Skip to Content

Zelf pizza maken met kinderen; van toppings beleggen tot de bodem

Zelf pizza maken met kinderen; van toppings beleggen tot de bodem

Pizza’s zijn veruit één van de populairste gerechten hier in huis. Zowel bij ons, volwassenen, als de kinderen. Hoe vaak we het eten wisselt, de ene week twee keer en daarna rustig een paar weken niet.

Als we echt geen zin hebben om te koken, lopen we vaak even snel naar de Lidl om wat diepvriespizza’s te halen. Ondertussen staat de oven alvast aan om voor te verwarmen. Pizza’s of ander eten laten bezorgen doen we zeer zelden, hooguit één keer per jaar.

Als ik iets meer tijd heb, of er werk van wil maken, gaan we voor de zelfgemaakte pizza’s. Dat is vaak toch iets lekkerder. Soms mogen de kinderen dan helpen, een handige manier trouwens om ze meer groenten te laten eten.

Graag deel ik mijn vijf favorieten voor pizza’s, ideaal als je bijvoorbeeld op Nationale Pizzadag op 16 februari geen pizza’s wilt bestellen, maar gewoon lekker thuis wil maken.

Pizzabroodjes

Pizza's zijn veruit één van de populairste gerechten hier in huis. Zowel bij ons, volwassenen, als de kinderen. Hoe vaak we het eten wisselt, de ene week twee keer en daarna rustig een paar weken niet.

Pizzabroodjes zijn prima geschikt voor de lunch. Hiervoor gebruik je pistoletjes als ‘bodem’. Die snijd je over de lengte doormidden waarna je ze besmeert met ketchup of curry of bbq-saus als basis.

Daarna kan je hem beleggen met ingrediënten naar keuze en je eindigt met geraspte kaas en italiaanse kruiden. Vijf tot tien minuten in de oven zodat de kaas gesmolten is, en je pizzabroodjes zijn klaar.

Pitapizza’s

Pizza's zijn veruit één van de populairste gerechten hier in huis. Zowel bij ons, volwassenen, als de kinderen. Hoe vaak we het eten wisselt, de ene week twee keer en daarna rustig een paar weken niet.

Ook geschikt voor de lunch of voor kleine eters zijn pitapizza’s. Deze zijn natuurlijk al rond van vorm, zodat je echt het pizzagevoel krijgt. Je snijdt het pitabroodje doormidden, smeert de saus eroverheen, beleggen met ingrediënten naar keuze en vervolgens even in de oven en je kan aanvallen.

Het voordeel is dat je dan ook een vrij stevige bodem hebt, en je ze in principe niet meer hoeft te snijden. Eventueel kan je hem dubbelvouwen als dat voor je kind makkelijker eet.

Bladerdeeg pizza’s

Pizza's zijn veruit één van de populairste gerechten hier in huis. Zowel bij ons, volwassenen, als de kinderen. Hoe vaak we het eten wisselt, de ene week twee keer en daarna rustig een paar weken niet.

Voor een grote rechthoekige plaatpizza gebruik ik vaak bladerdeeg, gewoon hartig bladerdeeg die ik een beetje laat ontdooien. Dan op een ovenblad uitleggen en de randen aan elkaar drukken en even kort de oven in zodat de bodem wat omhoog komt en luchtiger wordt.

Daarna kan je hem beleggen met saus, ingrediënten en kaas naar smaak. Als je direct de ingrediënten erop doet blijft het vrij ‘vochtig’ waardoor het bladerdeeg niet goed kan bakken.

Het beste doe je dit ook in een oven die aan twee kanten verwarmt, dus niet alleen van de bovenkant.

Tip: Tegenwoordig heb je ook speciale pizzabladerdeeg in de bekende vierkante verpakkingen uit de vriezer. Deze kan je ook in reepjes snijden om er pizzasticks van te maken.

Wrap-pizza’s

Pizza's zijn veruit één van de populairste gerechten hier in huis. Zowel bij ons, volwassenen, als de kinderen. Hoe vaak we het eten wisselt, de ene week twee keer en daarna rustig een paar weken niet.

Voor kinderen is vaak de bodem van een pizza al snel te dik en machtig, ze zitten dan na een paar stukjes al vol. In plaats daarvan kan je ook een wrap gebruiken als pizzabodem.

Dan heb je toch een ronde pizza die je kan beleggen naar smaak, hiervoor maak ik dan een saus op basis van tomatenpuree (niet geconcentreerd want daar zit meer zout in) met wat Italiaanse kruiden er doorheen.

Vervolgens ingrediënten naar keuze en tot slot de kaas. Even in de oven en klaar. Als ze hem niet te vol hebben belegd kan je hem ook makkelijk dubbelvouwen, en nog een keer dubbelvouwen zodat je een ‘kwart’ pizza overhoudt.

Turks brood pizza’s

Pizza's zijn veruit één van de populairste gerechten hier in huis. Zowel bij ons, volwassenen, als de kinderen. Hoe vaak we het eten wisselt, de ene week twee keer en daarna rustig een paar weken niet.

Eén van mijn favorieten is een pizza gemaakt van Turks brood, en dan bij voorkeur van een echte Turkse toko en niet uit de supermarkt.

Dat brood is vaak ook wat langgerekter. Die snijd je eerst doormidden, en vervolgens over de lengte zodat je een onderkant en bovenkant hebt, die ook prima als bodem voor een pizza kan dienen.

Vanwege het brood heb je hier in verhouding wel wat meer saus voor nodig, omdat dit ‘in het brood’ trekt. Daarna lekker beleggen, in de oven en klaar. Het Turkse brood wordt in de oven daarna lekker krokant zodat het echt een heerlijke pizza is.

Lees ook: Turks brood pizza

Bloemkoolpizza’s

Pizza's zijn veruit één van de populairste gerechten hier in huis. Zowel bij ons, volwassenen, als de kinderen. Hoe vaak we het eten wisselt, de ene week twee keer en daarna rustig een paar weken niet.

Als je echt voor de gezonde variant wil gaan zonder koolhydraten en gluten zie je steeds vaker bloemkoolpizza’s voorbij komen. Deze kan je zelf maken, wat wel iets meer tijd kost.

Of tegenwoordig kan je ook al in sommige winkels een kant-en-klare bloemkoolpizzabodem kopen. Die kan je vervolgens ‘afmaken’ zoals je graag zou willen met groenten of vlees naar keuze. En vervolgens in de oven bakken.

Tip: In plaats van bloemkool kan je ook rode bieten gebruiken als bodem.

Lees ook: Glutenvrije bloemkoolpizza

Margheritapizza’s

Pizza's zijn veruit één van de populairste gerechten hier in huis. Zowel bij ons, volwassenen, als de kinderen. Hoe vaak we het eten wisselt, de ene week twee keer en daarna rustig een paar weken niet.

Wil je echt heel snel en makkelijk zelf pizza’s maken koop dan een doos met meerdere Margerithapizza’s. Bijvoorbeeld bij de Albert Heijn of de Lidl. Een Margerithapizza is een pizza met tomatensaus, kaas en soms wat basilicum.

Eigenlijk heb je dus al een pizza. Die kan je vervolgens ‘afmaken’ door met ingrediënten naar smaak toe te voegen, nog wat extra kaas en eventueel kruiden en klaar.

Lees ook: Recept voor pizza met ricotta en spinazie

Outdoor pizza’s bakken

Pizza's zijn veruit één van de populairste gerechten hier in huis. Zowel bij ons, volwassenen, als de kinderen. Hoe vaak we het eten wisselt, de ene week twee keer en daarna rustig een paar weken niet.

Niet alleen in de zomer, maar eigenlijk het hele jaar door kan je ook prima buiten pizza’s bakken in je eigen ‘oven’. Je hebt hier echt niet een speciale pizza-oven voor nodig, een BBQ Cook werkt ook prima. Je maakt dan zelf het deeg met olie, water en bloem in de mixer.

Daar maak je klompen van die je plat rolt om vervolgens te beleggen. Een groot succes. Natuurlijk kunnen de kinderen ook zelf pizzabolletjes maken. En je kan hem ook prima meenemen op vakantie.

Pizzarette

Pizza's zijn veruit één van de populairste gerechten hier in huis. Zowel bij ons, volwassenen, als de kinderen. Hoe vaak we het eten wisselt, de ene week twee keer en daarna rustig een paar weken niet.

Wil je er echt een feestje van maken, dan tover je een pizzarettegrill op tafel om zo samen pizza’s te kunnen bakken. Hiervoor kan je het beste pizzabodemdeeg gebruiken uit de vriezer of koeling die je met de ronde vorm uitsnijdt. Daarna kan je ze aan tafel beleggen en met de pannetjes onder de grill neerleggen.

Zowel van de boven- als onderkant worden ze verwarmd zodat de onderkant lekker knapperig wordt en de bovenkant gegrild wordt door gesmolten kaas. Een waar succes en volwaardig alternatief voor steengrillen of gourmetten.

Favoriete toppings:

Voor de toppings kijk ik vaak wat er nog in de koelkast / kast ligt; een paar plakjes worst, wat spekjes, tomaat, stuk paprika, spinazie het maakt niet uit. 

Het vlees bak ik meestal eerst even zodat ik zeker weet dat het gaar is. Geraspte kaas en uien heb ik altijd wel in huis. Soms let ik ook wel op de combinaties. Onderstaande doen het altijd wel goed.

  • BBQ Chicken; kip, maïs en rode ui met een bbq-sausje
  • Diavola; pepperoni, paprika en rode peper
  • Spinazie; blokjes bevroren spinazie à la crème (gewoon in één keer) met spekjes, gekruide kip of zalm.
  • Bolognese; met gehakt, tomaat en ui.
  • Shoarma; shoarma met paprika
  • Hawaï; ham, ananas en wat zoetzure saus / chilisaus
  • Pancetta; met reepjes spek, champignons en na afloop rucolasla
  • Uikruier; voor de lunchgerechten doen een eenvoudige combinatie van curry, ui en paprika het altijd goed.

Voor mezelf maak ik vaak symmetrische pizza’s of in stervorm. Voor de kinderen doen gezichtjes het altijd goed. Manlief maakt het niet zoveel uit, zolang er maar vlees op zit. Het liefst zoveel mogelijk.

Meer pizza recepten vind je hier.

Variëren jullie wel eens met pizza?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van lin lin schreef:

    oh heerlijk! ik maak ze ook het liefst zelf, en een goed idee, de oudste kan nu inderdaad makkelijk helen, leuk!!

  2. Avatar van Josan Josan schreef:

    Hier eten we ook vaak zelfgemaakte pizza. Dat vind ik heerlijk en de kinderen ook. Zonder problemen wordt hij belegd met groentes. Meestal kiezen we op een plaatpizza voor salami, champignons kaas, ananas en paprika topping. Onderlinge stukjes kunnen nog wel eens varrieren. Zo houdt mijn jongste dochter absoluut niet van champignons. Die wraps pizza wil ik binnenkort ook nog wel eens proberen. Dat eten we hier ook erg graag en het klinkt als iets wat je makkelijk en snel kan maken.

  3. Avatar van Miranda Miranda schreef:

    Wij kopen eigenlijk altijd diepvriespizza. Eigenlijk best prijzig want we bakken er vaak een stuk of 3 a4. Binnenkort ga ik het zelf eens maken en je stokbroodje a la pizzabroodje klinkt ook goed.

  4. Avatar van Marijke Marijke schreef:

    Wij houden hier echt van pizza! A doet er standaard ham of salami en ananas op. T wil graag salami of ham. En ik doe er altijd teveel op. Vis, verschillende kazen, champignons maar ook ham en ananas zijn lekker. Stapelen moet ik altijd op mijn pizza 😉