Skip to Content

Plandelen en Ploggen: Actief buiten zijn en afval ruimen

Plandelen en Ploggen: Actief buiten zijn en afval ruimen

In een tijd waarin duurzaamheid en beweging steeds belangrijker worden, is er een opkomende trend die deze twee aspecten combineert: plandelen en ploggen. Deze activiteiten betrekken wandelaars en joggers bij het opruimen van zwerfafval terwijl ze actief zijn.

Het concept is eenvoudig: neem een prikker en een vuilniszak mee tijdens je dagelijkse wandeling en verzamel zoveel mogelijk plastic en ander afval uit de berm en de natuur. In dit artikel duiken we dieper in op de wereld van plandelen en ploggen, en ontdekken we waarom deze praktijken niet alleen hip, maar ook belangrijk zijn voor ons milieu en onze gezondheid.

Waarom zwerfafval oprapen?

Het oprapen van zwerfafval, vooral plastic afval, is cruciaal vanwege de langdurige impact ervan. Plastic vergaat nooit volledig en kan uiteindelijk in de oceanen terechtkomen, wat bijdraagt aan de wereldwijde plastic soep.

Zelfs afval dat op het land blijft liggen, heeft schadelijke gevolgen voor dieren en het milieu. Dieren kunnen plastic voor voedsel aanzien, wat leidt tot verstikking en gezondheidsproblemen. Bovendien valt zwerfafval na verloop van tijd uiteen in microplastics en nanoplastics, die ernstige gevolgen kunnen hebben voor zowel mens als milieu.

Plandelen en Ploggen: Wat Is Het?

De termen “ploggen” en “plandelen” zijn afgeleid van het Zweedse woord “plogga”, wat een combinatie is van plocka upp dat “oprapen” betekent, en “jogga” wat “joggen” betekent. Het idee is om tijdens je activiteit, of het nu joggen of wandelen is, zwerfafval op te rapen.

Ploggen is voornamelijk gericht op joggen, terwijl plandelen de wandelvariant is. Het principe blijft echter hetzelfde: draag handschoenen en neem een grijpstok en een vuilniszak mee om onderweg het afval op te rapen.

Waarom zou je moeten plandelen?

Plandelen gaat verder dan alleen het opruimen van afval. Het is een krachtige manier om bewustzijn te creëren over de impact van zwerfafval en om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. Door actief deel te nemen aan het opruimen van afval, kun je anderen inspireren om ook verantwoordelijkheid te nemen voor onze omgeving.

Tips voor succesvol plandelen en ploggen

  • Gebruik speciale afvalzakringen om je vuilniszak open te houden tijdens het plandelen.
  • Sluit je aan bij plandelclubjes of -evenementen in je omgeving om samen met anderen afval op te ruimen.
  • Bescherm jezelf, vooral in tijden van COVID-19, door handschoenen en een grijpstok te gebruiken.
  • Houd bij wat je opruimt met apps zoals Litterati, waardoor je de impact van je inspanningen kunt volgen.
  • Er zijn wandelstokken met een speciale kartelpunt die als prikker kunnen dienen.
  • Win informatie in over lokale initiatieven en evenementen via websites zoals Supporter van Schoon en Plandelman.

Het belang van plandelen in de samenleving

Plandelen en ploggen vormen een nieuwe benadering van beweging en milieubewustzijn. Het combineert lichaamsbeweging met een positieve impact op het milieu. Deelnemen aan deze activiteiten kan een gevoel van voldoening geven, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan de gezondheid van onze planeet.

Plandelen: Een gewoonte voor een betere toekomst

Met de toenemende bewustwording van de schade die zwerfafval aanricht, is plandelen een eenvoudige manier om deel uit te maken van de oplossing. Door deze gewoonte te integreren in je dagelijkse routine, kun je niet alleen je eigen welzijn bevorderen, maar ook bijdragen aan de gezondheid van de natuur en onze samenleving als geheel.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *