Skip to Content

Parmezaanse kaas: Het gouden juweel van de italiaanse keuken

Parmezaanse kaas: Het gouden juweel van de italiaanse keuken

Parmezaanse kaas, of in het Italiaans “Parmigiano Reggiano”, is een van de meest geliefde en iconische kazen ter wereld. Met zijn rijke smaak en veelzijdigheid is Parmezaanse kaas een essentieel ingrediënt in talloze gerechten. In dit artikel duiken we dieper in op de wereld van Parmezaanse kaas, met bijzondere aandacht voor het verschil tussen Parmigiano Reggiano en Grana Padano.

Ontstaan van Parmezaanse Kaas

De geschiedenis van Parmezaanse kaas gaat terug tot de Middeleeuwen in de regio Emilia-Romagna in Italië. Het is een van de oudste kazen ter wereld, en de productiemethoden zijn door de eeuwen heen nauwelijks veranderd. Parmezaanse kaas staat bekend om zijn ambachtelijke traditie en vakmanschap.

Parmezaanse kaas: Een delicatesse met Europese bescherming

Parmigiano Reggiano, zoals het officieel wordt genoemd, heeft een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) in de Europese Unie, wat betekent dat alleen kaas die volgens strikte traditionele methoden in een specifiek geografisch gebied wordt geproduceerd, de naam “Parmigiano Reggiano” mag dragen. Deze beschermde status benadrukt de authenticiteit en kwaliteit van deze kaas.

Parmigiano Reggiano vs. Grana Padano: wat is het verschil?

Hoewel zowel Parmigiano Reggiano als Grana Padano Italiaanse kaassoorten zijn die enkele gelijkenissen vertonen, zijn er ook belangrijke verschillen tussen de twee:

Herkomstgebied

 • Parmigiano Reggiano: Deze kaas wordt geproduceerd in specifieke provincies van Noord-Italië, waaronder Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna en Mantua.
 • Grana Padano: Grana Padano wordt geproduceerd in een groter geografisch gebied, dat zich uitstrekt over een groot deel van Noord-Italië.

Productiemethoden

 • Parmigiano Reggiano: De productiemethoden voor Parmigiano Reggiano zijn bijzonder streng en traditioneel. De kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk en moet aan specifieke regels voldoen, zoals het voederen van de koeien met lokaal geteeld voer en het rijpen van de kaas gedurende minstens 12 maanden (en vaak veel langer) voordat deze kan worden verkocht.
 • Grana Padano: Hoewel Grana Padano ook van rauwe koemelk wordt gemaakt, zijn de productieregels iets minder strikt dan die voor Parmigiano Reggiano. De rijpingsperiode kan variëren, maar de meeste Grana Padano wordt na ongeveer 9 tot 24 maanden verkocht.

Smaak en textuur

 • Parmigiano Reggiano: Deze kaas staat bekend om zijn diepe, rijke smaak en kristalachtige textuur. De smaak is hartig en complex, met tonen van noten, fruit en umami. De textuur is kruimelig en korrelig, met smaakrijke kristallen die in de kaas verschijnen tijdens het rijpingsproces.
 • Grana Padano: Grana Padano heeft een iets mildere smaak dan Parmigiano Reggiano. De smaak is nootachtig en zoutig, maar minder complex dan die van Parmigiano Reggiano. De textuur is over het algemeen iets zachter en minder korrelig.

Populaire gerechten met Parmezaanse kaa

Parmezaanse kaas is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Hier zijn enkele populaire gerechten:

 1. Rasp voor Pasta en Risotto: Het raspen van Parmezaanse kaas over pasta en risotto is een klassieke toepassing. De kaas smelt en mengt zich met de saus, waardoor een romige en smaakvolle textuur ontstaat.
 2. Salades: Geraspte Parmezaanse kaas kan een heerlijke toevoeging zijn aan salades, waardoor een zoute smaak en een hartige smaak ontstaat.
 3. Kaasplankjes: Parmezaanse kaas is een uitstekende keuze voor kaasplankjes. Het kan worden geserveerd met druiven, noten en honing voor een uitgebalanceerde smaakervaring.
 4. Soepen en Stoofschotels: Het toevoegen van Parmezaanse kaas aan soepen en stoofschotels kan de smaak verrijken en verdiepen.
 5. Geraspte Kaas voor Pizza en Lasagne: Geraspte Parmezaanse kaas is een geweldige topping voor pizza en lasagne, waardoor een heerlijke smaaklaag ontstaat.

Parmezaanse Kaas en gezondheid

Parmezaanse kaas is niet alleen heerlijk, maar bevat ook voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid. Het is een uitstekende bron van calcium, eiwitten en vitamine B12. Bovendien is de kaas van nature lactosevrij vanwege het lange rijpingsproces, wat betekent dat mensen met lactose-intolerantie het vaak goed kunnen verdragen.

Het is echter belangrijk om Parmezaanse kaas met mate te consumeren vanwege het hoge zoutgehalte, dat kan bijdragen aan hypertensie bij overmatige inname.

Parmezaanse kaas is niet alleen een heerlijke kaas, maar ook een symbool van Italiaanse culinaire traditie en vakmanschap. Het verschil tussen Parmigiano Reggiano en Grana Padano ligt in de herkomst, productiemethoden, smaak en textuur, maar beide kazen hebben hun eigen unieke charme en toepassingen in de keuken. Dus, of je nu geniet van een bord pasta, een kaasplankje samenstelt of een hartige soep bereidt, Parmezaanse kaas voegt altijd een vleugje elegantie toe aan je gerechten.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *