toch ook omdat IK dat wil?), maar vind jezelf die me-time minder belangrijk.

Als je echter nu bedenkt dat het op heel veel andere vlakken het beter zal gaan als je wel af en toe even bijtankt, dan snap je misschien ook wel dat je die me-time veel belangrijker mag maken. Heb je er moeite mee om tijd vrij te maken hiervoor?

Plan het dan gewoon in en zie het als een afspraak waar je niet onderuit kan. Zie jezelf dan maar als een vriendin of een klant die je ook niet zomaar laat zitten!

Wat kan je doen?

Zoals gezegd is het voor iedereen weer anders waar je energie van krijgt of waar je gewoon even behoefte aan hebt. En uiteraard maakt het ook uit op welk tijdstip je vrij inplant. Of zie het andersom: hou er rekening mee wat je graag zou willen doen met het inplannen van je tijd!

Om inspiratie te krijgen een aantal voorbeelden, waarbij we er nog een aantal toelichten.

 • Met een goed boek op de bank hangen
 • Gewoon domweg naar Netflix kijken…
 • Zelf verhalen schrijven of in je dagboek als je dat goed bevalt
 • Iets creatiefs doen, zoals haken, breien, scrappen, artjournal maken, schilderen of boetseren
 • Wandelen in de natuur of juist dwars door de stad en even neerzakken op een terras of in een cafeetje
 • Mediteren
 • Als bakken een hobby is: lekker doen!
 • Languit in bad
 • Een dagje wellness (alleen kan heel fijn zijn, maar oké, met meer is gezelliger)
 • Verwen jezelf met een winkeldaagje
 • In de tuin werken
 • Lekker even zonnen
 • Even bijslapen, met een mooi muziekje erbij
 • Muziek maken
 • Sporten. Is het voor jou iets wat je vooral MOET, dan is het misschien geen qualitytime…Maar doe je het graag, dan uiteraard wel.
 • Een cursus over een fijn onderwerp waar je blij van wordt

Mediteren

Natuurlijk is mediteren een manier van me-time waarmee je jezelf echt kunt resetten. Zou je dit weleens willen proberen, maar heb je geen zin in meteen weer een verplichting waar je iedere week heen moet, bijvoorbeeld?

Geen probleem. Je kunt op heel veel manieren gewoon thuis mediteren leren. Er zijn apps voor te vinden, er staan op Spotify en YouTube talloze meditaties die jou gewoon precies vertellen wat je moet doen.

Deze geleide meditaties zijn niet alleen fijn om zo te leren mediteren. Er zijn er die je echt een wereld voorstellen waar jij in gedachten dan naar toe gaat. Dit kan heel mooi zijn.

Let hierbij vooral even op of de stem je prettig in de oren klinkt en de muziek trouwens ook. Een stem of klanken die je haren overeind laten staan komt een meditatie uiteraard niet ten goede!

Lezen

Ook lezen kan je meevoeren naar andere werelden en andere levens. Of je dit wel of niet fijn vindt, is heel persoonlijk. Mooie boeken kan je uiteraard kopen, maar ook lenen bij de bieb. Ook online trouwens, alleen is lezen vanaf papier toch weer heel anders dan alweer achter een beeldscherm hangen.

Een e-reader is een mooie tussenvorm. Hou je niet zo van verhalen lezen? Tijdschriften zijn een heel andere beleving. Misschien is dat dan wel iets voor jou. Zoek een tijdschrift over een geliefd onderwerp en je bent ook ‘uren’ zoet.

De natuur in

De natuur in is niet alleen fijn om te ontspannen, maar het blijkt ook dat de natuur gewoon heel gezond voor ons is. Daarnaast zal je meteen bewegen wat ook zo zijn gezondheidsvoordelen oplevert.

Wandelen, fietsen of misschien wil je wel skaten of hardlopen: het kan immers allemaal in de natuur. Het bos in, een mooi park of misschien wel het strand op.

Lekker opladen en voor de gezelligheid ergens nog iets drinken is een fijne combinatie. Maar natuurlijk kan je die koffie ook gewoon thuis drinken, als je dat toch liever doet!

Wellness

Tijd voor jezelf: dat vind je vanzelf als je naar de wellness gaat. Wil je er alles uithalen wat erin zit? Dan zou je nog iets extra’s kunnen boeken. Een fijne massage, bijvoorbeeld, maar een klankschaalsessie is eveneens heel ontspannend. Uiteraard heeft iedere locatie zijn eigen arrangementen hierin. Eens kijken wat ze zoal aanbieden is zeker de moeite waard.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *