Skip to Content

Oude badkamer opknappen

Oude badkamer opknappen

De badkamer kan wel een opknapbeurtje gebruiken. Nu kan je natuurlijk meteen een hele nieuwe inrichting kiezen. Maar of het nu om financiële redenen gaat of omdat je duurzamer bezig wilt zijn: de oude badkamer gewoon opknappen is ook een idee! Wat kan je allemaal doen om je badkamer weer mooi te laten zijn?

Nieuw kleurtje

Uiteraard doet een nieuwe lik verf op de muren en het plafond al heel veel. Kies voor een heel andere kleur, dan ziet het er niet meteen weer netjes uit, maar heb je toch het idee dat je met iets heel nieuws te maken hebt! Je kunt ook prima spelen met kleur in je badkamer.

Verf 1 muur een andere kleur, bijvoorbeeld. Heb je enkel tegels? Dan wordt het natuurlijk lastiger. Maar er zijn waterbestendige tegelstickers, dus misschien is dat dan nog een idee! Je kunt ze zelfs ook verven! 

Kit opnieuw aanbrengen

Eén van de dingen die je terugziet in een oudere badkamer is het loslaten van de kitnaden. Ook kan er schimmel op komen. Door deze te verwijderen en het allemaal weer netjes aan te brengen maakt de badkamer alweer een frissere indruk. 

Schimmel aanpakken

Heb je de pech dat je badkamer niet goed gelucht kan worden waardoor er schimmel ontstaat? Heel vervelend. Gelukkig kan je er wel iets aan doen. Verwijder regelmatig de schimmel en je zult zien dat ook dat al heel veel scheelt. 

Pak de voegen aan

De tegels zijn nog wel naar het zin? Maar heb je toch het gevoel dat er iets niet mooi aan is? Misschien zijn het de voegen wel? Probeer ze eerst eens schoon te maken, dit zou met azijn kunnen.

Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen voor. Levert dat niet het gewenste resultaat, dan zou je ook kunnen overwegen om de voegen een andere kleur te geven of dezelfde kleur maar dus weer lekker nieuw! Er is speciale voegenverf. Maar met gewone muurverf zou het ook moeten lukken.

Toch andere tegels

Is er toch geen ontkomen aan en zal je toch nieuwe tegels moeten plaatsen? Het is een hoop werk, maar het zal zeker een mooie badkamer opleveren. Je kunt eerst even nadenken over de vraag of je de nieuwe tegels over de oude heen zult plaatsen of toch de oude eerst zult verwijderen. Voor beide is iets te zeggen. Eroverheen plaatsen scheelt breekwerk en kost dus ook minder geld.

Maar bedenk wel dat je muur of vloer dus dikker zal worden en daarmee misschien net niet meer past. Dat je daardoor je douchedeur niet meer kunt openen, bijvoorbeeld, of je raam… Daar moet je natuurlijk in de eerste plaats even naar kijken!

Kalk aanpakken

Nog zoiets vervelends in natte ruimten is de kalkaanslag. Heb je hier last van in je badkamer, dan geeft dat ook meteen al een oude, verwaarloosde indruk. Weg met die kalk dus. Schoonmaakazijn doet echt wonderen.

Doop watjes of proppen keukenpapier in de azijn en leg dit op de kalkplekken. Dit laat je een tijdje liggen zodat het goed intrekt. Dit kan op allerlei plekken. Op de plekken bij je bad of in de douchecabine, maar ook rondom je kraan bijvoorbeeld.

Of misschien heb je wel kalk op de vloer? Zorg wel dat er goed geventileerd wordt om niet te veel blootgesteld te worden aan de azijndamp. Dat zullen je longen namelijk niet fijn vinden.

Spoel na met koud water en boen de douche met een ruwe doek. Het ligt er natuurlijk aan wat je wilt schoonmaken of je dit eventueel met een schuursponsje kunt doen.

Je kunt ook schoonmaakazijn of witte azijn mengen met water en dit in een plantenspuit doen (1 deel azijn en 2 delen water) en dit dan spuiten op de oppervlakten die je wilt schoonmaken, zoals de douchewand of bijvoorbeeld douchescherm.

Ook nu naspoelen met koud water en naschrobben. Je spoelt na met koud water omdat kalk daar beter in blijft opgelost en afzetting van kalk dan minder snel zal gebeuren.

Om die reden kan je ook na het douchen het beste even naspoelen met koud water om zo te ‘voorkomen’ dat er kalkaanslag optreedt. 

Toch sanitair vervangen

Natuurlijk kan het zo zijn dat je sanitair echt op is. En zal je toch echt wel moeten besluiten om een nieuw toilet of wasbak te kopen. Let dan goed op aanbiedingen, struin internet af naar budget winkels (let wel op de kwaliteit, want die moet natuurlijk wel goed zijn) en probeer dan zo toch niet te duur uit te zijn!

Nieuwe kastjes

Heb je een kast in je badkamer? Je kunt op rommelmarkten of bij tweedehandswinkels gaan kijken voor een goedkoop ander exemplaar. Of je geeft je oude kast een mooie make-over. Ander kleurtje doet wonderen! 

Nieuwe accessoires

Ook accessoires kunnen de sfeer in je badkamer veranderen. Kies voor een bepaald kleurthema en voer die helemaal door in je badkamer. Leg een stapeltje handdoeken in die kleuren in het zicht, bijvoorbeeld en doe iets met die kleuren wat betreft overige decoratie.

Een andere lamp is ook een idee. Een nieuwe spiegel in een andere vorm. Maar denk ook aan zaken als je douchegordijn, het kleedje op de grond of gordijnen voor het raam.

Als dit allemaal mooi op elkaar is afgestemd krijg je een prachtig geheel. En door eens voor een heel andere kleurstelling te kiezen dan wat je hiervoor had, wordt het echt een heel andere badkamer!

Andere objecten waarmee je dit kunt doen zijn wasmanden, zeeppompjes, wc-rolhouder en wat dacht je bijvoorbeeld van een bloempot?

Planten in je badkamer

Een bloempot? Jazeker, want planten in je badkamer maken het vertrek helemaal anders. Nu zal niet iedere plant het goed doen in dit vertrek, maar ze zijn er zeker wel.

Een orchidee, een varen of een grotere Kentia Palm zijn een paar voorbeelden van planten die het prima in de badkamer doen!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *