Skip to Content

Ontkalken; hoe vaak met azijn zoals koffiezetapparaat of waterkoker

Ontkalken; hoe vaak met azijn zoals koffiezetapparaat of waterkoker

We gebruiken in huis massaal apparaten die ons leven een stukje gemakkelijker maken. Denk aan de wasmachine, de waterkoker, het koffiezetapparaat, het strijkijzer… Stuk voor stuk apparaten die je waarschijnlijk dagelijks (misschien zelfs meerdere keren per dag) gebruikt.

Om te zorgen dat deze huishoudelijke apparaten ook lang mee blijven gaan (want vervanging van bijvoorbeeld de wasmachine is vaak duur), moet je ze goed onderhouden en regelmatig ontkalken.

Bovengenoemde apparaten gebruiken allemaal water; maar in water zit kalk. Het kalk kan zich gaan afzetten in het apparaat, waardoor de leidingen verstopt kunnen raken en het apparaat minder goed kan werken of zelfs na verloop van tijd kapot kan gaan.

Je kan dit voorkomen door een ontharder te gebruiken. In dit artikel lees je hoe jij je belangrijke huishoudelijke apparaten kunt ontkalken, en hoe vaak je dit moet doen om de apparatuur goed te onderhouden.

Wat gebruik je om je huishoudelijke apparaten te ontkalken?

Er zijn verschillende middeltjes waarmee jij je huishoudelijke apparaten goed kunt ontkalken. We hebben het dan over citroensap, natuurazijn, cola, vaatwasblokjes, en speciale ontkalker.

Je hebt dus keuze uit natuurlijke producten en chemische middelen; het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat, want ze werken allemaal! Hieronder lees je over de werking van deze producten:

Citroensap

Citroensap is goedkoop én effectief. Het is bovendien een natuurlijk product dat niet schadelijk is voor de gezondheid.

Geen probleem dus als er per ongeluk wat resten citroensap in je waterkoker of koffiezetapparaat achterblijven (al is het de vraag of dat je koffie of thee lekkerder doet smaken). Je kunt vers citroensap gebruiken, maar citroensap uit een flesje werkt ook prima.

Natuurazijn

Natuurazijn is ook een middel dat erg goedkoop is en een natuurlijk product is. Je kunt ook kiezen voor schoonmaakazijn, maar het enige verschil met natuurazijn is dat schoonmaakazijn een hoger percentage azijnzuur bevat.

Het is niet geschikt voor consumptie, terwijl natuurazijn dat wel is. Voor het ontkalken van huishoudelijke apparaten zoals de waterkoker en het koffiezetapparaat kun je dus beter natuurazijn gebruiken in plaats van schoonmaakazijn.

Cola

In een eerder artikel bleek cola al een heel geschikt schoonmaakmiddel te zijn. Je kunt er werkelijk waar alle kanten mee op: het toilet reinigen, roest verwijderen, maar het is ook een goede ontkalker.

Vaatwasblokjes

Vaatwastabletten bevatten vaak al een ontkalker om je vaatwasmachine schoon te houden. Maar ook voor andere apparaten werkt zo’n blokje prima!

Ontkalker

Fabrikanten van huishoudelijke apparaten brengen soms zelf speciale ontkalkers op de markt voor die betreffende artikelen. De ontkalkers voor bijvoorbeeld waterkokers en koffiezetapparaten zijn vaak van natuurlijke oorsprong en bevatten geen chemische middelen.

Je weet zo dus zeker dat je geen schadelijke stoffen binnenkrijgt wanneer je na het ontkalken weer een kopje koffie of thee drinkt.

Ook zijn er ontkalkers die wél chemische middelen bevatten. Let dus goed op welke ontkalker je koopt voor welk huishoudelijk apparaat.

Vaak is het echter goedkoper om voor bovenstaande opties te gaan om je huishoudelijke apparaten te ontkalken, omdat die goedkoper zijn en net zo goed werken.

Meer vind je hier.

De wasmachine ontkalken

In de wasmachine zie je de kalkaanslag vaak niet zitten, omdat de kalkaanslag zich binnenin het apparaat bevindt. Maar je kunt wel merken dat er kalkaanslag in je wasmachine zit, want de wasmachine kan gaan stinken.

Voor je kleding is het ook beter om de wasmachine regelmatig te ontkalken, want het nare luchtje kan aan de kleding gaan hangen.

Voor het ontkalken van de wasmachine kun je het beste één liter natuurazijn gebruiken. Je kunt dit gewoon in het bakje gieten voor het wasmiddel. Vervolgens draai je een programma van 90 graden, maar wel met een lege trommel.

Gebruik geen schoonmaakazijn, want dit middel bevat meer azijnzuur en dat kan de rubbers van de wasmachine aantasten. Je kunt ook twee vaatwastabletten in de wasmachine doen.

De waterkoker ontkalken

Je ziet de kalkaanslag vaak goed zitten op de bodem van de waterkoker. Je weet dan dus vaak wel dat het weer tijd is om de waterkoker te ontkalken.

Het schoonmaken van de waterkoker zorgt ervoor dat het water sneller aan de kook gebracht wordt. Kies bij het ontkalken van de waterkoker voor een niet-chemisch product, zoals citroensap, natuurazijn of cola.

Giet het schoonmaakmiddel simpelweg in de waterkoker en laat het een tijdje staan, zodat het een beetje kan intrekken. Zet daarna de waterkoker aan en herhaal dit totdat je ziet dat de kalkaanslag in de waterkoker is verdwenen. Daarna hoef je de waterkoker enkel nog om te spoelen met schoon water.

Het koffiezetapparaat ontkalken

Het koffiezetapparaat is een huishoudelijk apparaat dat de meeste mensen wel dagelijks gebruiken, soms zelfs meerdere keren.

Omdat je de koffie dat uit het apparaat komt natuurlijk opdrinkt, wil je niet dat er chemische middelen in het koffiezetapparaat zitten die in je koffie terecht kunnen komen. Voor het ontkalken van het koffiezetapparaat kun je het beste citroensap, cola of natuurazijn gebruiken.

Je giet dit schoonmaakmiddel in het waterreservoir en zet het apparaat aan. Gebruik je een Senseo? Zorg dan dat je een bak neerzet om het vocht op te vangen, ongeveer één liter.

Nadat het schoonmaakmiddel is doorgelopen, moet je het koffiezetapparaat nog minstens twee keer doorspoelen met schoon water door het gewone programma aan te zetten.

Hoe vaak moet jij je huishoudelijke apparaten ontkalken?

In de waterkoker zie je meestal zelf de kalkaanslag zitten, maar in het koffiezetapparaat en in de wasmachine zie je dit niet. Je kunt uiteraard beter voorkomen dat kalkaanslag zich in de leidingen ophoopt dan dat je achteraf veel moeite moet doen om de kalkaanslag weg te krijgen. Uiteraard is het ook afhankelijk van hoe vaak je de huishoudelijke apparaten gebruikt.

Bij dagelijks gebruik is het aan te raden om eens per maand het apparaat te ontkalken. Je bent hier vaak maar weinig tijd aan kwijt; het ontkalken van een waterkoker of koffiezetapparaat kost slechts zo’n tien minuten.

De wasmachine ontkalken duurt iets langer, maar hier hoef je niet meer naar om te kijken nadat je het programma op 90 graden hebt aangezet.

Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *