Skip to Content

Recept met pepernoten overgebleven maken; bakken of wat te doen?

Recept met pepernoten overgebleven maken; bakken of wat te doen?

In mijn vorige blog beschreef ik wat je zoal kunt doen met je te grote voorraad chocoladeletters en/of paaseitjes. En nu zie ik jou al kijken naar je kast en denken ja leuk, maar hoe zit dat dan met al die kruidnoten?

Want daar heb ik dus een uitpuilende kast van. Niet getreurd, want ook voor de kruidnoten (in veel recepten wordt gesproken over PEPERNOTEN, maar het gaat in al deze gevallen om de kleine ronde KRUIDNOOTJES dus hè?!) heb ik een aantal leuke ideetjes weten te vinden.

Als je ze verwerkt in de volgende sinterklaas snacks en recepten met pepernoten is ook deze voorraad binnen no time geslonken!

Bak een cake

Want daar heb ik dus een uitpuilende kast van. Niet getreurd, want ook voor de kruidnoten (in veel recepten wordt gesproken over PEPERNOTEN, maar het gaat in al deze gevallen om de kleine ronde KRUIDNOOTJES dus hè?!) heb ik een aantal leuke ideetjes weten te vinden.

Door het beslag gaan lekker veel kruidnootjes en dat geeft een verrassend knapperige bite aan het plakje cake. Deze cake is lekker rond de sinterklaasperiode, zéker als je het een pepernotencake noemt, maar als je het gewoon cake noemt, zal het in januari nog net zo lekker smaken.

Het recept vind je hier.

Tiramisu van pepernoten

Want daar heb ik dus een uitpuilende kast van. Niet getreurd, want ook voor de kruidnoten (in veel recepten wordt gesproken over PEPERNOTEN, maar het gaat in al deze gevallen om de kleine ronde KRUIDNOOTJES dus hè?!) heb ik een aantal leuke ideetjes weten te vinden.

Een lekker toetje na het avondeten gaat er vaak nog wel in, zeker in de winter als het donker is dan blijf je langer tafelen. Een toetje met kruidnootjes zal niemand afslaan. Let wel op je tafelgasten, want deze tiramisu bevat ook een lekker alcoholisch drankje (NIX onder de 18!)

Het recept vind je hier.

Pepernoten Truffels

Want daar heb ik dus een uitpuilende kast van. Niet getreurd, want ook voor de kruidnoten (in veel recepten wordt gesproken over PEPERNOTEN, maar het gaat in al deze gevallen om de kleine ronde KRUIDNOOTJES dus hè?!) heb ik een aantal leuke ideetjes weten te vinden.

Een leuk recept wat je ook goed samen met je kids kunt maken, leuk voor in de vakantie als het buiten regent! Én met dit recept kun je zowel je kruidnotenvoorraad als je chocoladeletters in laten krimpen, dus dat schiet lekker op zo haha.

Het recept vind je hier.

Een cheesecake in een glaasje

Want daar heb ik dus een uitpuilende kast van. Niet getreurd, want ook voor de kruidnoten (in veel recepten wordt gesproken over PEPERNOTEN, maar het gaat in al deze gevallen om de kleine ronde KRUIDNOOTJES dus hè?!) heb ik een aantal leuke ideetjes weten te vinden.

Voor de cheesecakeliefhebber een lekker toetje dat je NIET hoeft te bakken. Gewoon laagjes in een leuk glas en iedereen heeft zijn eigen toetje. Met kruidnootjes! En misschien kun je er ook nog wat chocolade van je letters boven schaven om het nóg lekkerder te maken!

Het recept vind je hier.

Taart met pepernotenbodem

Want daar heb ik dus een uitpuilende kast van. Niet getreurd, want ook voor de kruidnoten (in veel recepten wordt gesproken over PEPERNOTEN, maar het gaat in al deze gevallen om de kleine ronde KRUIDNOOTJES dus hè?!) heb ik een aantal leuke ideetjes weten te vinden.

Met kruidnoten vermaalt in een keukenmachine kun je natuurlijk ook een mooie taartbodem maken. In dit recept wordt er een cheesecake gemaakt, maar deze bodem zou ook een goede basis kunnen zijn voor een frisse kwark sinterklaastaart.

Het recept vind je hier.

IJstaart met kruidnootjes

Want daar heb ik dus een uitpuilende kast van. Niet getreurd, want ook voor de kruidnoten (in veel recepten wordt gesproken over PEPERNOTEN, maar het gaat in al deze gevallen om de kleine ronde KRUIDNOOTJES dus hè?!) heb ik een aantal leuke ideetjes weten te vinden.

Ook deze ijstaart is gemaakt met een bodem van kruidnoten en ook hier kun je je chocoladeletters bij verwerken. Een lekkere afsluiter weer van de maaltijd.

Het recept vind je hier.

Pompoenmousse

Want daar heb ik dus een uitpuilende kast van. Niet getreurd, want ook voor de kruidnoten (in veel recepten wordt gesproken over PEPERNOTEN, maar het gaat in al deze gevallen om de kleine ronde KRUIDNOOTJES dus hè?!) heb ik een aantal leuke ideetjes weten te vinden.

Nog een ander lekker toetje in een glas. Een frisse mousse van pompoen met kruidnootjes.

Het recept vind je hier.

Rudolf cupcakes

Want daar heb ik dus een uitpuilende kast van. Niet getreurd, want ook voor de kruidnoten (in veel recepten wordt gesproken over PEPERNOTEN, maar het gaat in al deze gevallen om de kleine ronde KRUIDNOOTJES dus hè?!) heb ik een aantal leuke ideetjes weten te vinden.

Voor de kerstviering op school worden onze kinderen elk jaar uitgenodigd om in de klas ’s avonds te komen eten met elkaar. Voor deze avond moeten ze zelf iets meenemen en één van de favorieten is dan deze cupcakejes van Rudolf om te maken. Erg leuk en makkelijk. De cupcakejes bakken en als ze goed afgekoeld zijn insmeren met een laag chocopasta. Als oortjes van die “ronde” prepsel krakelingen en wat eetbare oogjes (of kleine pepermuntjes met een stipje pupil van gesmolten chocola) en een neus van kruidnootjes.

Pepernotenrotsjes

Want daar heb ik dus een uitpuilende kast van. Niet getreurd, want ook voor de kruidnoten (in veel recepten wordt gesproken over PEPERNOTEN, maar het gaat in al deze gevallen om de kleine ronde KRUIDNOOTJES dus hè?!) heb ik een aantal leuke ideetjes weten te vinden.

Ben je de pepernoten zat, dan zijn deze pepernotenrotsjes een leuk idee. Toch weer iets anders, en met chocolade. Altijd goed toch? Zowel voor de kinderen als voor de mama’s. Dit lijkt mij een recept dat iedereen kan maken.

Cake met kruidnoten

Want daar heb ik dus een uitpuilende kast van. Niet getreurd, want ook voor de kruidnoten (in veel recepten wordt gesproken over PEPERNOTEN, maar het gaat in al deze gevallen om de kleine ronde KRUIDNOOTJES dus hè?!) heb ik een aantal leuke ideetjes weten te vinden.

Gewoon lekker makkelijk een simpele cake zoals dit voorbeeld van speculaascake met kruidnoten van Aranka naar eigen recept of uit een pakje waarin je wat pepernoten verstopt als verrassing! Dat wordt smullen.

Het recept vind je hier.

Een krans voor het sinterklaasfeest

Want daar heb ik dus een uitpuilende kast van. Niet getreurd, want ook voor de kruidnoten (in veel recepten wordt gesproken over PEPERNOTEN, maar het gaat in al deze gevallen om de kleine ronde KRUIDNOOTJES dus hè?!) heb ik een aantal leuke ideetjes weten te vinden.

Wat natuurlijk ook altijd erg leuk is, is het maken van eigen versieringen voor feestjes. En voor Sinterklaas kun je zelf heel goed een welkomstkrans maken van strooigoed. Versier de krans samen met de kids en vraag wat ze er allemaal nog meer bij kunnen verzinnen om het verder aan te kleden.

Witte Chocolade fudge

Want daar heb ik dus een uitpuilende kast van. Niet getreurd, want ook voor de kruidnoten (in veel recepten wordt gesproken over PEPERNOTEN, maar het gaat in al deze gevallen om de kleine ronde KRUIDNOOTJES dus hè?!) heb ik een aantal leuke ideetjes weten te vinden.

Onlangs kreeg ik als dankjewel een heerlijke reep met Tony’s Chocolony met pepernoten. Die was echt heel erg lekker, toch heb ik me netjes in kunnen houden en hem niet in één keer helemaal opgegeten. Op woensdagmiddag leek het me ook wel leuk om dit met de oudste te maken. Gezellig samen koken en daarna smullen. Op internet vond ik het recept voor witte chocoladefudge bij Pauline’s keuken en gebruikte dit als basis.

Ingrediënten:

  • 300 gram witte chocolade (drie repen)
  • scheutje melk (volgens originele recept gecondenseerde melk)
  • Handjevol kruidnoten
  • Tumtums

Bereiding

Op het vuur heb ik een grote pan met water gezet, en daarin een kleinere steelpan zodat je de chocolade au bain marie kan verwarmen en niet zo snel zal aanbranden.

De chocolade heeft dochterlief in stukjes gebroken en in de pan gegooid, vervolgens een scheutje melk (niet teveel want dan wordt het te vloeibaar) en daarna wachten. Het vuur houd je laag zodat het niet te hard gaat. Tussendoor roer je met de garde er wat doorheen zodat er uiteindelijk een homogene vloeibare massa ontstaat.

Dan pak je een schaaltje (of twee) en bekleed deze met bakpapier zodat je de chocolade er makkelijk uit kan halen. Je kan kiezen of je eerst een laagje chocolade giet, daarna de tumtums en kruidnoten erover verdeelt of meteen het snoepgoed er inlegt en dan alle chocolade eroverheen giet.

Maakt in principe niets uit. Daarna even wachten tot het hard is en dan kan het aangesneden worden.

Natuurlijk konden de kinderen niet wachten met eten, dus die avond bij het sinterklaasjournaal kregen ze allebei een stukje. Als het hard geworden is kan je het namelijk makkelijk in blokjes snijden.

Ik hoop dat je hiermee goed vooruit kan komen en dat je je voorraad goed op kan maken…..zo niet dan moet je volgend jaar maar een zakje minder kopen haha!

Meer recepten vind je hier.

Heb jij nog een leuke tip om iets (geks) te doen met je strooigoed? Laat het maar weten, ik ben benieuwd!

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *