Skip to Content

Leuke podcasts voor vrouwen; ook met tips over huishouden, opvoeden en moederschap

Leuke podcasts voor vrouwen; ook met tips over huishouden, opvoeden en moederschap

Je kan natuurlijk weer naar je eigen verzameling boeken grijpen om over een interessant onderwerp te lezen, of twintig minuten lang een vlog kijken.

Tegenwoordig worden de podcasts echter steeds populairder; je kiest dan als het ware zelfs het ‘radioprogramma’ waar je naar wil luisteren. Voor vijf minuten of anderhalf uur.

Zo hoef je tijdens je vakantie, een fietstocht of tijdens een treinreis geen boeken mee te nemen of is het ideaal om te luisteren terwijl je de jas ophangt, of als je in de auto zit op weg naar je werk.

Het fijne van een podcast is dat je het gevoel hebt alsof je bij iemand aan de keukentafel zit en naar een gesprek luistert tussen een paar mensen of de overpeinzingen van iemand.

Podcasts voor moeders

Een podcast is eigenlijk te vergelijken met een radio-uitzending. Het grote verschil is het gemak waarmee je het kan beluisteren, je bent namelijk nooit aan een specifiek tijdstip gebonden.

Voor het luisteren naar een podcast zijn verschillende apps beschikbaar. Zo kun je een podcast eenvoudig vanaf je mobiele telefoon of tablet afspelen. Het enige nadeel is dat je voor sommige podcastseries moet betalen.

Bezit je een iPhone, dan is de kans groot dat er al een podcast-app is geïnstalleerd. In dat geval kun je direct een podcast opzoeken en gaan beluisteren. Maak je gebruik van een Android-toestel, zoek dan in de Play Store naar een podcast-app.

Je favoriete podcasts vinden

Het zoeken naar een geschikte podcast is kinderspel. Zo biedt iTunes, net als Spotify, een hele grote verzameling met interessante podcasts. Ben je op oek naar een Nederlandstalige podcast, kijk dan eens op PodNL Podcasts.

Om het je extra makkelijk te maken hebben we de leukste podcasts voor de moderne moeder alvast voor je opgezocht. Stuk voor stuk zijn het interessante afleveringen die je een schat aan waardevolle informatie geven over tal van onderwerpen.

Daarnaast zijn er diverse vrouwen die een podcastserie hebben opgenomen en een keertje over het moederschap beginnen, maar niet als hoofdonderwerp zoals in de podcastinterviews van Monica Geuze.

Ik ken iemand die

In ‘Ik ken iemand die’ staat het thema wat elke moeder aan zal spreken centraal: opvoeden, kinderen en ouderschap. Nynke de Jong praat samen met haar vrienden, auteurs Alex van der Hulst en Hanneke Hendrix, over alles wat met opvoeden te maken heeft.

Alle onderwerpen komen voorbij en worden afgewisseld met tips en adviezen.

Meer informatie vind je hier.

Mompoint

Mompoint is een initiatief van Marije, zelf moeder van twee dochters. Via haar podcast probeert ze ambitieuze moeders te helpen om hun dromen waar te maken. Met haar opleiding toegepaste psychologie heeft ze een stevige basis om waardevolle tips te geven.

Marije is een bijzonder nuchtere vrouw die weet waar ze het over heeft en de confrontatie niet schuwt. Haar aangename stem maakt het extra leuk om de podcast te beluisteren.

Meer informatie vind je hier.

Mindfulness voor moeders

Mayke den Ouden is een ervaringsdeskundige pur sang. In haar podcasts combineert ze de effecten van mindfulness met het moderne moederschap.

Ze heeft aan de Universiteit van Utrecht pedagogische wetenschappen en maatschappelijke opvoedingsvraagstukken gestudeerd. Dit vormt de basis van haar podcastafleveringen. In elke aflevering staat een specifiek onderwerp centraal en krijg je oefeningen aangereikt om je eigen balans te herstellen.

Meer informatie vind je hier.

The Real Deal

BabyBytes-blogger en therapeute Tilda Timmers weet als geen ander wat de uitdagingen zijn die bij het moederschap komen kijken. In haar podcast behandelt ze dan ook alle problemen en situaties die elke moeder zal herkennen.

De veranderingen in de relatie, de frustratie als bepaalde zaken niet lopen zoals je wilt, de pogingen om je figuur weer terug te krijgen, geen enkel onderwerp wordt geschuwd.

In ‘The Real Deal’ gaat ze het gesprek aan met een heel scala aan deskundigen en krijg je de juiste handvaten om van het moederschap te kunnen genieten.

Meer informatie vind je hier.

Radio mama

Radio Mama is de titel van de podcast van Kristien Wollants. In elke aflevering praat ze met interessante gasten over het opvoeden van jonge kinderen, de uitdagingen die daarbij komen kijken en hoe de zaken het beste aangepakt kunnen worden.

Tal van onderwerpen passeren de revue, van een gesprek met een lactatiedeskundige tot een vader en moeder die duurzaamheid toepassen in de opvoeding.

Meer informatie vind je hier.

Relax mama

Het moederschap begint niet na de geboorte van je kindje, maar al tijdens de zwangerschap. Een goed verloop van je zwangerschap is dus de eerste stap. In de podcast ‘relax mama’ staat niet het opvoeden centraal, maar juist de periode die daaraan vooraf gaat.

Meer informatie vind je hier.

Podnataal

Behalve radiomaker en journalist is Simone Wijnands ook moeder. In haar podcast biedt zij een blik op het leven van de zwangere vrouw.

Nu ze zelf in verwachting is van haar tweede kindje kan ze dat onderwerp als geen ander behandelen. Zoals ze zelf zegt is haar podcast een ‘must-listen’ voor elke aanstaande moeder (en vader).

Meer informatie vind je hier.

Jouw Zwangerschapsweek

In de podcast volg je de zwangerschap van week tot week. Je reist mee met de zwangere Dide, die lief en leed deelt. Verloskundige Maartje vertelt hoe de baby zich ontwikkelt, waar zwangerschapskwaaltjes vandaan komen (én wat je ertegen kan doen) en wat je van prenatale onderzoeken en echo’s kan verwachten.

Roos bespreekt hoe andere vrouwen hun zwangerschap ervaren, waar zij tegenaan lopen en wat zij allemaal meemaken. Podcastmaker Renée praat alles aan elkaar en deelt haar eigen leuke, en minder leuke, ervaringen.

Meer informatie vind je hier.

Mama.nl podcast

De bekende website mama.nl heeft een eigen podcast waarin elk mogelijk onderwerp ter sprake komt op het gebied van opvoeden. Je krijgt van diverse deskundige handige tips die je goed toe kunt passen in je eigen situatie.

Er is werkelijk waar geen onderwerp waar niet over wordt gesproken. Van slaapproblemen tot modetrends voor kids.

Meer informatie vind je hier.

Ploetermoeders club / mamalou podcast

De ploetermoeder is de moeder die alles weet te combineren. Een fulltime baan, het moederschap en het bloggen. Dat zoiets een hele uitdaging is vormt de basis voor de mamalou podcast.

De presentatrice is zelf moeder van drie kinderen en werk fulltime in loondienst. Ze spreekt dus uit ervaring.

Meer informatie vind je hier.

Opgejaagd

Opgejaagd is de titel van een bijzondere podcast van documentairemaakster Jennifer Pettersson. Vanuit haar Zweedse achtergrond onderzoekt ze het Nederlandse basisonderwijs en de kinderopvang.

In acht podcastafleveringen komt een heleboel aan bod en vraagt ze zich af of het in Zweden beter is geregeld.

Meer informatie vind je hier

Verlosmoeder de Podcast

Elke zondag geeft Verlosmoeder de Podcast je een nieuw kijkje achter de schermen bij ouders en experts op het gebied van baby’s en zwangerschap. De podcasthost Djanifa deelt op een luchtige manier haar expertise als verloskundige maar ook haar ervaringen als moeder.

Ze interviewt experts, mommy influencers, haar eigen man Edson en andere vaders over thema’s zoals zwangerschapsdepressie, vroeggeboortes, bevallen buiten de richtlijnen en antiracistisch opvoeden.

Meer informatie vind je hier.

Werk & leven (Vlaams)

Moeder zijn is geen eenvoudige opgave. Het is vaak zelfs een strijd om alles zo goed mogelijk geregeld te krijgen en tevens je eigen doelen niet uit het oog te verliezen. Dat gaat, zoals uit de podcast zal blijken, niet altijd even efficiënt.

De Vlaamse podcast is zeer herkenbaar en laat alledaagse onderwerpen aan bod komen.

Meer informatie vind je hier

Happy mom, happy baby (Engelstalig)

In de Happy Mum, Happy Baby Podcast, vervolgt Giovanna Fletcher het gesprek over het moederschap dat ze in haar gelijknamige boek is begonnen.

In een aantal openhartige gesprekken met andere ouders komen alle aspecten van het opvoeden aan bod. De perfecte ouder bestaat niet, maar we kunnen we ons best doen om het zo goed mogelijk aan te pakken.

Meer informatie vind je hier

The Welness Mama (Engelstalig)

‘The Welness Mama’ is een wekelijkse podcastserie over gezond zijn en blijven tijdens het moederschap. Gezond eten, stress, slaap, fitness, gifstoffen en nog veel meer komt aan bod.

Het bevat bruikbare tips en adviezen om het leven van de moderne ouder inhoud te geven. Ondanks de titel is het ook geschikt voor papa’s.

Meer informatie vind je hier

Happy mama (Engelstalig)

Met ruim 90 podcastafleveringen zijn er weinig onderwerpen die nog niet aan bod zijn gekomen. In ‘happy mama’ wordt gesproken over alles waar je als moderne moeder mee te maken kunt krijgen.

Meer informatie vind je hier

Hey mama (Engelstalig)

Moeder zijn vergt veel van je. Je moet over ontelbare talenten beschikken, een groot incasseringsvermogen hebben en je bent een kampioen in het multitasken.

In ‘hey mama’ laten twee moeders zien hoe ze omgaan met de uitdagingen die elke moeder kent. Laura en Caitlin zijn twee Amerikaanse moeders die via hun podcast graag hun ervaringen met je delen.

Meer informatie vind je hier

Getting things done (Engelstalig)

Elke moeder weet wat de rode draad in het moederschap is: efficiënt organiseren of zoals de Amerikanen het zeggen: ‘getting things done’. Dit is dan ook precies waar het om draait in deze podcast.

Via gesprekken met tal van deskundigen komen tips aan bod die je in staat stellen om verschillende uitdagingen met beide handen aan te pakken.

Meer informatie vind je hier

Wat is jouw favoriete podcast om te luisteren?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Monique Monique schreef:

    Ik mis nog de podcast Gewoon.ik2019
    Herkenbaar, simpel en gezellig even luisteren naar de dagelijkse dingen en gedachten in het leven van een mama met 2 kids en een paard.

    Te luisteren via diverse podcastkanalen (en online oa via SoundCloud https://soundcloud.com/user-721756086)