Skip to Content

Positief denken

Positief denken

Positief denken: een modeverschijnsel in de wereld van persoonlijke ontwikkeling of werkt het echt? Waarom werkt dat positieve denken dan? En hoe krijg je het voor elkaar?

Positief denken kleurt je wereld mooi

Nee, positief denken is zeker geen modeverschijnsel of misschien beter omschreven als ‘hype’. Het is al heel lang bekend dat positief denken heel goed voor je is. En we weten onderhand allemaal wel toch dat hoe jij tegen de wereld aankijkt ook meteen jouw werkelijkheid maakt. Denk maar aan dat glas wat halfvol of halfleeg is.

Beide is waar, maar als jij het als halfvol ziet, voel je je er vast fijner bij. Je hebt immers nog een half glas waar je lekker van genieten kan. Iemand die het glas als halfleeg ziet, zit nu al te treuren dat hij bijna niks meer te drinken heeft. Trek je dit door op ‘alle’ dingen die je doet, dan snap je vast ook wel dat het zeker verschil maakt.

Waarom positief denken?

Na voorgaand voorbeeld heb je al een idee gekregen, maar eigenlijk is er heel veel over te vertellen. Als je optimistisch denkt, zal je eerder dingen durven aanpakken en uitproberen. Je wilt het een kans geven, terwijl je anders er niet eens aan zou beginnen. Je maakt zo je leven dus veel mooier! Je zult meer energie ervaren en stress zal je beter weten te hanteren.

Mankeer je iets? Het blijkt dat je sneller zult herstellen als je positiever denkt. En zoals wel te verwachten is een positief gemoed beter voor je hart, je bloeddruk en loop je minder kans op psychische klachten. En laten we eerlijk zijn, met wie ga jij liever om?

Met mensen die plezier in het leven hebben, toch? Mensen die niet overal over lopen te zeuren en je energie opslurpen. Dus: een blijer mens zal ook leukere sociale contacten hebben.

Maar ik ben geen optimistisch mens!

Misschien zeg je nu: ‘Klinkt allemaal erg leuk en ook wel logisch. Maar ik ben nu eenmaal geen optimistisch mens. Daar kan ik ook niks aan doen.’ Maar wàt zeg je? Je bent geen optimistisch mens? Hoezo niet? Optimistisch zijn kan je leren! Oké, de één zal van nature misschien makkelijker blij zijn dan een ander.

Maar wist je dat dit maar voor een kwart komt door je DNA. Dat valt dus best mee. Ja, je ervaringen in het leven zullen hun invloed hebben, maar daar kan je iets aan doen! En eigenlijk kan je prima leren om wel op een fijnere manier naar alles te kijken, zonder al te ingewikkeld te hoeven doen!

Jij bent de baas

Kijk, veel mensen vinden het heerlijk om het slachtoffertje uit te hangen. Klagen over alles en daarmee vooral zichzelf niet de schuld geven. Of in andere situaties klagen over alles, maar niet zelf er iets voor willen doen om het te veranderen. Nu klinkt dat lekker makkelijk, maar eigenlijk heb je daar vooral jezelf mee.

Door in die negatieve stemming te hangen, blijf je waar je bent en zal er niks gebeuren. Je stelt jezelf als slachtoffer op en hangt daarmee ook je geluk aan het handelen van de ander op. Je hebt daarmee het idee dat je dus zelf niks kan doen en machteloos toe moet kijken.

Ben je positief ingesteld, dan wil je de kansen omarmen en snap je dat je wel degelijk zelf de dingen anders kunt doen. Jouw geluk hangt niet van een ander af! Als die ander dus een rotbui heeft, jammer dan, maar jij kan dat bij hem of haar laten en zelf lekker in je vel zitten omdat jij niet afhankelijk van die ander zijn humeur bent.

Of nog groter: je kan de overheid van alles verwijten en daarmee zelf geen actie ondernemen. Want ja, je mag niks en je kan niks. Denk je. Dus blijf je zitten waar je zit en het enige wat je doet is ongelukkig zitten wezen en mopperen.

Onzin. Want je kan nog altijd zelf juist wel heel veel en daarmee situaties op een mooie manier wijzigen. Word je vanzelf nog vrolijker van…

Maar er is toch ook ellende?

Klopt. Het leven is niet alleen maar leuk. En ja, je zult ook weleens boos zijn of verdrietige dingen meemaken. En die emoties hoef (moet) je ook zeker niet wegstoppen. Ook dat is niet goed.

Maar er zit natuurlijk een groot verschil in slachtoffer zijn of het beste uit iedere situatie proberen te halen. Leren van de dingen die gebeurd zijn, bijvoorbeeld. En niet blijven hangen in die emotie van boosheid of teleurstelling.

Welke bril zet jij op?

Positief denken is dus zeker fijn om te leren als je daar nog niet zo goed in bent. Probeer het leven eens te gaan zien door een roze bril. Bewust kiezen om positief in het leven te gaan staan is een prachtige start. Wat kan je doen om te leren positief te zijn?

  • Praat en denk op een positieve manier. Dat betekent dus zo af en toe even omdenken. Je kind is niet lastig, maar lekker uitgelaten, als het een beetje drukker is dan normaal. Je moet niet naar je werk, maar je mag weer lekker aan de slag. Je puber is niet aan het smakken, maar geniet van zijn eten…
  • Wees wat liever voor jezelf. Als er iets fout gaat, dan is dat niet meteen een ramp. Bedenk maar eens hoe je jouw vriendin op zo’n moment zou toespreken. Vast een stuk milder dan wat je bij jezelf doet. Zie jezelf dus als die vriendin en spreek jezelf maar lief toe!
  • Wees je bewust van de mooie dingen die gebeuren in je leven. Dit kan je doen door iedere avond in een boekje bij te houden waar je dankbaar voor bent of waar je blij van werd op die dag. Lukt iedere avond niet? Ook niet erg, maar probeer er wel een gewoonte van te maken. Hou het dan bijvoorbeeld 1 of 2 keer in de week bij.
  • Positieve en negatieve energie kan je ook opdoen van de mensen om je heen. Klinkt flauw, maar is wel zo. Dus probeer je vooral te omringen met mensen waar je energie van krijgt.
  • Je hoeft niet alle ellende van de wereld met je mee te dragen. Wil je wel op de hoogte blijven? Prima, maar 1 keer per dag het nieuws kijken is echt wel genoeg.
  • Leg je focus vooral op wat wel kan en niet op wat niet kan.
    Benoem de dingen die je wilt ook positief. Dus niet: ‘ik wil niet dikker worden’, maar hou het op ‘ik wil slank blijven’. Je mind hoort dik en dat geeft toch een minder fijn gevoel dan slank…
  • Jouw gedachten bepalen je wereld. Positief denken als de normale manier van denken maken zal ervoor zorgen dat je brein dit ook automatischer gaat doen. Omdat het van een situatie dan ook sneller een positiever verslag in je hoofd maakt, kan exact dezelfde situatie nu opeens veel minder erg lijken. Het zal ook veel meer openstaan voor juist de positieve prikkels van buitenaf.
  • Vecht niet tegen je negatieve gedachten. Huh? Heel simpel: als je iets niet wilt denken, dan denk je het al. Ga je steeds denken dat je dit niet denken wil, dan blijft het dus juist aanwezig. Je kunt het beter gewoon laten gaan en je energie er niet aan verspillen. Richt je bewuste gedachte op iets positiefs en het negatieve zal vanzelf je brein weer ‘uitlopen’.
  • Verwen jezelf met dingen waar je lekkere energie van krijgt!
  • Er zijn ook veel boeken rondom dit onderwerp; zoals het boek Acceptance Commitment Therapy act boek waarin handige tips staan.
Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *