Skip to Content

Panseksualiteit

Panseksualiteit

Panseksualiteit: vast weleens van gehoord, maar weet je eigenlijk niet zo goed wat het inhoudt? En wat is nu het verschil met bijvoorbeeld biseksualiteit? Hoe ga je hiermee om als ouder als je kind panseksueel is? We leggen het uit in dit artikel.

Veel verschillende benamingen: snap jij het nog?

Duizelt het je soms ook als je al die termen voorbij hoort komen die met seksuele geaardheid en genders te maken hebben? Niet vreemd, want in korte tijd zijn er heel wat ‘etiketjes’ bij gekomen en is LHTB ondertussen gegroeid tot LHTBIQ+. Eh, hoewel, of was het LHTBTQ+? Of toch…

Als je rondkijkt op internet is zelfs dat niet helemaal duidelijk meer. Gelukkig houdt het in dat iedereen zichzelf moet mogen zijn. En ook panseksualiteit is een vorm van seksualiteit die hieronder valt. Die eigenlijk zelf iedere uitsluiting al uitsluit…

Wat houdt panseksueel in?

Panseksueel of panseksualiteit wil zeggen dat iemand seksuele, romantische en/of emotionele aantrekking ervaart naar alle mensen toe, ongeacht hun gender of biologisch geslacht. Hierbij valt men dus zowel op mannen en vrouwen in biologisch opzicht, maar ook de genderidentiteit is dus niet van belang. Ze voelen zich aangetrokken tot een persoon.

Het woord is afgeleid van het Griekse Pan. Dit betekent volledig, omvattend of alles. Men noemt zichzelf ook wel genderblind omdat ze niet kijken naar het gender (of sekse) van anderen. Zij kijken puur naar het karakter en stoppen de ander niet in een bepaald hokje.

Verschil met biseksualiteit

Er zit dus een duidelijke overlap in met biseksueel. Beide vallen immers op zowel mannen als vrouwen. Het grote verschil is hierbij dat een biseksueel niet genderblind is. Je valt op mannen en vrouwen.

Verschil met omniseksueel

Om het nog ingewikkelder te maken: er bestaat ook nog zoiets als omniseksueel. Dit lijkt nog meer op panseksueel. Ook omniseksualiteit sluit geen enkele gender of sekse uit. Maar zij erkennen dit wel. Genderblind zijn zij dus niet.  

Door elkaar gebruikt

De scheiding is natuurlijk vrij dun tussen deze begrippen en wordt dan ook nog weleens door elkaar gebruikt. Als we het even heel simpel willen bekijken kan je echter zeggen dat een panseksueel puur op mensen valt, waarbij gender en sekse er dus helemaal niet toe doen. Het gaat echt om hoe de persoon op zich is. Eigenlijk klinkt dit best oké…want je sluit immers niemand op voorhand uit. 

Panseksuele community in Nederland

Panseksualiteit is vergeleken met bijvoorbeeld homoseksualiteit of andere geaardheden nog een beetje het ondergeschoven kindje. Er is nog niet heel veel over te vinden en daardoor kan het voor mensen die zich panseksueel voelen moeilijk zijn om een community te vinden waar ze terecht kunnen met hun vragen of om gelijkgestemden te vinden. Natuurlijk kunnen ze wel altijd terecht bij COC. Deze organisatie vertegenwoordigd de belangen van alle LHBTI’S. 

Hoeveel mensen zijn er panseksueel

Cijfers uit onderzoeken van enkele jaren geleden laten cijfers zien als 6,6% of 14%. Dit is nogal een verschil. De kans is ook groot dat het op dit moment nog hoger ligt, omdat er meer bekend over wordt en mensen daardoor zichzelf ermee kunnen identificeren. Vooral onder jongeren zijn panseksuelen te vinden, wat niet vreemd is gezien de ontwikkelingen op dit gebied. 

Onzichtbare geaardheid

Volgens advalvas.vu.nl zouden er 1 miljoen mensen zichzelf als bi zien. Maar zijn ze heel onzichtbaar. Op zich niet vreemd als je bedenkt dat voor de buitenwereld een getrouwde bi-man of -vrouw immers gewoon hetero overkomt. Dat hij of zij zich net zo goed aangetrokken voelt tot mensen van hetzelfde geslacht is immers niet aan hun gezicht af te lezen.

En dat geldt natuurlijk ook voor stellen van hetzelfde geslacht. Ook daar kunnen best ‘bi-mensen’ bij zitten. Hetzelfde ‘probleem’ doet zich natuurlijk ook voor bij mensen die panseksueel zijn. Je moet er echt mee te koop lopen wil het opvallen. En waarom zou je dat doen als je grote kans maakt om erom ‘veroordeeld’ te worden.

Mijn zoon of dochter is ‘pan’

En dan kom je uit bij de vraag hoe je moet reageren als je zoon of dochter thuiskomt met de mededeling dat hij panseksueel is. Hoe reageer je daarop? 

  • Laat boven alles weten dat je van je kind houdt ongeacht zijn geaardheid of wat dan ook
  • Vertel dat je het fijn vindt dat hij je in vertrouwen neemt en dat je er altijd voor hem bent.
  • Ga niet direct alle gevaren afvuren op je kind.
  • Neem je kind serieus.
  • Keur je kind nooit af.
  • Luister naar wat hij te vertellen heeft.
  • Vraag gewoon wat je weten wilt. Maar altijd op een respectvolle manier.
  • Vraag of je kind ergens behoefte aan heeft. Kan hij zijn verhaal kwijt? Voelt hij zich eenzaam en dat soort dingen.
  • Probeer je kind niet te veranderen…

Is het erg als hij deze geaardheid heeft? Natuurlijk niet. In de eerste plaats omdat hij of zij gewoon zichzelf mag zijn. Maar ook: wat is er fout aan als je kijkt naar iemand als persoon? Gaat het juist niet om wat je voor elkaar voelt en dat je respectvol met elkaar omgaat. Dat je een liefdevolle relatie met elkaar aangaat! Wat kan er fout zijn aan niemand op voorhand al uitsluiten?

Als jij er problemen mee hebt

Er kunnen redenen zijn waarom jij er wel moeite mee hebt. Dit kan je geloofsovertuiging zijn, je eigen ideeën, maar vaak ook je angst wat familie of anderen ervan zullen denken. En natuurlijk kan je zelf helemaal achter je kind staan, maar ben je wel bezorgd of je kind zo geen problemen over zich heen krijgt. We kennen immers allemaal de verhalen van geweld tegen homoseksuelen, bijvoorbeeld. Hoe kan je hier nu zelf mee omgaan?

  • Zoek naar info voor jezelf over het onderwerp
  • Praat met andere ouders. Er zijn speciale ouderdagen bij Genderkind&ouders (Go) als je kind zelf ook met zijn gender anders is.
  • Of kijk eens bij switchboard.coc.nl als je in contact wil komen met mensen die zelf een andere seksuele geaardheid hebben.
  • Je zou ook het Centrum voor Jeugd en Gezin kunnen bezoeken en hier je vragen voorleggen.
  • Kijk eens op sites als Iedereen is anders

Extra noot

Het gevaar van het uitleggen van labels als deze is dat niet iedereen het met elkaar eens is. Zo zijn er mensen die juist uit zullen leggen dat panseksualiteit onder biseksualiteit valt. Anderen stellen zelfs dat biseksueel de genderhokjes zouden versterken omdat ze echt uitgaan van man/vrouw. In mijn artikel ben ik uitgegaan van de term die de namen zelf zeggen.

Bi staat namelijk voor twee, net als in het Engelse woord bicycle (tweewieler) en zoals al eerder gemeld staat pan voor alles. Dat de termen biseksueel en panseksueel voor verwarring en discussie kunnen zorgen, blijkt onder andere uit artikelen op Vlammagazine en Raffia-magazine.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *