Skip to Content

Oudste 1 april grappen in Europa

Oudste 1 april grappen in Europa

1 april, de dag van de grappen en grollen. Op deze dag is het gebruikelijk om elkaar voor de gek te houden en om de meest creatieve grappen uit te halen. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? En wat zijn enkele van de meest beroemde 1 april grappen uit de geschiedenis? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en enkele van de meest beroemde 1 april grappen uit de geschiedenis bespreken.

Gregoriaanse kalender

De oudste bekende 1 april grap dateert uit de 16e eeuw en vond plaats in Frankrijk. In die tijd begon het nieuwe jaar op 25 maart en duurde tot 1 april. Toen de kalender in 1564 werd hervormd en het nieuwe jaar werd verplaatst naar 1 januari, waren er mensen die deze verandering niet accepteerden en bleven vasthouden aan de oude traditie. Anderen maakten er een gewoonte van om deze mensen voor de gek te houden door hen op 1 april valse cadeaus te geven of hen uit te nodigen voor niet-bestaande feesten.

1 april Nederland

De eerste beschrijving in het Nederlands van 1 april als de dag waarop je anderen in de maling neemt, stamt uit 1539. De middeleeuwse dichter Eduard de Dene schrijft erover in het gedicht “Refereyn vp verzendekens dach Twelck den eersten April te zyne plach”. In het gedicht probeert een edelman zijn knecht op 1 april heen en weer te sturen voor absurde boodschappen, zogenaamd ter voorbereiding op een huwelijksfeest. Maar de bediende heeft dit plannetje door en daarom eindigt de slotzin van elk couplet met “ik ben bang dat je me voor de gek probeert te houden.

Een andere uitleg die wordt gegeven is dat in Nederland wordt de inname van Den Briel (Brielle) door de watergeuzen op 1 april 1572 gezien als de oorsprong van de grappendag. Het grapje “op 1 april verloor Alva zijn bril” komt daar namelijk vandaan. Dit grapje verwijst naar de Spaanse hertog van Alva, die het gezag had over Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en “bril” is een verbastering van “Briel”, haha.

De inname van Den Briel was een belangrijke gebeurtenis in de opstand tegen Spanje, omdat het de eerste keer was dat de Nederlanders grondgebied terugveroverden op de Spanjaarden. De inname kwam voor Alva als een complete verrassing, dus hij was gefopt. Dit wordt nog steeds herdacht door elkaar op 1 april voor de gek te houden.

1 april Frankrijk

Op 1 april roepen ze in Frankrijk poisson d’avril! (aprilvis). Kinderen maken op deze dag een vis van papier en plakken deze stiekem op de rug van een klasgenoot. De term “poisson d’avril” komt voor het eerst voor in het gedicht “Le livre de la Deablerie” van de Fransman Eloy d’Amerval uit 1509. Het is niet duidelijk of hij deze uitdrukking specifiek gebruikte om naar 1 april te verwijzen, of dat hij er gewoon een dwaas mee beschreef.

1 april Engeland

Veel landen hebben een nationale gebeurtenis als het begin van de grappentraditie. Zo wordt de Britse April Fool’s Day geassocieerd met het dorp Gotham. Volgens de legende wilde koning Jan zonder Land in de dertiende eeuw door Gotham reizen op weg naar Nottingham. De dorpelingen waren daar echter op tegen, want volgens de wet moest elke weg waarover de koning had gereisd, veranderen in een Royal Highway, aangelegd en onderhouden door de inwoners zelf.

Om de koning af te schrikken, gingen de dorpelingen zich heel vreemd gedragen. Zo probeerden ze bijvoorbeeld een paling te verdrinken in een plas en bouwden ze een hek rond een bosje om te voorkomen dat een koekoek zou ontsnappen. Omdat de koning bang was dat de gekte besmettelijk was, koos hij snel een andere route. Volgens de legende wordt op 1 april het bedrog van Gotham herdacht.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *