Pasen is een belangrijk christelijk feest dat jaarlijks gevierd wordt in veel delen van de wereld. Het herdenkt de opstanding van Jezus Christus uit de dood en symboliseert de overwinning van het leven over de dood. Maar hoe wordt Pasen gevierd in andere culturen en religies? In dit artikel zullen we enkele van de verschillende manieren bekijken waarop Pasen gevierd wordt in andere delen van de wereld.
Semana Santa
Semana Santa is de Heilige Week van het katholieke geloof en wordt gevierd in veel Spaanssprekende landen, waaronder Spanje, Mexico en Guatemala. Het omvat processies, waarbij afbeeldingen van Christus en heiligen door de straten worden gedragen, en het maken van traditionele paasgebakjes zoals torrijas en pestiños.
Orthodox Pasen
In de oosters-orthodoxe traditie wordt Pasen later gevierd dan in de westerse kerk, omdat het volgens de juliaanse kalender wordt gevierd in plaats van de gregoriaanse kalender. Dit betekent dat de datum van Pasen elk jaar verschilt, en meestal later valt dan in het westen. De viering van Orthodox Pasen is vergelijkbaar met die van westerse Pasen, met een focus op de opstanding van Jezus en het delen van voedsel en geschenken met vrienden en familie.
Joods Pesach
Pesach, ook wel bekend als het Joodse Pasen, wordt gevierd ter herdenking van de uittocht van de joden uit Egypte en hun bevrijding uit slavernij. Het duurt acht dagen en valt meestal rond dezelfde tijd als het christelijke Pasen. Het hoogtepunt van Pesach is de sedermaaltijd, die op de eerste avond van het feest wordt gehouden en waarbij de symbolische maaltijd van de joden wordt herhaald.
Holi
Holi is een hindoeïstisch festival dat wordt gevierd in India en Nepal. Het vindt meestal plaats in maart en wordt gevierd ter ere van de overwinning van het goede over het kwade. Het wordt ook geassocieerd met de lente en het begin van een nieuw seizoen. Tijdens het festival gooien mensen kleurrijk poeder naar elkaar en vieren ze feest met eten en muziek.
Songkran
Songkran is het Thaise nieuwjaarsfeest dat elk jaar in april wordt gevierd. Het wordt gevierd met watergevechten en het besprenkelen van elkaar met water als teken van zuivering en geluk. Songkran is ook een tijd om te bidden en respect te tonen aan oudere familieleden en voorouders.
Nowruz
Nowruz is het Perzische nieuwjaarsfeest dat in veel landen in Centraal-Azië wordt gevierd, waaronder Iran, Afghanistan en Tadzjikistan. Het wordt gevierd op de dag van de lente-equinox, meestal rond 20 of 21 maart, en is een tijd van feesten, familiebezoeken en het delen van geschenken. Het omvat ook het schoonmaken van huizen en het voorbereiden van speciale maaltijden.
Yom Ha’atzmaut
Yom Ha’atzmaut is de Israëlische Onafhankelijkheidsdag en wordt gevierd op de vijfde dag van de maand Iyar, die meestal in april of mei valt. Het feest viert de stichting van de staat Israël in 1948 en wordt gevierd met feesten, parades en vuurwerk.
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Leave a comment