Skip to Content

Overgang; wat is het en eerste signalen en tekenen bij welke leeftijd?

Overgang; wat is het en eerste signalen en tekenen bij welke leeftijd?

Geen enkele vrouw ontkomt er aan als ze eenmaal richting de 50 gaat: je komt in de overgang. Wat houdt dit nu eigenlijk in en hoe herken je de eerste signalen die deze overgang inluiden? Heeft iedere vrouw hier last van of kun je er ook simpel doorheen fladderen? Wat zijn de verschijnselen dan? En vanaf welke leeftijd kun je hier rekening mee gaan houden?

Wat is nu precies de overgang?

Eigenlijk gewoon dat wat het zegt: een overgang van de ene naar de andere periode. In dit geval dus de overgang van de vruchtbare periode naar de onvruchtbare. Je lijf begint hierdoor onder invloed te komen van hormoonwisselingen, waardoor je klachten kunt krijgen. Nu zal niet iedere vrouw hier even veel last van hebben en ook de leeftijd waarop de eerste signalen zich voordoen verschilt per vrouw.

De menopauze is trouwens iets anders. Dat is eigenlijk maar 1 moment, namelijk je laatste menstruatie. De periode hieraan vooraf is dus de overgang. Maar ook de periode erna, zolang je lichaam nog ‘zoekende’ is naar een nieuwe balans, hoort bij de overgang. Ben je langer dan 1 jaar niet meer ongesteld geweest, dan gaat men ervan uit dat die laatste menstruatie dus jouw menopauze was. De menopauze valt vaak in de periode dat er nog meer verandert.

Bijvoorbeeld kinderen die allemaal uitvliegen, ouders die opeens jouw zorg nodig hebben en zelf je gaan afvragen of dit het leven is wat je wilt blijven leven. Al met al een emotionele rollercoaster voor de ene vrouw, terwijl de ander juist de opluchting voelt en de nieuwe vrijheid omarmt.

Wanneer kom je in de overgang?

Er wordt gesteld dat er een erfelijke factor zit in de leeftijd waarop je in de overgang komt. Nu is mijn eigen ervaring totaal anders, dus zie dat niet als vaststaand feit! Maar je zou kunnen kijken naar de leeftijd waarop je moeder hiermee te maken kreeg en eventueel oudere zussen. Aan de hand hiervan zou dan een schatting gemaakt kunnen worden. Maar de overgang kan ook door andere oorzaken beïnvloed worden. Stress of roken bijvoorbeeld.

Uiteraard kunnen ingrepen bij je eierstokken ook zorgen voor een eerdere overgang. Overigens stelt men dat pilgebruik het tijdstip niet verandert, maar wel de klachten kan onderdrukken. Normaal gesproken zal een vrouw ergens tussen 45 en 55 jaar in de overgang komen. De gemiddelde leeftijd van de menopauze is 51 jaar.

Hoe lang duurt de overgang?

Ook de duur van de overgang is niet te voorspellen. Het onregelmatig worden van de menstruatie en echt de menopauze staat gemiddeld op een duur van vier jaar. Na de menopauze kun je nog uitgaan van een paar jaar. Er zijn vrouwen die zelfs langer dan tien jaar bezig zijn met de overgang, terwijl anderen er maar een korte tijd last van hebben.

Tekenen en symptomen dat je in de overgang komt

Veranderende menstruatie

Het veranderen van je menstruatie kan één van de eerste tekenen zijn. Je wordt opeens minder heftig ongesteld of juist veel meer. Het kan ook zo zijn dat je langer menstrueert of juist korter. En het kan ook nog eens per keer verschillend zijn. Daarnaast zal ook de frequentie veranderen, vaak op zo’n manier dat er eigenlijk niets meer over te zeggen is. Kortweg: alle mogelijke varianten kunnen nu opeens langs komen. Let wel op: zolang je nog menstrueert ben je nog altijd vruchtbaar!

Minder speeksel en vocht

De veranderingen in je lichaam heeft ook invloed op de huid. Deze kan droger worden en zal ook minder elastisch zijn. Dit is niet alleen merkbaar tijdens seksuele activiteiten, want de slijmvliezen in je vagina worden droger en dunner. Ook gewoon je mond kan droger aanvoelen en zelfs je ogen. Traanvocht en speeksel wordt namelijk minder aangemaakt. Je vagina kan branderig aanvoelen en gaan jeuken.

Minder zin in seks

Omdat seks nu pijnlijker kan zijn, kan seks minder fijn voor je zijn. Onder invloed van hormonen kan ook nog eens de zin een stuk minder zijn. Wees hierin eerlijk richting je partner en probeer samen te ontdekken wat wel fijn is. Daarnaast kan een glijmiddel natuurlijk ook een uitkomst zijn als het vooral de droogte is die je zin in de weg staat.

Urineweginfecties

De blaas kan gaan verzakken als je ouder wordt. Dit heeft o.a. te maken met het verslappen van de bekkenbodemspieren. Maar ook de steunweefsels. Blaasontstekingen kunnen meer voor komen en ook het ophouden van de plas kan een probleem zijn.

Opvliegers

Opeens krijg je het zomaar van binnenuit bloedje heet en eventueel doen je zweetklieren ook gezellig mee. Heel normaal als je in de overgang zit en simpelweg iets waar je niets aan kunt doen. Toch proberen veel vrouwen het te verbergen, waardoor je het jezelf eigenlijk alleen maar nog moeilijker maakt! Niet alle vrouwen krijgen hier last van, maar het is wel 1 van de bekendste verschijnselen.

Een opvlieger is meestal zo weer over. Hoe vaak je het krijgt is heel verschillend. Waar de één er zo af en toe (of helemaal geen) één heeft, loopt de ander zelfs meerdere keren per dag tegen het fenomeen aan. Ook ’s nachts kan je kacheltje opeens op bloedje heet staan, waardoor je badend in het zweet kunt wakker worden.

De klachten stapelen zich op…

Door de typische overgangsklachten kunnen er ook weer andere klachten ontstaan. Hierbij kun je denken aan, zoals eerder genoemd, problemen op seksueel gebied, maar ook heel andere van zowel psychische als lichamelijke aard. Verlies je nu veel bloed tijdens de overgang? Dan kan het zomaar tot een tekort aan ijzer leiden en dus bloedarmoede ontstaan. De schaamte door de opvliegers kan je onzeker maken en je onzeker laten zijn als je bijvoorbeeld een presentatie moet geven of zelfs gewoon op stap gaat. Natuurlijk is dit voor lang niet alle vrouwen zo!

Positiviteit

Natuurlijk kun je niet alles voorkomen door positief naar deze periode te kijken. Het is immers een lichamelijke oorzaak dat het allemaal gebeurt. Maar hoe jij er mee omgaat helpt uiteraard wel. Probeer niet te veel bezig te zijn met de onprettige kanten en focus je juist zo veel mogelijk op de fijne zaken. Hoe meer aandacht je geeft aan de dingen die niet fijn zijn, hoe prominenter ze op de voorgrond komen en je er dus meer last van zult hebben!

Hulp

Er zijn meerdere mogelijkheden om hulp te zoeken als je hier behoefte aan hebt. Blijf niet rondlopen met je zorgen of met je vragen. De huisarts kan je helpen, maar er zijn ook speciale coaches voor vrouwen in de overgang. Let wel hierbij op, want dit is geen beschermd beroep, dus iedereen kan zichzelf uitroepen tot een overgangscoach!

Geen enkele vrouw ontkomt er aan als ze eenmaal richting de 50 gaat: je komt in de overgang. Wat houdt dit nu eigenlijk in en hoe herken je de eerste signalen die deze overgang inluiden? Heeft iedere vrouw hier last van of kun je er ook simpel doorheen fladderen? Wat zijn de verschijnselen dan? En vanaf welke leeftijd kun je hier rekening mee gaan houden?

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *