Vooral na warme dagen kan het gebeuren, maar soms ook heel onverwacht: het gaat onweren. De grote knallen of opeens die lichtflits: een machtig schouwspel of iets om gigantisch van in paniek te raken? Is je kind bang voor onweer? Hoe ga je daar dan het beste mee om?
Ben je in het bezit van bijvoorbeeld een hond: wat doe je als je lieve dier bibberend onder de tafel wegkruipt? En wat is het nu eigenlijk precies: onweer?
Wat is onweer?
Er zijn best veel mensen die zich niet prettig voelen bij een storm. Naast alle heftige geluiden en flitslichten die je doen schrikken, zijn ook de waarschuwingen voor onweer daar schuldig aan. Helaas kan onweer inderdaad gevaarlijk zijn. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als het onweert?
Onweer ontstaat als er wrijving ontstaat tussen stijgende lucht die warm is en dalende lucht die juist koud is. De snelheden waarmee deze twee luchtlagen elkaar passeren kunnen tot wel honderd kilometer per uur oplopen.
Deze stromingen nemen elektrisch geladen deeltjes mee. Omdat de wolk daardoor volstroomt met deze elektrische lading en deze mogelijk gaat ontladen in combinatie met andere wolken óf de aarde, ontstaat dus donder en bliksem. Onweer dus.
De bliksem die je waarneemt is dan ook de elektrische ontlading die je waarneemt. Het geluid, de donder, komt doordat er een geluidsgolf ontstaat door het zeer snel en sterk opwarmen van de lucht door de bliksemschicht. Omdat het geluid trager verplaatst dan het licht, zit er meer tijd tussen bliksem en donder als het onweer verder weg zit.
Hoe ver is het onweer?
Als je het geluid hoort, waar veel mensen het meeste van schrikken, is het gevaar dus eigenlijk al geweest. Want de bliksemschicht vormt het gevaar. Je loopt het meeste gevaar als het tijdsverschil tussen flits en donder minder dan 10 seconden is. Dan wil het zeggen dat het dichtbij je in de buurt is. Volgens crisis.nl staat iedere seconde voor 300 meter.
Op de onweerradar (hier) kan je de stormen zien aankomen.
Hoe voorkom je angst bij je kind?
Uiteraard zal je kind zich spiegelen aan jou. Ga jij relaxed om met alles, dan heb je grote kans dat je kind ook rustig blijft. Ga jij in paniek door het huis lopen rennen? Haal je ze direct uit bed en ga je zelf angstig naar buiten staan staren? Dan is het niet gek dat ook je kind bang wordt.
Is je kind sowieso gevoelig voor harde geluiden of snel schrikkerig? Probeer de geluiden en de lichtflitsen dan zo goed mogelijk te camoufleren. Doe dit op een manier dat je kind helemaal niet doorheeft dat je het daarom doet. Zo voorkom je toch weer paniekreacties.
Doe de gordijnen dicht, het licht aan en zet een gezellig muziekje op. Als het onweer niet al te dichtbij is, heb je kans dat je het meeste wel kunt verbloemen. Bij heel extreme harde knallen is het logisch dat je kind bang reageert. Ga niet mee in de paniek. Schrik je zelf ook?
Natuurlijk, zeker bij opeens een onverwacht harde knal ontkom je daar niet aan. Maar er even smakelijk om lachen, kan het ijs alweer breken. Lach nooit je kind uit om zijn of haar angst, maar wees gewoon bij hem of haar in de buurt. Geef het een knuffel, troost het maar. Maar probeer niet de angst extra aan te wakkeren, door er zelf in paniek over te praten.
Wat leer je je kind over onweer?
Helaas is onweer wél gevaarlijk en zal je je kind dus wel een paar ‘speelregels’ moeten leren over onweer. Maar ook hierin geldt dat rustig de gevaren uitleggen beter werkt dan je kind doodsbang maken.
Gaat het onweren en is het echt bang, dan kan het juist in paniek raken en niet meer weten wat het moet doen. Leer je kind wat onweer is en wat het dan wel of juist niet moet doen.
Tips bij onweer (in de open lucht)
- Zoek onderdak in een gebouw, die volledig ommuurd is
- Voorkom dat je het hoogste punt bent. Ben je in een bos of open veld? Ga niet plat op de grond liggen, maar gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar aan. Liefst in een lagergelegen gebied (als dat er uiteraard is). Let op dat er geen metalen voorwerpen of hoge objecten in de buurt zijn!
- Ga nooit onder een boom staan: deze kan juist de bliksem aantrekken! Maar ook andere hoge objecten moet je vermijden, net als metalen objecten
- Ben je op open water? Ga direct van het water af
- Blijf weg van ramen! Deze kunnen door de luchtdruk uit elkaar spatten
- Ben je met meerdere mensen buiten? Ga niet bij elkaar staan/zitten, maar verspreid je!
- Vermijd ook in huis stromend water! Dus even niet onder de douche gaan staan, of je handen wassen. Water geleidt namelijk.
- Ben je thuis, sluit dan alle ramen en deuren om windvlagen geen kans te geven schade aan te richten
- Trek de stekkers uit de stopcontacten om brand te voorkomen bij kortsluiting
Onweer en huisdieren
Veel dieren voelen het al aan dat er onweer op komst is. Zij zijn wat dat betreft ons vaak een stapje voor, omdat zij nog veel meer in contact staan met hun goed ontwikkelde zintuigen.
Door de verandering van de luchtdruk kunnen zij zich al onrustig gaan gedragen. Voor deze dieren is een verstopplekje opzoeken de meest logische weg. Zij willen zichzelf alvast in veiligheid brengen. Heel slim en moet je ook helemaal niks aan willen doen. Laat hem of haar maar lekker onder de tafel of de kast gaan liggen.
Uiteraard is het zielig om je kat te horen piepen of de hond te horen janken. Wat kan je in die gevallen doen? Wees er gewoon voor je hond (of ander dier). Voorkom dat je de angst als terecht bestempeld door overdreven lief te gaan doen (inderdaad, dat lijkt op het verhaal over kinderen…), maar door er gewoon te zijn help je het dier al.
Je zult de atmosfeer niet kunnen veranderen, maar ook nu kun je licht en geluid wel camoufleren door te spelen met gordijnen, muziek aan en dat soort dingen. Ga gezellig wat ravotten met je dier, doe een spelletje of wat je hond, kat of konijn ook leuk mag vinden. Zo haal je de focus weg van het onweer.
Je kunt je huisdier ook laten wennen aan onweersgeluiden door onweersgeluiden af en toe aan te zetten. Op YouTube of Spotify zijn er heel eenvoudig voorbeelden te vinden. Er is zelfs ontspanningsmuziek te vinden waarbij onweersgeluiden voorkomen, dan heb je voor jezelf meteen je meditatiemomentje te pakken… Wie weet helpt het ook wel voor je eigen onweersangst?
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment