Skip to Content

Hoe werk je aan persoonlijke ontwikkeling & tips

Hoe werk je aan persoonlijke ontwikkeling & tips

Persoonlijke ontwikkeling kan je op veel vlakken doen en helpt je om steeds meer te groeien. Het kan je helpen bij het groeien in je werk, maar ook gewoon op puur persoonlijk vlak of op spiritueel gebied. Hoe kan je werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Wat kan jou helpen om je doelen te bereiken en te groeien als mens?

Weet wat je wilt

Iets bereiken doe je niet zomaar. Je zult eerst moeten weten wát je dan precies wilt bereiken, zodat je hier gericht mee aan de slag kunt. Probeer het zo specifiek mogelijk te maken, zodat het niet bij vage begrippen blijft.

Hoe beter jij jouw doel voor ogen hebt, hoe makkelijker je kunt inschatten wat je hiervoor dan moet doen of laten. En het zal je ook meteen veel meer inspireren om er voluit voor te willen gaan. Je kunt hiervoor een persoonlijk ontwikkelingsplan maken. Hierin schrijf je jouw stappen op die je maken wilt en zo kan je dan goed bijhouden hoe ver je vordert en wat je volgende stap zal zijn.

Maak de stappen niet te groot 

Je houdt jezelf gemotiveerder als je de stappen niet te groot maakt. Hak je uiteindelijke doel dus in meerdere kleine stappen. En vier ieder stapje die je bereikt hebt. Zo hou je het veel beter vol en is het ook gewoon leuk om te doen.

Wil je een boek schrijven, dan kan je natuurlijk meteen het doel hebben dat je een succesvol boek schrijft die wordt uitgegeven door een bekende uitgever. Mooi streven, maar heel frustrerend. Want een succesvol boek schrijven is niet iets wat je zomaar even doet en is ook nog eens heel afhankelijk van factoren buiten jou om.

Je kunt dus beter het geheel in stukjes hakken én je minder afhankelijk maken van externe factoren. Dat boek kan je schrijven, waarbij je bijvoorbeeld de volgende stappen neemt:

  • Verhaallijn globaal weten
  • Research plegen over het onderwerp (indien van toepassing)
  • Iedere maand een hoofdstuk afhebben (of iedere week…als je daar tijd voor hebt) en dat vink je dus ook iedere maand af en mag je vieren…
  • Proeflezers vinden
  • Laten redigeren
  • Beloof jezelf dat je zelf je boek zult uitgeven mocht die grote uitgever er niet inzitten. Zo ben je in ieder geval niet voor niets bezig geweest!

Hou het realistisch

Eigenlijk kwam dit bij het vorige punt ook al naar voren, maar je kunt wel hele grootse plannen maken, alleen is het heel frustrerend als dit niet lukt. Hou je stappen/plannen dus realistisch. En nee, dat wil niet zeggen dat je niet groots mag dromen en dat niet mag waarmaken, maar door de stappen kleiner te houden is het simpelweg beter te realiseren. 

Groei in de dingen die je doet

Kennis opdoen is uiteraard één van de dingen die je helpen om je persoonlijk te ontwikkelen. 

  • Volg cursussen, lees boeken of bezoek plaatsen waar je er meer over leren kunt. Dit kan van alles zijn, geheel afhankelijk van jouw vakgebied. Zeker bij persoonlijke ontwikkeling voor je werk is dit belangrijk. Maar kan ook op andere vlakken fijn zijn.
  • Gaat het bij jou om bijvoorbeeld gezonder leven, dan ga je op dit gebied natuurlijk dingen doen. Meld je aan bij een sportvereniging of een sportschool, bijvoorbeeld. Volg een leuke cursus over koken die bij jouw ideeën past. 
  • Wil je mindfulness leren om zo anders in het leven te staan? Dan zijn er ook talloze mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan. Zowel online als live. 
  • Volg bijvoorbeeld yogalessen of leer mediteren als je spiritueel wilt groeien.

Doe meer dan je denkt te kunnen

Wil je iets bereiken dan zal je weleens uit je comfort zone moeten komen. Blijf je zitten waar je zit, dan zal je immers niet kunnen groeien. Juist het doen van nieuwe dingen maakt dat je andere vaardigheden leert en dat je nieuwe ervaringen opdoet. Dit maakt het eigenlijk juist zo leuk.

En fouten maken? Dat hoort immers bij ‘leren’, want anders zou je het al kunnen. Niemand heeft leren lopen zonder te vallen en had je dat niet gedaan, dan had je nu dus nog op een speelkleedje op de grond gezeten… 

Kijk wat jou extra motiveert

Soms (of misschien wel vaak) kan het moeilijk zijn om vol te houden. Het is fijn om dan te weten waardoor je extra gemotiveerd wordt. Misschien heb je behoefte aan contact met studiegenoten, als je een onlinecursus volgt. Wil je afvallen en is het fijn dat je gezinsleden hierbij achter je staan en je zullen motiveren. Of is de stok achter de deur voor jou vooral je lidmaatschap van een sportteam? 

Niet alles komt je aanwaaien

Je zult er iets voor moeten doen en besef ook dat het niet direct allemaal zal lukken. Ontwikkelen kost nu eenmaal tijd. Geef dus niet op als het allemaal langer duurt dan je zou willen. En dan komen meteen de stapjes weer om de hoek kijken. Kleinere stapjes duren minder lang, zijn dus realistischer én minder frustrerend.

Doe het op je eigen manier

Besef dat iedereen anders in elkaar zit. Probeer te ontdekken op welke manier jij het liefste leert. De één zal graag in de studieboeken duiken en live lessen bijwonen, terwijl de ander vrijer wil zijn en juist een thuiscursus fijner vindt. Of misschien heb je helemaal niks met leren door te studeren, maar wil je leren in de praktijk.

Het beste werkt die methode waar jij je goed bij voelt. Zorg ook dat je doelen echt jouw doelen zijn en niet die, die ‘men’ van je verwacht. Zo blijf je niet alleen beter bij jezelf, maar zal het ontwikkelen juist een feestje zijn! Jij bent jij, er zijn al genoeg anderen!

Het hoeft niet alleen

Loop je ondanks alles toch vast of heb je gewoon geen idee hoe je nu moet starten? Wil je bijvoorbeeld voor jezelf beginnen, maar heb je echt geen idee hoe je die stappen moet gaan nemen? Wil je veranderen van baan, maar weet je eigenlijk niet wat je dan wél wilt? Een coach of counselor kan je hier zeker bij helpen. Juist even een heldere blik van een neutraal iemand kan helpen om inzicht te krijgen.

Natuurlijk zoek je dan wel een deskundige die past bij het vlak waarop je wilt ontwikkelen. Een loopbaanadviseur is immers een heel andere deskundige dan een diëtist. Toch kunnen ze beide voor jou van waarde zijn bij je persoonlijke ontwikkeling.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *