Skip to Content

Pindakaas recepten en tips zelf maken

Pindakaas recepten en tips zelf maken

Pindakaas is een veelzijdig en heerlijk ingrediënt dat in vele gerechten kan worden gebruikt, van zoete desserts tot hartige maaltijden. Er is zelfs een landelijke feestdag! In dit artikel delen we enkele heerlijke pindakaas gerechten die je zeker eens moet proberen.

Zelf pindakaas maken

Pindakaas is een populaire spread die wordt gebruikt in veel gerechten en snacks. Het is gemaakt van geroosterde pinda’s en heeft een rijke, romige smaak. Veel mensen kopen pindakaas kant-en-klaar in de supermarkt, maar wist je dat je het ook gemakkelijk zelf thuis kunt maken? Hieronder vind je een eenvoudig recept om zelf pindakaas te maken.

Ingrediënten:

  • 500 gram geroosterde, ongezouten pinda’s
  • 1/2 theelepel zout (optioneel)
  • 1-2 eetlepels neutrale olie (zoals zonnebloemolie)

Bereidingswijze:

  1. Doe de geroosterde pinda’s in een keukenmachine of blender en maal ze fijn. Als je van grovere pindakaas houdt, kun je de pinda’s ook grover laten.
  2. Voeg de zout toe en meng dit goed door de gemalen pinda’s.
  3. Voeg vervolgens de olie toe, begin met 1 eetlepel en voeg indien nodig meer toe. De olie zorgt ervoor dat de pindakaas romig en smeerbaar wordt. Blijf mengen totdat de pindakaas de gewenste consistentie heeft bereikt.
  4. Proef de pindakaas en voeg eventueel meer zout toe naar smaak.

Je zelfgemaakte pindakaas kan in een luchtdichte pot bewaard worden in de koelkast. Het is heerlijk als broodbeleg, in smoothies, in baksels of als dip voor groenten en fruit. Experimenteer gerust met toevoegingen zoals honing, kaneel of chocolade voor een extra smaakdimensie.

Pindakaas-banaan smoothie

Deze pindakaas-banaan smoothie is een heerlijke en voedzame drank voor het ontbijt of als tussendoortje. Meng in een blender een rijpe banaan, pindakaas, melk, honing en eventueel wat ijsblokjes tot een gladde drank. Voeg eventueel wat kaneel toe voor extra smaak. Schenk de smoothie in een glas en geniet van deze heerlijke combinatie van pindakaas en banaan.

Pindakaas-pretzel brownies

Deze pindakaas-pretzel brownies zijn een heerlijke traktatie voor de zoetekauw. Maak eerst een batch brownies volgens je favoriete recept en laat ze afkoelen. Meng vervolgens pindakaas met poedersuiker en een beetje boter tot een glad mengsel. Leg pretzels op de bovenkant van de brownies en besprenkel met het pindakaas mengsel. Bak de brownies nog een paar minuten in de oven totdat het mengsel licht is verkleurd. Laat afkoelen en snijd in stukken om te serveren.

Pindakaas en jelly sandwich

Deze klassieke Amerikaanse sandwich is een heerlijk en eenvoudig gerecht voor de lunch. Smeer pindakaas op een boterham en voeg wat druppels jelly toe voor extra smaak. Sluit de sandwich af met een andere boterham en snijd in tweeën. Serveer met wat groenten en fruit voor een gezonde en lekkere lunch.

Pindakaas kip

Deze pindakaas kip is een smaakvol en eenvoudig gerecht voor het avondeten. Snijd kipfilet in stukjes en bak deze in een pan tot ze gaar zijn. Voeg vervolgens een mengsel van pindakaas, sojasaus, honing, knoflook en gember toe aan de pan en roer tot alles goed is gemengd. Serveer met rijst en groenten voor een complete maaltijd.

Pindakaas chocolade chip cookies

Deze pindakaas chocolade chip cookies zijn een heerlijke traktatie voor bij de koffie of thee. Meng in een kom bloem, bakpoeder en zout. Meng in een andere kom pindakaas, boter, suiker en vanille-extract. Voeg de droge ingrediënten toe aan het pindakaasmengsel en meng goed. Voeg vervolgens chocolade chips toe en schep het deeg op een bakplaat. Bak de cookies in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen en geniet van deze heerlijke combinatie van pindakaas en chocolade.

Pindakaas ijs

Deze pindakaas ijs is een heerlijke en romige traktatie voor de zomer. Meng in een blender pindakaas, melk, suiker en vanille-extract tot een glad mengsel. Giet het mengsel in een ijsmachine en laat deze draaien tot het ijs de gewenste consistentie heeft bereikt. Als je geen ijsmachine hebt, kun je het mengsel in een vriesbak gieten en in de vriezer zetten. Roer het ijs regelmatig door met een vork om kristalvorming te voorkomen. Serveer het pindakaas ijs met wat gehakte pinda’s of chocoladesaus voor een extra smaakvolle traktatie.

Pindakaas-banaan havermoutmuffins

Pindakaas-banaan havermout is een heerlijk en gezond ontbijt dat je energie geeft voor de hele ochtend. Kook havermout in melk en voeg vervolgens pindakaas, plakjes banaan en een snufje kaneel toe. Roer alles goed door elkaar en geniet van dit heerlijke ontbijt.

Pindakaas granola

Deze pindakaas granola is een heerlijk en knapperig tussendoortje. Meng havermout, pindakaas, honing, noten en zaden in een kom. Spreid het mengsel uit op een bakplaat en bak in de oven tot het goudbruin en knapperig is. Laat afkoelen en serveer als een gezonde snack.

Pindakaas noodles

Pindakaas noodles is een smakelijk en eenvoudig gerecht voor het avondeten. Kook noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af. Roer vervolgens pindakaas, sojasaus, knoflook, gember en sriracha saus samen in een pan en voeg de noedels toe. Roer alles goed door elkaar en serveer met wat groenten en gebakken tofu.

Pindakaas-havermout koekjes

Deze pindakaas-havermout koekjes zijn een heerlijke traktatie voor bij de thee of koffie. Meng in een kom havermout, bloem, suiker en zout. Meng in een andere kom pindakaas, boter, ei en vanille-extract. Voeg de droge ingrediënten toe aan het pindakaasmengsel en meng goed. Schep het deeg op een bakplaat en bak de koekjes in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen en geniet van deze heerlijke combinatie van pindakaas en havermout.

Pindakaas saté

Pindakaas saté is een heerlijk en eenvoudig gerecht voor op de barbecue. Rijg kipfilet aan satéstokjes en grill ze op de barbecue tot ze gaar zijn. Meng pindakaas, kokosmelk, sojasaus, knoflook en gember in een pan en verwarm tot het mengsel glad is. Serveer de saté met het pindakaasmengsel en wat groenten en rijst.

Pindakaas bananenbrood

Pindakaas bananenbrood is een heerlijk en gezond dessert dat perfect is voor de zoetekauw. Meng in een kom bloem, bakpoeder, zout en kaneel. Meng in een andere kom pindakaas, honing, eieren en geprakte bananen. Voeg de droge ingrediënten toe aan het pindakaasmengsel en meng goed. Schep het beslag in een cakevorm en bak in de oven tot het brood gaar is. Laat afkoelen en geniet van deze heerlijke combinatie van pindakaas en banaan.

Meer pindakaas recepten vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *