Skip to Content

Tips voor als je partner werkloos thuis komt te zitten

Tips voor als je partner werkloos thuis komt te zitten

Als je partner te horen krijgt dat er tot ontslag besloten is en hij of zij werkloos wordt, heeft dat vaak een enorme impact op je partner, jou zelf en jullie gezin. In de eerste plaats zullen er een scala van emoties door ieders hoofd razen

. Van boosheid, ongeloof, verdriet tot angst. Het is niet voor niks iets wat in de top 5 van meest ingrijpende ervaringen in je leven staat. Naast een sterfgeval, verhuizing, nieuwe baan en scheiding staat ontslag ook in dit rijtje.

Emoties als boosheid, verdriet en onbegrip zijn dus heel normaal en mogen er ook zijn! Hoe ga je om met je partner die nu werkloos thuis zit? Toen je partner nog werk had zag jullie leven er anders uit, ook op financieel gebied.

Je ziet je partner die verdrietig is, ego’s die gekrenkt zijn en ook de vragen die dit bij je kinderen oproept zijn vragen die je niet voor ze gewild hebt. Geef jezelf en je partner hier de ruimte voor. Iedereen verwerkt werkloos zijn dit op een andere manier. Het maakt niet uit hoe je dit uit, als je maar de ruimte aan je emoties geeft.

Werkloos zijn maakt soms ook machteloos

Als je merkt dat je partner of jijzelf vast loopt in deze emoties, aarzel dan niet om deskundige hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld door met een psycholoog alles te bespreken en samen dingen op een rijtje te kunnen zetten.

Met een objectief persoon kan het zeker helpen om door deze moeilijke periode heen te komen. Zo kan een werkcoach ook helpen om na te gaan of je partner gelukkig was in zijn oude job, of de kwaliteiten optimaal tot ontplooiing zijn gekomen of dat wellicht een andere werkrichting meer voldoening zal geven.

Na een tijdje, als alle gevoelens wat gedempter aanwezig zijn in jullie lijf en geest, is het prettig om wat grip op de nieuwe situatie te creëren. Denk hierbij aan het in kaart brengen van de nieuwe financiële situatie, te denken over de baankeuze, jullie nieuwe rolverdeling en de invulling van de tijd tot ‘de’ baan er is.

Breng de nieuwe financiële situatie in kaart

Één van de eerste dingen die gezinnen vaak doen als iemand ontslagen is, is de nieuwe financiële situatie als je werkloos bent in kaart. Ook ivm herintreden. Maak een excel bestand aan waarin je de vaste lasten als hypotheek of huur van jullie huis opneemt.

Doe dat ook met de elektriciteit, belastingen, gas, water, reiskosten die nodig zijn om op je eigen werk te komen en noodzakelijke medicatie.

Maak een kolom ernaast met abonnementen die je nu hebt, zoals een abonnement op een tijdschrift, sportclub, clubjes van je kinderen, op de loterij, doelen die je steunt en andere lasten die je als luxe zou kunnen omschrijven. Bespreek samen welke uitgavenposten blijven en op welke jullie gaan bezuinigen. Bereken voor hoeveel maanden je een financiële buffer hebt.

Neem ook contact op met het UWV en reken uit op basis van je uitkering hoeveel maanden je financieel nog adempauze hebt. Zicht op je financiën geeft rust en een gevoel van controle in deze onzekere tijd van werkloosheid.

Baankeuze

Neem samen de tijd om te onderzoeken wat voor werk je partner voor ogen heeft. Is dit hetzelfde werk als voor zijn ontslag of is het juist iets heel anders? Dit kan namelijk een periode zijn om nieuwe dingen uit te proberen, te leren en jezelf te ontwikkelen.

Wees ook realistisch, om brood op de plank te krijgen zal er gewerkt moeten worden.

Je partner is op zoek naar dezelfde baan als voor het ontslag

  • Maak gebruik van het netwerk wat je partner heeft opgedaan. Zet jezelf in the picture bij nieuwe werkgevers, stel een CV op en mail of schrijf bedrijven aan.
  • Maak gebruik van social media.
  • Ga na of je je nog meer kunt specialiseren in je beroep, zodat je uitstijgt boven andere collega’s.

Je partner gaat voor een geheel andere beroepskeuze

Als je werkloos bent kan dit ook de tijd zijn om juist iets geheel nieuws uit te proberen. Misschien die lang gekoesterde wens om voor jezelf te beginnen. Maak een droom moodboard van hoe dit nieuwe beroep eruit ziet. Ga eens kijken op opleidingsdagen, spreek mensen die dit beroep uitoefenen en vraag hoe ze dit ervaren.

Vraag of je een dagje mee kan lopen eventueel en zo ervaring op kunt doen. Bied aan om een paar uur onbetaald te komen om zo ook in de praktijk te werken en zo je C.V. op te bouwen.

Nieuwe rolverdeling

Door het ontslag ontstaat ook een nieuwe rolverdeling. De kinderen krijgen misschien wel meer tablet tijd als in de dagen dat jij vrij bent of eten vaker een pizza. In veel gevallen gaat je partner door een diep dal en kunnen dan de dag hangend / op de bank liggend doorbrengen.

Wat weer voor frustraties tussen jullie onderling kan zorgen. Hoe begrijpelijk dit ook is, het advies van de loopbaancoach die ik sprak is:

Pamper niet. Spreek af hoe lang deze bankhangfase kan duren en vraag om twee huishoudelijke taken te doen op een dag. Een gevulde dagstructuur vermindert ook de kans op het ontstaan van een depressie.

En het tweede advies: ga niet alle banen aandragen maar laat je partner zelf een baan kiezen, steun hem en vraag hoe het gesprek is geweest. Bied aan om mee te kijken naar zijn CV of zijn kledingkeuze voor het gesprek.

Je kunt ook een sollicitatiegesprek van tevoren samen oefenen. Sta achter je partner en straal vertrouwen uit, dan straalt dit ook door je partner tijdens het sollicitatiegesprek.

Zorg goed voor jezelf

Stimuleer zowel je partner als jezelf om goed voor jezelf te blijven zorgen. Zowel de lichamelijke als de geestelijke verzorging is iets wat je jezelf zeer in deze crisis niet moet ontzeggen.

Voeg elke dag plezierige activiteiten voor jezelf toe en blijf deze ook uitvoeren. Door te doen wat je altijd leuk en ontspannend vond, help je mee om je stemming ook positief te beïnvloeden.

Gun je partner ook de tijd om lekker te gaan sporten om zo het hoofd leeg te maken van alle zorgen die erin rond gaan. Blijf afspreken met positieve mensen uit je omgeving, zoals familie en vrienden om zo opgepept te worden.

Probeer ook samen een vaste avond in de week vrij te houden om tijd en aandacht aan de relatie als stel te geven.

In deze rollercoaster is het helpend om tijd voor elkaar te blijven nemen en oprecht aandacht aan je partner te besteden. Vraag elkaar hoe de dag is geweest, loop een rondje ’s avonds samen of haal een keer Chinees en eet dat lekker op de bank voor de tv op.

Veel mensen die ontslagen worden zijn onzeker, ze hebben geen vaste dagstructuur meer en het is bekend dat een depressie op de loer kan liggen. Door een vaste dagstructuur aan te houden en tijd te nemen voor plezierige activiteiten kun je samen proberen er het beste van te maken.

Positieve kanten aan ontslag krijgen?

Zijn er ook positieve kanten aan ontslag?

1 van de positieve kanten die vrouwen vaak noemen, is dat de partner meer tijd met de kinderen doorbrengt. Het is voor kinderen ook erg fijn als hun vader of moeder ziet hoe het precies er op school aan toegaat, met welke vriendjes en vriendinnetjes er gespeeld wordt.

Kinderen leren ook veel van de andere ouder. Een ander voordeel is dat je na deze moeilijke en heftige tijd meer vertrouwen in jezelf, je partner en je gezin zult krijgen.

What doesn’t kill you makes you stronger, dat hebben jullie wel bewezen. Je ziet dingen positiever en weet: voor elk probleem is er een oplossing.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *