Skip to Content

Pootafdruk hond & kat maken in klei

Pootafdruk hond & kat maken in klei

Afdrukken van de groeiende handjes van je kind is zo leuk. Als ze baby zijn en dan als ze wat ouder zijn: wat heerlijk om de verschillen te zien. Of gewoon als herinnering aan toen ze nog klein waren.

Maar dat is net zo goed leuk om te doen bij je huisdier. De pootafdruk van je hond of kat kan een mooi item opleveren voor op de kast of aan de muur. Maar ook als herinnering aan je huisdier dienen als hij overleden is. Wat kun je allemaal doen?

Een pootafdruk in zoutdeeg

Maak zoutdeeg door 2 delen bloem te mengen met 1 deel zout en 1 deel water. Mix dit tot het een soepel deeg wordt. Is het te droog, dan voeg je voorzichtig wat water toe. Is het juist te nat, dan kun je dit met een beetje bloem verhelpen.

Maak nu van het deeg het model wat je hebben wilt. Een vierkantje, een rondje of misschien wil je het juist wel wat minder strak allemaal. Omdat het om de afdruk van een poot gaat moet je wel opletten dat het deeg niet te plat is.

Hoe dieper de poot erin kan, hoe duidelijker de afdruk natuurlijk. Dan moet je dus het huisdier optrommelen en hem of haar met zijn pootje in het deeg duwen. Natuurlijk zorg je er eerst voor dat die pootjes wel goed schoon zijn! En dan kunnen ze gebakken worden.

Hoelang je hiervoor nodig hebt is een beetje afhankelijk van de dikte die je voorwerp heeft. De oven zet je in ieder geval op 100 graden. Waarschijnlijk zal de tijd variëren tussen 1 en 3 uur baktijd.

Tip: je kunt er ook een hanger voor een ketting van maken. Staat stoer aan een veter! Zorg er dan voor dat je er ook een gaatje in prikt voor het oogje om hem mee aan een ketting te hangen.

Mooi ingelijst op papier

Eenvoudiger is een pootafdruk op papier. Neem acrylverf in de kleur die jij mooi vindt en kies voor een variant die zegt niet giftig te zijn! Uiteraard moet het op waterbasis zijn zodat je het pootje weer goed kan schoonmaken.

Je hond of kat krijgt anders immers de verf binnen en dat moet je toch niet willen! Natuurlijk maak je eerst het pootje goed schoon voor je het insmeert met de verf.

Zorg dat je meerdere vellen papier of karton hebt liggen, zodat je meerdere afdrukken kunt maken. Dan kun je later kijken welke het beste gelukt is. Koop een mooi lijstje en schrijf in sierlijke letters de naam van je huisdier bij de pootafdruk of plak er een leuke foto bij!

Er zijn aanbieders die trouwens met jouw pootafdruk aan de slag kunnen en de afdruk kunnen graveren in een bedel voor aan je ketting!

Met een inktkaartje

Lekker makkelijk is het inktkaartje wat je speciaal voor dit doel kunt gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is de poot van het dier op de goede kant te drukken. Je hond krijgt zo niets aan zijn poot wat wel zo veilig is (en minder kans op vervelende pootafdrukken op je vloer!).

Doordat je met de hond op het papier drukt, zal het tussenliggende stencil de pootafdruk drukken op het onderliggende papier.

Meer informatie vind je hier.

Stempelkussen

Net zo handig maar met een andere werking is het stempelkussen. Hierbij zit er inkt aan de ene kant van het papier en de poot druk je dus op de andere kant van het papier. Dit drukt uiteraard door op een blanco vel die je er onder legt.

Meer informatie vind je hier.

Pootafdruk gips

Er zijn pakketten te koop die compleet zijn om een mooie wanddecoratie te maken. De afdruk maak je in gips en je kunt er ook nog foto’s bij doen. Het gaat hierbij om kant-en-klare klei die je alleen maar een minuut of 5 moet kneden en daarna gewoon opdroogt. Vervolgens is het zo hard als gips! Lekker eenvoudig maar wel heel mooi.

Meer informatie vind je hier.

Met de kinderen knutselen

Natuurlijk kun je ook lekker met huisdier én kinderen aan de slag. Je kunt een PawPrintKit kopen die geschikt is vanaf 5 jaar. Je maakt hierbij een afdruk in klei. De pootafdruk zal drogen aan de lucht.

En dan kan je kind het prachtig gaan verven met de bijgeleverde verf in maar liefst 6 kleuren. Het pakket is compleet met klei, acrylverf, penseel en je kunt dus meteen aan de slag.

Leuk om er de naam van het dier bij te schilderen, om juist de afdruk te kleuren of andere vormpjes erbij te maken. Net wat je zoon of dochter mooi vindt. En daarna verdient het natuurlijk een plekje in de kamer of juist in de slaapkamer van je kind. Een mooie decoratie die zowel je kind als je huisdier de ‘artiesten’ laat zijn.

Leuke ideetjes

Nu heb je een aantal ideeën hoe je de afdrukken maakt. Je kunt hier uiteraard heel creatief mee omgaan. Wat dacht je van:

  • Een canvas met de pootafdruk van je huisdier
  • Een canvas of een karton in een mooie lijst waar de afdrukken van alle bewoners op staan. Dus die van de dieren, maar ook van de kinderen én van jou/jullie!
  • Iedere maand bij een pup/kitten dit doen en zien hoe hard ze groeien. Leuk om ze daarna met elkaar in een lijstje te doen! Zeker als je dan ook bij iedere afdruk een fotootje doet van de hond of kat op dat moment.
  • Een ketting laten maken van de afdruk zoals hierboven in het artikel staat, of zelf een ketting maken met klei of zoutdeeg
  • Je kunt van een foto dingen laten maken als een mok of een sleutelhanger. Dus ook van de foto van je afdruk. Is het heel duidelijk?
  • Misschien kun je er dan zelfs wel een Diamond Painting van laten maken. Heb jij een leuke bezigheid met een heel persoonlijke afbeelding.
Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *