Skip to Content

Opgeruimd huis opgeruimd hoofd houden; hoe hou je je huis opgeruimd?

Opgeruimd huis opgeruimd hoofd houden; hoe hou je je huis opgeruimd?

In het voorjaar besteden de meeste mensen iets meer aandacht aan hun huishouden in de vorm van een grote voorjaarsschoonmaak. Ik snap dat wel hoor, met het zonnetje word je wat vrolijker, kan je je hoofd leeg maken en heb je meer energie in dingen die je anders laat liggen.

Daarnaast zie je met die laagstaande zon ook veel meer; van vieze vingers op het raam tot en met stof onder de kast. Voordat je gaat schoonmaken moet er natuurlijk eerst opgeruimd huis worden… Maar is dat wel zo handig?

Opgeruimd huis is opgeruimd hoofd

De laatste paar weken had ik een fase waarin ik erg chagrijnig was en weinig kon hebben. Het was gewoon even allemaal teveel geworden; met een puberende peuter, het werk met veel deadlines en afspraken en dan ook nog het huishouden. Een opgeruimd huis zat er niet in.

En als je dan toch ook structureel slaapuren tekort komt… Dan is het tijd om een stapje terug te doen. Even weer de focus op andere prioriteiten, en een inhaalslag maken met het huishouden.

Te beginnen bij de enorme stapel was, de kinderkamers weer helemaal opgeruimd. En ook de ramen weer eens goed gezeemd. Het viel zelfs de visite op 😉 En daar kan ik toch wel echt van genieten.

Niet zozeer vanwege het picture perfectplaatje, voor zover dat kan hier in huis. Maar het geeft mij rust. Als ik me niet meer erger aan het huishouden kan ik mijn aandacht volledig op iets anders richten. En dat scheelt toch wel heel erg.

Schijn bedriegt

Bij de kinderkamers laat ik in eerste instantie de kinderen zelf zorgen voor een opgeruimd huis. Ze moeten het toch ooit leren en op deze leeftijd vinden ze het vaak nog leuk. Zeker als ze daarna met de stofzuiger mogen spelen.

Dochterlief heeft er trouwens wel een heel handig trucje in ontwikkeld; namelijk “schuif alles onder de kast”… Wat dat betreft lijkt ze wel op mij als ik heb geveegd en geen zin heb om het op te vegen, dan wil ik het ook wel eens onder de kast schuiven totdat ik ga stofzuigen 😉

Geen rommel maken hoor

Als het opgeruimd is wil je het ook graag opgeruimd huis houden. En dat is best een uitdaging met kinderen. En dat vind ik dus ook het moeilijkste. Want ik merk dat ik dan steeds sneller geneigd ben om te zeggen ‘geen rommel maken’.

Terwijl dat juist is wat kinderen doen, als er gespeeld wordt. Dan wordt er van alles uit de kast getrokken om mee gespeeld te worden.

En dan kan je wel bedenken dat ze eerst netjes het één moeten opruimen voor ze met het volgende gaan spelen, maar als de één met Playmobil speelt aan de kleine tafel en de ander met klei aan de grote tafel…

Dan ligt voor je het weet de hele woonkamer onder. Of als de één een speelgoedbak pakt, ligt voor je het weet de helft uit de kast. En dat moet ook gewoon kunnen. Want het zijn kinderen. Ook al gaat dat ten koste van die netjes opgeruimd huis.

Goede voornemens

Maar goed, alle was zit weer netjes opgevouwen in de kast, alle rommel ligt weer in de kast. Toch wel erg handig om veel kastruimte te hebben met deurtjes die je dicht kan doen 😉

En het ziet er weer een beetje opgeruimd uit. Nu nog proberen dat bij te houden. De praktijk leert dat er maar een drukke dag tussen hoeft te zitten en het opgeruimd huis versloft weer…

Tips om snel het huis op te ruimen

De afgelopen weken zijn erg druk en vol, veel tijd voor het huishouden blijft er dus niet over. Een opgeruimd huis staat onderaan het prioriteitenlijstje en komt wel weer een keer. Maar dan, dan komt oma langs.

En tja, dan moet er dus toch snel even wat achterstallig werk gedaan worden. Rommel in de kastjes, zodat het er opgeruimd uitziet, snel een stofzuiger door de kamer en het kan ermee door.

Tot je met dank aan het zonnetje de vingers op de ruiten ziet. Voordeel van het mooie weer is dat je heerlijk buiten kan zitten, maar daardoor vallen die handjes van de kinderen ook sneller op.

Krijg jij ook je (schoon)ouders op bezoek en wil je snel even je huis op orde hebben (of dat het in ieder geval zo lijkt)?

Het belangrijkste zijn dan natuurlijk de kamers waar de visite komt, de zolder kan je overslaan en de kamers van de kinderen kan je in principe ook wel vanuit gaan dat ze niet komen. Voor de rest kan je de volgende tips toepassen voor een opgeruimd huis:

  1. Zorg dat het leeg is, dan lijkt het al snel opgeruimd. Dus lege tafel, niet teveel rommel op de kasten of op de vloer. Een paar kasten met deurtjes die je dicht kan doen zijn ideaal. Of grote bakken voor het speelgoed in de kinderhoek. Achter de gordijnen is ook een populaire verstopplaats. Alles wat naar boven moet leg je op de trap, nu hebben wij een open trap, maar zelfs dan oogt het minder rommelig.
  2. Wij hebben ook een deur naar de keuken, dus kunnen die makkelijk afsluiten. Zet anders alle afwas in de vaatwasser en probeer het aanrecht zo leeg mogelijk te hebben.
  3. Even snel stofzuigen rondom de bank en tafel waar vaak de meeste kruimels liggen.
  4. Snel een doekje over het tafelblad en andere oppervlakten.
  5. Zorg voor een fijne spray in huis die zorgt dat het fris ruikt. Alle ramen open zetten tegenover elkaar zodat het goed kan luchten, wil ook helpen.
  6. Wat bleek in de wc-pot doet ook wonderen, even een doekje er overheen, en over de wasbak en je kan ze rustig naar het toilet laten gaan. Hang een schone handdoek op en controleer de wc-rol.
  7. Zet een muziekje op of steek kaarsen aan (oké niet in de zomer) of bak een appeltaartje in de oven. De sfeer doet dan wonderen en doet een stuk gezelliger aan.

Als het zonnig is; ga dan lekker buiten zitten. Ja, ze moeten even door de woonkamer naar de tuin (als ze niet al achterom kunnen komen), maar als je snel doorloopt zien ze echt niet dat je snel geveegd hebt maar de rommel onder het keukentje hebt geschoven of je eigenlijk moet dweilen en de gordijnen nog nooit zijn gewassen.

Wat ook helpt is de 2-minuten regel toe te passen, hierdoor zorg je dat het een opgeruimd huis blijft.

Opruimen of wegdoen?

Oké, nu moet ik eerlijk bekennen dat Marie Kondo wel een punt heeft met het ‘je moet gewoon weggooien’, na het schrijven kwam ik erachter dat dit toch wel een beetje de rode draad was van mijn opruimactie. En dat terwijl ik nooit een woord uit haar boek heb gelezen.

Maar het is gewoon heel simpel; meer spullen is meer rommel. Dus als je echt wilt opruimen moet het gewoon weg. En dan niet in een kast, of naar zolder maar verbannen uit het huis.

Maar ja, hoe doe je dat? Want ‘Word je er gelukkig van?’ is natuurlijk niet de vraag die je snel zal stellen bij iets als een pollepel.

Wanneer heb ik het voor het laatst gebruikt?

Twee jaar geleden hebben we ook al een soortgelijke schoonmaakactie gehad en heel veel weggegooid. Met name wat na de verhuizing op zolder was beland maar nooit gebruikt is. Van dozen met schoenen, tot en met allerlei frutsels zoals de cadeautjes op de bruiloft.

Heel leuk, maar na vijf jaar verstoffen mag ik toch wel constateren dat we er niets meer meedoen. Zo had ik de vorige keer al alle schoenen die kapot waren, en ik om de een of andere reden toch had bewaard, al weggedaan.

Nu was het gewoon tijd om alle schoenen die ik toen niet weg deed omdat ze heel waren, alsnog weg te doen omdat ze alleen maar ruimte innemen in mijn schoenenkast en ik er daardoor moeilijk bij kan.

Uiteindelijk toch het paar hakken bewaard, en zowaar ook nog gedragen in die opruimweek. Je weet weer wat je hebt en heb maar één paar, dus geen keuze. Of wat dacht je van de matrassen die we onder het bed hebben liggen, ondertussen nieuwe matrassen gekocht.

Maar ‘je weet maar nooit’ zo mochten wij vroeger op deze oude matrassen in de tuin spelen als trampoline. Dus bewaar je ze maar weer.

Op deze manier kan je trouwens ook dingen die je regelmatig gebruikt, maar geen handige plek hebben, op een andere plek neerleggen zodat je er makkelijk bij kan om te gebruiken.

Gewoon alles opnieuw indelen. Want je pakt toch één-voor-één alle kasten aan.

Wat wil ik bewaren voor de kleinkinderen?

Voorlopig is het nog niet zo ver, de oudste is pas vier jaar. Dus wie weet over dertig jaar hebben we er iets aan. Maar voor veel babyspul en kinderkleding is dit de vraag die ik me stelde.

Voorlopig zijn we er nog niet over uit of we wel of niet voor een derde kind willen gaan. In principe is het goed zo, maar ja een derde is ook wel fijn. Maar om om die reden nu maar alles te gaan bewaren…

En dan heb ik het niet over de tummy tub die je eenmalig hebt gebruikt voor je baby in de kraamweek om een foto te maken voor het archief, of de hydrofiele washandjes die zo handig leken maar je nooit hebt gebruikt net als de elektrische waterkruik.

Daar is het antwoord simpel; weg ermee. Maar met die slaapzak die je baby als eerste aan heeft gehad is dat natuurlijk een ander verhaal, dat moet je bewaren. Handig voor in de memory box, die ik nu ook eindelijk van zoonlief kan vullen. Binnenkort maar eens grotere dozen kopen 😉

Nadeel is wel dat als je (bijna) klaar bent, je altijd nog een doos met kinderkleding komt zodat je alle dozen weer kan open maken om opnieuw te gaan sorteren.

Of dat je het kastje waar je bent begonnen opnieuw kan inrichten omdat er toch weer het een en ander is bijgekomen dat de indeling niet meer zo heel praktisch is.

Maak ik er iemand anders blij mee?

Op een gegeven moment heb je dus een stapel met wat je wil bewaren; dat mag terug de kast in.

Bij de ene kast, zoals de besteklade was dat alles op een aardappeldunschiller na die kapot bleek te zijn. Bij een andere kast was het nog niet eens de helft. Dat ruimt dus lekker op. Maar wat nu te doen met de spullen die niet terug de kast in gaan.

Is het antwoord nee, omdat het kapot is, totaal geen waarde meer heeft of wat voor reden dan ook. Niet twijfelen, gewoon de prullenbak in gooien en zo snel mogelijk afvoeren. Dat ruimt lekker snel op.

Is het antwoord ja, dan is de afweging of je het weg doet naar iemand anders, de kringloopwinkel of dat je er graag geld voor wilt hebben zoals de wandelwagen. Items die veel ruimte innemen en dus snel opruimen, maar wel veel waarde hebben.

Tenzij je zus zwanger is van haar eerste, geen dingen die je snel zomaar weggeeft. Dan is het goed om even alles te wassen en op Marktplaats te zetten. Ik vind dat altijd spannend, maar er was toch behoorlijk wat interesse al in de eerste week.

Als je dan echt helemaal klaar bent, is de uitdaging; die lege ruimte niet gaan opvullen met andere dingen. En dat kan nog best lastig zijn!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Sylvia Sylvia schreef:

    Gelukkig hebben wij nooit veel troep in huis. We wonen heel klein en hebben daardoor gewoon weinig spullen. Speelgoed opruimen hebben we van het begin erin gehamerd dat wil je met iets anders spelen dan ruim je eerst het speelgoed op waar je mee aan het spelen bent. Dit gaat gelukkig bijna altijd goed.