Je houdt van wandelen, maar die voeten! Na een fijne trip kan je ervan op aan dat ze pijn doen. Wat kan je doen om dit voorkomen? Want lekker wandelen wil je toch wel blijven doen! We zochten tips voor je op zodat jij ook lekker kunt doorstappen zonder pijnlijke voeten na afloop!
Waarom heb je pijnlijke voeten?
Er zijn meerdere redenen om te bedenken waarom je pijnlijke voeten hebt na veel wandelen. Het is wel van belang om dit te achterhalen, want dan kan je er immers het meest efficiënt iets aan doen. Redenen kunnen zijn:
- Verkeerd schoeisel
- Overbelasting
- Blaren
- Plantaire fasciitis
- Verkeerd lopen
Verkeerd schoeisel
Dit onderwerp hoeft waarschijnlijk niet eens uitgelegd te worden, want dat snappen we allemaal wel. Schoenen die te groot of te klein zijn zullen je voeten meer belasten. Je voet heeft geen steun aan de schoen, zit in de verdrukking of moet zelfs harder werken omdat de schoen steeds dreigt uit te glippen, wat ook voor schuren zorgt langs de huid van de voet.
Koop schoenen die uiteraard de juiste maat hebben en overal lekker zitten. Dus let ook op de breedte van de schoen, bijvoorbeeld. Kies voor een goede kwaliteit schoen en als je veel wandelt, dan zijn echte wandelschoenen zeker geen overbodige luxe.
Overbelasting
Te veel wandelen of staan kan tot overbelasting leiden van de spieren en de weefsels in je voeten. Neem dan ook regelmatig rust, zodat je voeten de kans krijgen om te herstellen.
Blaren
Door wrijving kunnen blaren ontstaan. Draag dus schoenen die goed passen, zorg voor goede wandelsokken, die vocht afvoeren en wrijving verminderen. Let ook op dat de sokken glad zitten en niet ergens dubbel zitten. Nog beter: kies voor kousen zonder naden.
Plantaire fasciitis (of hielpijn)
Plantaire fisciitis is een aandoening waarbij de bindweefselband, die zich uitstrekt van de hiel tot de tenen, ontstoken raakt. De Fascia Plantaris heet deze band en loopt onder de voetzool door en veroorzaakt hielpijn (het wordt dan ook vaak gewoon hielpijn genoemd). Het dragen van speciale zooltjes of steunzolen kunnen hierbij helpen. Je kunt ook oefeningen doen die kunnen helpen. De aandoening kan vanzelf overgaan maar heeft hier wel één tot twee jaar voor nodig. Raadpleeg een arts wat je het beste doen kunt als je last hebt van hielpijn.
Verkeerd lopen
Je loophouding kan ook zorgen voor pijn in je lichaam. Niet alleen je voeten, maar ook andere lichaamsdelen kunnen pijn doen als je lang op een vreemde manier loopt. Zoals:
- Rugpijn, omdat er spanning ontstaat in de spieren van de rug
- Nek- en schouderpijn, als je bijvoorbeeld tijdens het lopen je schouders omhoogtrekt (vaak onbewust) of je nek vooruitsteekt.
- Heuppijn
- Kniepijn
- Voet- en enkelklachten
Het mag duidelijk zijn dat je in dit geval iets aan je loophouding moet gaan doen!
Zooltjes in je schoenen
Inlegzolen of steunzolen kunnen een fijn hulpmiddel zijn om bepaalde klachten te verminderen of te voorkomen.
Ook gelzolen kunnen een idee zijn. Dit zijn zolen die gemaakt zijn van zacht materiaal en dit past zich aan, aan de vorm van je voet. De gelzolen zullen voor een fijne ondersteuning zorgen, maar ook voor schokabsorptie.
Schokken die tijdens het lopen (of sporten) ontstaan worden zo gedempt en daarmee zal er minder belasting zijn voor je gewrichten en voeten. Sowieso voelen gelzolen ook heerlijk comfortabel aan en ze kunnen zelfs helpen bij een onjuiste staan- of loophouding.
Vervang regelmatig je schoenen!
Een goede wandelschoen zal misschien iets duurder zijn, maar je gezondheid is het zeker waard. En zorg ervoor dat je wandelschoenen op tijd weer vervangen worden. We hebben vaak de neiging om de buitenkant in de gaten te houden, maar de steun voor je voeten is eigenlijk het uitgangspunt.
Door schoenen veel te dragen kunnen ze wijder worden, waardoor de steun minder wordt. Of je voet kan zo’n indruk in de zool achtergelaten hebben, dat het daar allemaal niet meer fijn zit!
Even opwarmen
Je kunt je voeten voorbereiden op wandelen door eerst rek- en strekoefeningen te doen. Zo worden je spieren alvast opgewarmd!
Hoe verzacht je de pijn aan je voeten?
Heb je toch pijn gekregen? Zorg dan dat je kunt rusten zodat je voeten kunnen herstellen. Heb je last van een zwelling? Dan moet je je voeten laten afkoelen. Dit doe je door er een koud kompres op te leggen. Zijn je voeten stijf? Dan is opwarmen juist fijn voor je voeten. Een lekker warm voetenbadje bijvoorbeeld. Of met een warme handdoek je voeten masseren. Zo kan de bloedcirculatie verbeterd worden. Hiervoor kan ook een voetmassage dienen.
Verzorging voeten
Zorg goed voor je voeten! Was ze regelmatig en breng na het afdrogen een vocht inbrengende crème aan. De nagels hou je kort en zorg voor fijne schoenen! Je kunt je voeten soepel houden door oefeningen te doen. Zoals gezegd kan je het beste kiezen voor kousen zonder naden.
Let ook op dat ze niet te strak zitten. En kies voor materialen als katoen of wol. Heb je echt last van eelt, kloven, likdoorns of problemen met je nagels? Je kunt heel lief voor je voeten zijn en af en toe een pedicure bezoeken!
Hoe verzorg je blaren?
Heb je toch blaren opgelopen? In principe zullen ze vanzelf genezen. Onder de blaar komt gewoon nieuwe huid. Het vocht in de blaar houdt de onderliggende huid zelfs schoon, waardoor er minder snel infecties zullen optreden én het zou zelfs de genezing bevorderen.
In principe wordt het doorprikken van een blaar dan ook afgeraden. Een open blaar geeft meer kans op infecties. Heb je een open blaar? Let dan goed op de hygiëne!
Het ligt er ook wel aan of de blaar gesloten is of open hoe je het behandelt. Bij een gesloten blaar blijf je eraf en kan je er wel een blarenpleister opplakken. Is de blaar al open doordat het kapot gegaan is tijdens het lopen, bijvoorbeeld? Dan hangt het er even vanaf of de wond geïnfecteerd kan raken.
Zorg dat je de huid goed ontsmet, zowel voor als na het verder doorprikken. Doe dit met ontsmettingsmiddel voor de huid. Zorg dat de naald steriel is! En dat ook je handen schoon zijn. Na het doorprikken was je ook weer je handen. Dek de blaar af met speciale open blaarpleisters. Is er een infectie? Dan zal je even langs de huisarts moeten.
Gaat het om een bloedblaar? Dan blijf je ervan af. Meestal verdwijnen deze weer gewoon als je er maar afblijft. Bij doorprikken is het bloeden niet goed te stoppen en loop je meer kans op infecties. Niet doen dus.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment